Görögország nem szabad, hogy gondot okozzon

2008.10.29. 09:07 Módosítva: 2008.10.29. 10:28
Megkezdi szereplését a férfi kézilabda-válogatott a 2010-es ausztriai Európa-bajnokság selejtezőiben. A Hajdu János vezette csapat Görögországgal, Szlovákiával, Finnországgal és Horvátországgal került egy csoportba, szerda délután 17 órakor a görögök ellen idegenben kezdünk, vasárnap Veszprémben Horvátországot fogadjuk.

A női világkupa után megkezdi szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott is, Hajdu János szövetségi kapitány csapata a 2010-es ausztriai Európa-bajnokság selejtezőinek első mérkőzésén Görögországgal találkozik szerdán, majd vasárnap délután a Veszprém Arénában fogadja Horvátország csapatát.

Az első két forduló párosítása

10.29. Görögország-Magyarország 17h (sport1)
11.02. Magyarország-Horvátország 13.30h (mtv)

A Horvátország elleni, Veszprém Arénában rendezendő mérkőzésre 2000 és 2500 forintos áron lehet belépőket vásárolni.

Az olimpián a női válogatottal nagyszerű sikert elért Hajdu a Mocsai Lajos körül kialakult helyzetnek köszönhetően vállalta el a férfiak irányítását.

A magyar csapat az új rendszerben megrendezett selejtezők 4. csoportjába került Görögország, Szlovákia, Finnország és a legutóbbi Eb döntőse, korábbi világ- és olimpiai bajnok Horvátország mellé.

Az ausztriai Európa-bajnokságra az összesen hét selejtezőcsoport első és második helyezettjei jutnak ki, a 16-os mezőny a rendezővel és a címvédő dánokkal egészül ki. A korábbi lebonyolítási rendhez képest ezúttal a csapatok oda-visszavágós rendszerben játszanak egymással, így alakul ki a végső sorrend az összesen 36 nevezett válogatott között.

A mienk a továbbjutás egyértelmű esélyesei, hazai pályán még a világ egyik legerősebb csapatának tartott Horvátország ellen is győzni tudnak, a csoport többi csapata pedig nem okozhat komoly gondot a világklasszis játékosokból álló magyar válogatottnak, mely az utóbbi években többször jutott igen közel komoly sikerekhez.

Finnország nem komoly tényező, Szlovákiában és Görögországban azonban az utóbbi években jelentős fejlődésnek indult a sportág. A szlovák csapatok rendszeresen szerepelnek a Bajnokok Ligájában, és már görög klubokkal is találkozhatunk a különböző európai sorozatokban. A görög kézilabda feltérképezésében komoly segítséget nyújthat Éles József, a korábbi világválogatott klasszis játékosedzőként dolgozott Görögországban.

Horvátország válogatottja gyakorlatilag két hete már járt Magyarországon, hiszen a horvát nemzeti csapat gerincét az a Croatia Zagreb adja, mely a Bajnokok Ligájában a Pick Szeged csoportellenfele.

A szegedi mérkőzésen nem játszott a világ legjobb játékosa, Ivano Balic, de így is képet kaphattunk legnagyobb ellenfelünk kivételes játéktudásáról, ráadásul a zágrábi különítmény a veszprémi találkozóra még kiegészül a Ciudad Real átlövőjével, Metlicic-csel is.

A magyar válogatott elsősorban itthon játszó játékosokra épül, az MKB Veszprémet hat, a Dunaferrt három, a Pick Szegedet két játékos képviseli, hozzájuk csatlakozik a német különítmény Mocsai Tamással, Fazekas Nándorral és Putics Barnával, Spanyolországból érkezik Nagy László, Dániából az irányító Császár Gábor.

A magyar válogatott kerete

Iváncsik Gergő, Iváncsi Tamás, Gál Gyula, Ilyés Ferenc, Eklemovics Nikola, Gulyás Péter (MKB Veszprém), Zubai Szabolcs, Grebenár Gábor, Törő Szabolcs (Dunaferr SE), Puljezevics Nenad, Herbert Gábor (Pick Szeged), Fazekas Nándor (VFL Gummersbach), Nagy László (Barcelona), Császár Gábor (Viborg), Putics Barna (TuSEM Essen)

Szerda délután 17 órakor Komotiniben Görögország válogatottjával találkozik a magyar csapat, és hiába a mérkőzés egyértelmű esélyese, nem árt komolyan venni a görög csapatot, hiszen ellenfelünk a világbajnoki playoff során összesítésben csak hét góllal maradt alul az olimpiai bronzérmes Spanyolország ellen, sőt, hazai pályán egy góllal le is győzte Entrerriosékat.