Izlandi klasszis kellene a Pick Szegednek

2008.11.03. 15:04 Módosítva: 2015.05.21. 03:22
A Magyar Kupa címvédője a gyenge őszi szereplés miatt komoly erősítésre készül, a szegediek a Mezei Richárd visszavonulása óta megoldatlan beálló posztjára szeretnék megszerezni az izlandi Kristjan Kristjanssont. A klasszis jelenleg az MKB Veszprém csoportellenfele, a Haukar Hafnarfjördur játékosa.

Megoldódhat a Pick Szeged csapatának legnagyobb szerkezeti gondja, a szegedi csapat vezetősége tárgyalásokat kezdeményezett a kiváló izlandi beállóssal, Kari Kristjan Kristjanssonnal. A Veszprém BL-ellenfelénél, a Haukar Hafnarfjördurnál kézilabdázó 24 éves játékos a héten Magyarországon tartózkodott, és tárgyalásokat folytatott a Magyar Kupa címvédőjével Szegedre igazolásáról.

A remek felépítésű beálló már két éve bemutatkozott a kézilabda Bajnokok Ligájában, de igazán idei teljesítményével hívta fel magára a nagynevű csapatok figyelmét. A veszprémiek elleni győztes mérkőzés során öt gólt szerzett, ennél is eredményesebb volt a Flensburg ellen, a németeknek hétszer beköszönt, helyezkedésével remekül segítette csapata támadásait.

A Pick Szeged 2007-es bajnokcsapatában a Veszprém elleni győzelem fontos része volt a szegedi legenda, Mezei Richárd, aki a váratlan, de feltétlenül megérdemelt siker után közölte, visszavonul. A csapat vezetői elfogadták a beálló döntését, de azóta is képtelenek megoldást találni a kulcspozíció betöltésére, ami az azóta elért eredményekben is megmutatkozott.

A 2007 nyarán igazolt román Julian Stamate sérülései miatt alig tudott csapata segítségére lenni, az inkább védekezésben jeleskedő Herbert Gábor erőltetése sem hozott kielégítő eredményt, a tavalyi szezonban többször támadásban is szerepet kapott szerb Djurkovics pedig az idény elején elhagyta Szegedet.

A Pick céljai nem engedik meg, hogy a csapatban lyukas kulcspozíció legyen, ezért a vezetőség több játékossal tárgyalt, de nem sikerült olyan beállóst szerezniük, akivel nemzetközi szinten is sikert érhettek volna el. Így a 2008-as alapszakasznak ismét Herberttel, az ifjúsági korú Gyuris Patrikkal és az utolsó pillanatban szerződtetett Mario Bjelissel vágtak neki.

A horvát játékos nem hozta, amit vártak tőle, a csapat menedzsmentje a Veszprém elleni hazai vereség után szerződést bontott vele, így került képbe az MKB elleni BL-mérkőzésen kiválóan teljesítő Kristjan Kristjansson. A szegedieknek kapóra jön Izland nehéz gazdasági helyzete, a nagyszerű képességű beálló a Délmagyarország szerint részben ezért is kíván minél hamarabb eligazolni hazájából.

Kristjansson menedzsere azonban több kérővel is kapcsolatban áll, bejelentkezett a német Magdeburg és a Füchse Berlin is, így a szegedi ajánlatnak Bundesliga-csapatokéval is versenyeznie kell. A hírek szerint Kristjansson a Magdeburgnak már nemet mondott, szegedi tartózkodása után Berlinben tárgyal, de úgy nyilatkozott, hogy nagyon elégedett volt a Szegeden tapasztaltakkal.

A Pick mellett szól, hogy a magyar csapat rendszeresen szerepel a Bajnokok Ligájában, míg erre a világ legerősebb bajnokságában sem a szebb napokat látott Magdeburgnak, sem a hagyományosan középcsapat (jelenleg is a 10. helyen áll) Berlinnek szinte semmi esélye nincs. Szeged városa tetszett Kristjanssonnak, aki ráadásul sztárokkal játszhatna együtt a Pick csapatában.

Az izlandi játékosnak minden bizonnyal az ajánlatok anyagi részét is alaposan meg kell fontolnia, egy német középcsapat pedig könnyedén ráígérhet a szegedi pénzre; a Bundesliga-csapatok mellett szól, hogy a német bajnokságban sokkal jobb fejlődési lehetőség kínálkozik a 24 éves játékos számára, mint a szezononként 3-4 rangadóból álló magyar NB I-ben.