Orbán írta az olimpiai bajnokról szóló könyv előszavát

2019.11.21. 14:21

Nem túl gyakori a magyar sportban, hogy még aktív sportolóról könyv jelenjen meg. Hosszú Katinka vállalkozott már könyvírásra és -kiadásra is, most pedig Pálfalvi Gábor írt egyet Kammerer Zoltánról.

Kammerernek a 88-as szöuli olimpia idején tetszett meg a kajakozás, és az volt az álma, hogy majd ő is bajnok lesz, és Vitray Tamás fogja közvetíteni a győzelmét a magyar tévében.

Mind a hármat ő közvetítette. 2008-ban, amikor zászlóvivőként utazott ki Pekingbe, nagy favorit volt, de párosban még a dobogóról is leszorult, noha 700-nál fölényesen vezettek. 2012-ben neki mondta Fábiánné Rozsnyói Katalin a négyes döntője előtt: húzd meg, öreg. Úgy meghúzta, hogy a második helyre futott be az egység.

A 41 éves, győri színekben versenyző Kammererről szóló könyv érdekessége, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter írta hozzá az előszót. A két edzőtábora között itthon tartózkodó versenyző szerdán vitt is a várba egy kötetet a miniszterelnöknek. Szeretne még kijutni Tokióba, ezért a szegedi világbajnokság után most nem tartott hat vagy több hét pihenőt, hanem három nap után ismét edzeni kezdett.

Kammerer 2000-ben nyerte első két aranyát, előbb a négyes vezérevezőse volt, majd Storcz Botonddal párosban értek elsőnek a célba. 2004-ben szintén négyesben volt a legjobb, hatalmas fölénnyel verték akkor a kihívóikat. A közvetítés végén azt mondta Vitray, úgy elverték a mezőnyt, mint a pinty.

A könyvbemutatón elmesélt egy sztorit arról Kammerer, hogy három győzelme közül melyik a legkedvesebb.

A sydneyi győzelem után odajött hozzám Kőbán Rita, mert látta, hogy valami bajom van, pedig nagyon örültem, hiszen teljesült az álmom. Kérdeztem tőle, neki melyik a kedvesebb a két aranya közül. Erre azt válaszolta, az első az első marad. Ez beleégett a fejembe. Neki is a négyes volt az első. Nekem is, úgy tűnik, elég jó csapatember voltam

- magyarázta.