Kajak-kenu: a maximális olimpiai kvótát várja a kapitány a vb-n

2019.08.12. 13:14

Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a maximális tokiói kvóta megszerzésében bízik a kajak-kenusok jövő héten szerda és vasárnap között Szegeden rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, amelyre több mint ezren neveztek, árulta el a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) hétfői sajtótájékoztatóján. A szegedi vb-n a kajakosok hat férfi és hat női, a kenusok pedig három férfi és három női kvótát szerezhetnek.

Hüttner szerint a 44 fős magyar csapatban megvan a potenciál a 18 kvóta megszerzésére, de ez nem lesz könnyű, pár számban ugyanis taktikázni kell ahhoz, hogy a Tokióra egyes esetekben kettőre növelt nemzeti kvótát megszerezzék. „A férfiaknál a négyesben ülők egyes teljesítményük alapján a világ élvonalába tartoznak, most viszont a négyes a cél. A női kajak szakágunk viszont olyan erős, hogy a legjobb egyes versenyzők, mint Kozák Danuta és Kárász Anna, nincsenek is benne a négyesben, hiszen hat-nyolc olyan magyar kajakos van, akik bármilyen körülmények között kvótát tud szerezni” – mondta el a kapitány.

Hozzátette, hogy a kenusoknál sokat és keményen dolgoztak azon az elmúlt években, hogy esély legyen a kvótákra, de ez de még így is nehéz kihívás lesz, míg az új olimpiai szakágban, a női kenuban a nemzetközi mezőnyből is kiemelkedő Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros mellett Nagy Bianka képes lehet a harmadik kvóta megszerzésére. Hüttner ugyanakkor a várható éremesélyekről nem beszélt – a tavalyi világbajnokságot 6 arannyal, 1 ezüsttel és 2 bronzzal zárta egyébként a magyar csapat.

Weisz Róbert, a 12 fős magyar paracsapat szakmai vezetője elmondta: számukra is elsősorban az olimpiai kvóták megszerzése a lényeg, de mivel nagyon erős kerettel készülnek, így az éremszerzés is a célok között szerepel.

A magyar csapat teljes vb-kerete a hétvégén vált véglegessé Lucz Dóra és Csipes Tamara 200 méteres szétlövésével.