EHF-kupát nyert a hősies Ferencváros

2006.05.20. 20:34
Ami nem sikerült a Győrnek hazai pályán, az összejött a Ferencvárosnak idegenben: Podravka Koprivnica kettős legyőzésével 2006-ban kettős győzelemmel elhódította a női kézilabda EHF-kupát.

Hiába gyengül, vagy legalábbis nem erősödik a Ferencváros női kézilabdacsapata, néha még az anyagi csőd is fenyegeti, mégis képes nemcsak a hazai, de az európai elitben is maradni. Az FTC tavaly EHF-kupa elődöntőt játszott, idén pedig csak a szezon utolsó meccsén maradt le a hazai bajnoki aranyról. Idén az EHF-kupa elődöntője is összejött: az első mérkőzésen, a Népligetben, az eddig két magyar csapatot (Cornexi, DVSC) is búcsúztató Podravka Koprivnica ellen minimális, 37-36-os győzelmet arattak Tóth Tímeáék.

Ideges hazai csapat

A kaproncai visszavágó mérkőzés előtt kisebb csetepaté alakult ki a két szurkolótábor között a csarnokhoz közeli főtéren, ám a rendőrök időben közbeléptek.

A pályán is kemény összecsapás zajlott, a durvaságtól sem visszariadva védekeztek a horvátok, amit a szlovák bírók kiállításokkal próbálták megfékezni. A magyar bajnoki ezüstérmes nem ijedt meg, bátran játszva, Kamper Olívia duplájával 3-1-re ellépett. Az előnyt sikerült tartani, sőt, Laluska Eszter két gyors góljával már 8-5-re vezettek a vendégek. A Fradi játékosát később kiállították, ám a jó védekezésnek köszönhetően nem csökkent a különbség.

Feltűnő volt, hogy akárcsak a győri KEK-döntőn, itt is a hazai csapat volt rendkívül ideges, míg a vendégcsapat nyugodtan, magabiztosan fokozhatta ellenfele aggodalmait. Pasicnikot egymás után kétszer állították ki, és a Ferencváros nagy formában védő kapusa, Harisova védéseinek is köszönhetően 10-6-ra módosult az állás. Nagyon jó felfogásban játszottak Németh András vezetőedző tanítványai, ahogy kicsit közelebb férkőzött a Podravka, ritmusváltással azonnal visszaállt a négy-ötgólos különbség.

Tovább növelte az előnyt a Fradi

A ferencvárosiakon ekkor még nem látszódott fáradtság, annak ellenére, hogy ők is nehéz szezont zártak ezzel a mérkőzéssel. Kirsner Erikáékon nem látszott, hogy szerdán mindössze egy góllal bukták el a bajnoki elsőséget Győrött. A szünet előtt is remekeltek, és minden addiginál nagyobb lett az előny (20-14).

A folytatás is jól alakult, emberhátrányban Tóth eredményes volt (15-22) és fölényben játszott az FTC. Fokozatosan nőtt a különbség, a zöld-fehéreknek szinte minden összejött, míg a hazaiaknak alig valami. A 36. percben már 16-25 volt az állás, amikor egy kicsit elkényelmesedtek a vendégek, vagy talán először jelentkezett a fáradtság. Ezt sorozatban lőtt három Podravka-találat jelezte.

Izgalmas lett a hajrá

A jelentős hátrány miatt megkísérelte gyorsítani a játékot a horvát együttes, de ebbe sok hiba csúszott. A védekezése ugyan egyre jobb lett a hazaiaknak, de támadásban nem voltak eléggé veszélyesek. A 47. percben 23-29-nél a hazai tréner időt kért. Az FTC tudatosan lassította a játékot, sok időt töltött támadásokkal, és ez neki kedvezett, a Koprivnica viszont gyors ellentámadásaival megkezdte a felzárkózást (50. perc: 26-30). Pastrovics ebben a szakaszban kétszer is bravúrral védett, de a fellazult védelem miatt egyre többször ő is kiszolgáltatott helyzetbe került.

Izgalmasan alakult a hajrá. Feljöttek 31-28-ra a horvátok, de Lucia Uhrakova hétméterest harcolt ki, amit Tóth értékesített, azonban az ellenfél is büntetőt kapott. Lassan fáradni kezdett a magyar együttes, és a jobb szélről potyogtak a gólok (30-32). Kezdtek elszabadulni az indulatok, vita alakult ki arról, hogy Németh András letette-e az időkérést jelző lapot a zsűriasztalra vagy sem.

Az utolsó két percben előbb Laluska lőtt fölé, majd Pasicnik betalált (31-32). Tóth ellen szabálytalankodtak, de a bírók nem fújtak, és jöttek a horvátok, Tatari pedig egyenlített (59:06 p.: 32-32). A Ferencváros támadhatott, Laluska került helyzetbe, és lerántották. Aztán az utolsó másodpercekben Kirsner Erika egy jó betörés után talált be, így nyert a Fradi: 33-32-re.

Jövőre is hat európai kupacsapat

A sok fiatallal felálló Ferencváros az egész idény kellemes meglepetése, az NB I-ben második helye mellett nyerte meg az EHF-kupát, hogy sok értékes "skalpot" gyűjtött be. Az elődöntőben, valamint a fináléban úgy volt jobb riválisánál, hogy az első, hazai csatában csak minimális előnyt szerzett. A siker azt jelenti, hogy a következő szezonban - akárcsak a mostaniban - három magyar klub indulhat ebben a sorozatban - a BL-ben két, a KEK-ben pedig egy, vagyis összesen hat csapat.

Női kézilabda EHF-kupa-döntő, visszavágó

Podravka Koprivnica (horvát)-Ferencváros 32-33 (14-20)
Kapronca, 2000 néző, v: Brunovsky, Canda (szlovák)
Az EHF Kupát kettős győzelemmel, 70-68-as összesítéssel a Ferencváros nyerte.