Görbicz Anita nem játszik Norvégia ellen?

2008.12.10. 15:32 Módosítva: 2008.12.10. 15:35
A női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőinek második fordulójában a magyar válogatott Norvégia ellen készül. A 18.15-kor kezdődő mérkőzésen a mieink számára az elődöntős remények mellett az a tét, hogy tudunk-e szinte tökéletesen játszani. Az olimpiai bajnok ellen ugyanis ezt kellene tennünk, lehet, hogy Görbicz nélkül.

A magyar válogatott 18:15-től Norvégiával találkozik a középdöntő második fordulójában, és ahhoz, hogy reménykedhessen az éremszerzésben, le kellene győznie az olimpiai bajnokot. Norvégia ugyan elhullajtott egy pontot a csoportjában (a torna meglepetéscsapata, Spanyolország ért el döntetlent ellene), de magasan kiemelkedik a mezőnyből. Imre Vilmos csapatának emberfelettit kellene nyújtania a győzelemhez.

Magyarország-Ukrajna 26-24, további mérkőzések, tabella

A magyar válogatott gólszerzői: Görbicz 10/6, Hornyák 3, Szamoránsky 3, Vérten 3, Szűcs 2, Bulath 2, Kovacsicz 2, Szucsánszki 1/1

Kiállítások: 10 perc ill. 6 perc

Hétméteresek: 8/7 ill. 5/5

A csoport két további mérkőzése:
Norvégia-Dánia 31-19, Spanyolország-Románia 26-18

A csoport állása:

1. Norvégia 5, 2. Spanyolország 4 (71-63) , 3. Románia 4 (72-72), 4. Magyarország 3, 5. Dánia 1 (70-84), 6. Ukrajna 1 (68-83)

Ahogy a szakvezetők korábban kifejtették, motivált, jó szellemű társaság a magyar válogatott, amely bármikor képes a bravúrra. Az előjelek valóban nem a mieink győzelmét ígérik, de ha a spanyoloknak sikerült meglepniük a norvégokat, nekünk is összejöhet, hiszen ha az északiakénál nem is, de Spanyolországnál erősebb csapata van Magyarországnak.

Az Eb-n lejátszott mérkőzésein a magyaroknak mindig voltak hosszabb-rövidebb hullámvölgyeik, amelyekből nem is mindig sikerült kikecmeregnünk. Eddigi legerősebb ellenfelünk, Románia könyörtelenül kihasználta a néhány perces rövidzárlatokat, amelyek a mieinket jellemezték, ezért Norvégia ellen tökéletesen kellene játszanunk, hogy esélyünk legyen.

Rossz hír, hogy Görbicz az ukránok ellen meghúzta a combját, így kérdéses a játéka. A klasszis irányító vezeti az Eb góllövőlistáját, nélküle a magyar támadások nem sokat érnek, így roppant fontos lenne, hogy a norvégok elleni meccsen – az Eb-elődöntős remények miatt is – Görbicz vállalja a játékot.

Statisztika

Az ukránok elleni statisztikáink számszerűen is rámutattak a magyar válogatott legkomolyabb hiányosságaira. A mieink a kilencesről 25 kísérletből 7 gól szereztek, az újonc Bulath 5/2-je jónak mondható, de a keret rutinosabb tagjaitól (Tomori, Hornyák, Szűcs) nagyon kevés a 10/3. Bosszantó volt a lerohanások közepes kihasználása (7/4), a vonalról és hetesből azonban jól céloztunk, és örvendetes volt a védekezésünk - elsősorban a támadásban kritizált átlövőknek, és a mindenhol hasznosan játszó Szamoránskynak köszönhetően. Sok mindenen kell javítnunk, ha Norvégia ellen helyt akarunk állni.

Ugyanakkor talán racionális döntés lenne a teljesen kifacsart klasszist pihentetni a spanyolok elleni mérkőzésre. Tény, hogy Norvégia ellen Görbiczcel sincs sok esélyünk, és a jelenlegi magyar válogatott nem esélyes arra, hogy az Európa-bajnokság elődöntőjébe jusson. Vszont az 5. hely nagyon szép eredmény lenne a mieinktől.

Ebbe optimális esetben beleférhet egy Norvégiával szembeni vereség, az utolsó fordulóban Spanyolország ellen dönthetnénk a helyezésekről, és lényegesen jobb esélyekkel indulnánk egy pihentebb irányítóval

Sok mindenről dönthet a csoportunkban a Dánia-Spanyolország mérkőzés. A románok várhatóan legyőzik Ukrajnát, amelyet ezzel már biztosan maga mögött tartana a magyar válogatott. Ha a spanyolok győznek, vereség esetén a mieink már nem előzhetik meg őket, dán siker esetén a magyar és a dán csapat között a mieink jobb gólkülönbsége rangsorolna. Ez esetben ki-ki meccset játszhatnánk a spanyolokkal az utolsó fordulóban.

Mai program

16.15 - Románia-Ukrajna, Oroszország-Horvátország
18.15 - Magyarország-Norvégia, Svédország-Macedónia
20.15 - Dánia-Spanyolország, Fehéroroszország-Németország

Az 1. csoport állása:
1. Norvégia 5, 2. Spanyolország 4 (71-63) , 3. Románia 4 (72-72), 4. Magyarország 3, 5. Dánia 1 (70-84), 6. Ukrajna 1 (68-83)

A 2. csoport állása:
1. Németország 6, 2. Oroszország 5, 3. Horvátország 2 (99-98), 4. Svédország 2 (62-73), 5. Macedónia 2 (77-97), 6. Fehéroroszország 1

Az utolsó fordulóban:

1. csoport: Magyarország-Spanyolország, Románia-Norvégia, Dánia-Ukrajna
2. csoport: Németország-Oroszország, Macedónia-Fehéroroszország, Svédország-Horvátország