1996 után újra férfi kézibajnok a Szeged

2007.05.23. 20:32
Tizenegy év után és megeleptésre lett ismét bajnok a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A Budapest Bank Liga döntőjének negyedik meccsét hazai pályán nyerték meg 25-23-ra Puljezevicsék a címvédő MKB Veszprém ellen és ezzel 3-1-es összesítéssel nyerte a párharcot.

Nem hibázott hazai pályán és 1996 után újra férfi kézilabdabajnok a Pick Szeged. A döntőben 3-1-es összesítéssel verte a címvédő MKB Veszprémet, amely 1992 óta a Veszprém 13-szor volt bajnok, az utóbbi másfél évtizedben ez a harmadik alkalom, hogy nem lett aranyérmes. 1996-ban és most a Szeged, 2000-ben pedig Dunaferr nyert.

Puljezevics önkívületben

Az eredmény meglepetés, már csak azért is, mert év közben a Szeged még edzőt is váltott: Zoran Kurtes helyett a játékos, a balszélső Vladan Matics irányított február óta. A Picknek nem volt jó szezonja egészen mostanáig: a Magyar Kupában - címvédőként - már a legjobb nyolc közé sem került be, míg a Bajnokok Ligájában a kieséses szakasz első körében búcsúzott.

A sorozat utolsó szegedi mérkőzésén eleinte felválta estek a gólok. Vadkerti jól rajtolt: az első öt hazai találatból négyet ő dobott. A címvédő az emberhátránya után lemaradt, 3-3-at követően sorozatban három gólt kapott. A Szeged lendülete töretlen volt, így a 12. percben már 8-3-ra vezettek. A versenyben maradásért küzdő veszprémiek edzője időt kért, mert csapata hét percig nem tudta bevenni az extázisban védő Nenad Puljezevics kapuját.

Tombolt a mintegy négyezer néző, a Pick ellenákllhatatlanul játszott, ebben a szakaszban tikpikusan olyan mérkőzés volt, amelyiken az egyik csapatnak minden bejött, a másiknak semmi. A különbség állandósult, de amíg a szegediek viszonylag könnyedén és látványosan szerezték góljaikat, a vendégeknek minden egyes találatért keményen meg kellett küzdeniük. A szünet előtti hajrában kicsit megtorpant a Pick, ezt kihasználva 12-4-ről 15-10-re jött fel az MKB Veszprém.

A végén is képes volt újítani a Veszprém

A fordulást követően nagy iramot diktált a Veszprém, ám 16-12 után a hazaiak is magukhoz tértek, és megszakítás nélkül négy góllal válaszoltak. A 43. percben Marko Vujin piros lapot kapott, mert megütötte Vadkertit.

Kereken tizenkét perc volt hátra, amikor 23-16-nál ismét időt kért a Veszprém, hogy egy utolsó rohamra induljon. És valóban beindult a vendégcsapat, az 54. percben már csak 23-20-ra vezetett a Pick, pedig az ellenfél ebben a szakaszban emberhátrányban is játszott. Öt perccel a lefújás előtt, 24-21-nél a Szeged is időt kért.

A vendégeknek többször is lehetőségük volt csökkenteni a hátrányt, de vagy Puljezevics vagy a kapufa akadályozta ezt meg. Ilyés fontos gólt szerzett, amivel eldőlt a bajnoki aranyérem sorsa.

A két csapat egyaránt elindulhat a Bajnokok Ligájában.

Budapest Bank Férfi Kézilabda Liga, döntő, 4. mérkőzés

Pick Szeged - MKB Veszprém 25-23 (15-10)
A párharcot 3-1-es összesítéssel nyerte a Szeged.