Hóágyúznák a kajak-kenu versenyeket a tokiói olimpián

2019.09.05. 10:38

Hóágyút vetnek be Tokióban a kajak-kenusok jövő heti olimpiai tesztversenyén, hogy ezzel tegyék elviselhetőbbé a nézők számára a hőséget. Az olimpiai szervezőbizottság szóvivője szerint egyelőre csak azt tesztelik, hogy a műhóval mennyivel válik elviselhetőbbé a 30 fok fölötti hőmérséklet – a tervek szerint szeptember 13-án két tonna havat állítanak elő a versenyek idejére.

Az eddigi tesztversenyek során a szervezők már több dolgot próbáltak ki: párakapukat és szélgépeket helyeztek üzembe, árnyékos és légkondicionált pihenőhelyeket létesítettek, valamint víz- és jégcsomagokat osztogattak. Hóágyúkat zenei és egyéb nagy tömegrendezvényeken is használnak  hűtési célból és látványelemként is. A tokiói tesztelés során 270 kilogramm/köbméter havat készülnek előállítani percenként, és jövőre csak akkor használnák a gépet, ha kellően hatékonynak bizonyul a tesztelés során. Azt egyelőre nem tudták megbecsülni, hogy sikeres teszt esetén milyen költséget jelentene az olimpia alatti hóágyúzás, írja az MTI.

A kajak-kenusok tokiói tesztversenye jövő csütörtöktől vasárnapig tart, a magyar válogatott több tagja is ott lesz az indulók között.

Augusztusban a magas hőmérséklet miatt a triatlonosok tesztversenyén a sportolók egészsége érdekében megfelezték a női döntő zárószámát: tíz kilométer helyett csak ötöt futottak. Néhány nappal korábban pedig az evezősök junior világbajnokságán – ezen a pályán rendezik a kajak-kenus versenyeket is – a hőmérséklet miatt több sportoló szorult orvosi ellátásra.