2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Csipes Tamara világrekordja kiváltotta a szövetség reakcióját

2024.06.06. 19:51
Csipes Tamara fantasztikus teljesítménnyel, édesapja számítása szerint világrekordidővel nyerte meg csütörtökön a szegedi Maty-éri pályán a II. kajak-kenu-válogatót, amelynek eredménye döntően esik latba a párizsi olimpiai csapat kijelölésénél. A futamot követően Tamara édesapja, Csipes Ferenc mesteredző keresetlen szavakkal fejezte ki boldogságát, mire a szövetség sajtófőnöke reagálni kívánt. Az MKKSZ levelét változtatás nélkül közöljük.

A csütörtöki eseményekről annyit, hogy a nők K–1 500 méteres versenyét Csipes Tamara világrekordnak számító idővel, 1:45.536 perccel nyerte meg klubtársnője, Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia, de szintén Csipes-tanítvány), Lucz Anna, Pupp Noémi (Atomerőmű SE, de Csipes az edzője) és Kozák Danuta előtt – ahogy erről az Index is beszámolt.

A futamot követően Csipes Ferenc kizárólag az Indexnek nyilatkozott túláradó örömmel, egyértelművé téve, hogy a pénteki páros futamban lánya nem Kozák Danutával, hanem Gazsó Dorkával fog indulni egy hajóban, azaz az a két kajakos evez együtt, akik kiharcolták a párizsi egyéni indulás jogát, vagyis napjaink két legjobb magyar női kajakosa. Ezzel a hatszoros ötkarikás bajnok, Kozák Danuta párizsi olimpiai csapattagsága is komoly veszélybe került.

Azért zokogott a lányom, mert óriási nyomás hárul rá a szövetség vezetői részéről, hogy pénteken Kozák Danutával induljon párosban – mondta a mesteredző, aki maga is olimpiai bajnok, még 1988-ból. – De nem fog, a két toronymagasan legjobb magyar egyéni kajakos, Tami és Gazsó Dorka fog együtt indulni pénteken, és utána jövő héten, a szegedi Európa-bajnokságon is. Nem lehet vitás, hogy nekik kell indulniuk K–2 500 méteren. Tami indulása egyértelmű, Dorka pedig két hajót rávert Danutára. Tami egyébként olyan idővel győzött, ami tudomásom szerint világcsúcs, ennél rövidebb idő alatt még soha senki nem teljesítette a nők közül az ötszázat. 

Csipes Ferenc nyilatkozatára az MKKSZ reagálni kívánt, aláhúzva, hogy a péntekre vonatkozó előzetes listák még nem véglegesek. A szövetség közleményét Kurilla Viktor sajtófőnök fogalmazta meg és juttatta el az Indexnek:

Rendkívül örülünk annak, hogy Csipes Tamara ilyen nagyszerűen teljesített a mai döntőben. Ez az eredmény és a mutatott formája mindenképpen előremutató a jövő heti Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára nézve is. A nevezési rendszerünkről azt kell tudni, hogy a versenyszámokra az edzők, a versenyzőkkel előzetesen egyeztetve adják le a nevezéseket. Az előzetesen leadott pénteki rajtlisták továbbra sem tekinthetők véglegesnek, mindenesetre mind a páros, mind a négyes végeredménye befolyásolja majd az Európa-bajnokságon és az olimpián induló csapat összetételét.