Görbiczék nélkül mennek világkupázni

2008.10.14. 08:06
A magyar női kézilabda-válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitánya, Imre Vilmos fiatal kerettel indul első nemzetközi tornáján, a kedden kezdődő dániai Világkupán. Legjobbjaink lemondták a szereplést a decemberi Eb miatt, inkább pihennek. Pálinger, Görbicz, Tóth és Ferling nélkül a tisztes helytállás lehet a cél.

A pekingi olimpián nagyszerű sikert elérve negyedik helyen végzett magyar női kézilabda-válogatott új kapitány irányításával, tartalékos összeállításban készül az október 14-én kezdődő Világkupára. A dániai Aarhusban pályára lépő magyar csapatot az olimpia után leköszönő, majd később a férfi válogatott irányítását átvevő Hajdu János helyett Imre Vilmos vezeti.

A korábban a Dunaferr férfi és női csapatát is irányító szakembernek nem lesz könnyű dolga első nemzetközi tornáján, hiszen több kulcsjátékos jelezte, nem kíván részt venni a Világkupán, helyette inkább pihenne, vagy apróbb sérüléseit kezeltetné.

Az igen tartalékos magyar válogatottból hiányozni fog a világ legjobb kapusa, Pálinger Katalin, és az olimpián sérülten és betegen játszó Tóth Tímea is jelezte, nem utazna el a csapattal Dániába, Ferling Bernadett várandós, így az ő játékáról is kénytelen lesz lemondani Imre Vilmos.

Hogy a kapitány végképp elmondhassa, a fiataloknak szavaz bizalmat Dániában, arról Görbicz Anita gondoskodott, aki a Győri Audi-ETO honlapján olvasható közleményben tudatta, a pekingi olimpián összeszedett vállsérülése miatt ő sem vesz részt az aarhusi tornán.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO KC), Pastrovics Melinda (DVSC-Aquaticum); mezőnyjátékosok: Vérten Orsolya, Herr Anita, Hornyák Ágnes, Tomori Zsuzsanna, Mayer Szabina (Győr), Vincze Melinda, Balogh Barbara (Dunaferr), Szűcs Gabriella (Oltchim Valcea), Mörtel Renáta (Krim Ljubljana), Szucsánszki Zita (Budapest Bank-FTC), Kovacsicz Mónika (Viborg), Bódi Bernadett (Randers HK) Szabó Valéria (DVSC)

A Pálinger hiányában első számú kapussá előlépő Herr Orsolya mögött a DVSC hálóőre, Pastrovics Melinda kap szerepet, az olimpián remekül játszó Szamoránsky Piroska helyén pedig két roppant tehetséges fiatal, a Dunaferr beállója, Balogh Barbara, és a DVSC játékosa, Szabó Valéria bizonyíthat. A két fiatal eddig még csak korosztályos válogatottakban szerepelt. A keret tagja a szintén beállós poszton játszó, 20 éves Mayer Szabina, őt nemzetközi rutint szerezni viszi magával a kapitány.

Görbicz Anitát az irányító posztján helyettesíteni hálátlan megbízatás, a feladatot várhatón a mindössze 21 éves Szucsánszki Zita látja el. A Ferencváros irányító-átlövője fiatal kora ellenére rendelkezik nemzetközi rutinnal, 2006-ban EHF-kupa-győztes lett, korábban három alkalommal már szerepelt a magyar válogatottban is.

A keret tagja lesz a korábban a Győrben és a Dunaferrben is megfordult Mörtel Renáta (balátlövő) és a jobbátlövő Herr Anita, akire kulcsszerep hárulhat; már az olimpián is problémát okozott a magyar válogatottnak, hogy balkezes átlövő nélkül volt kénytelen játszani.

A roppant fiatal magyar válogatott számára kiváló erőpróba lesz a Világkupa, ahol erős ellenfelekkel szemben mérheti fel a közvetlen utánpótlás erejét Imre Vilmos. Ez a decemberi macedóniai Eb szempontjából lesz elsősorban fontos. A magyar válogatott a franciák ellen kezd, majd az oroszok és a házigazda dánok következnek.

A magyar válogatott programja

10.14 - Magyarország-Franciaország
10.15 - Magyarország-Oroszország
10.16 - Magyarország-Dánia
10.18.-19. - Helyosztók, döntő.