A 6. döntőt már megnyernék a győri kézisek

2009.05.09. 10:40 Módosítva: 2009.05.09. 10:40
Története során hatodszor jutott európai kupa döntőjébe a Győri Audi-ETO, a szombati dániai BL-finálé lehet az első, amelyet meg is nyer a magyar bajnoki címvédő. A Viborg igazi sztárcsapat, de a dánoknak is lesz komoly hiányzójuk, az érintettek szoros, kiegyenlített párharcra számítanak. 2002 után újra magyar döntős van a kézilabda BL-ben, 1999 után újra magyar győztese lehet a sorozatnak.

Szombaton története első Bajnokok Ligája döntőjét játssza a magyar bajnok Győri AUDI ETO KC női kézilabdacsapata, az ellenfél 2006-os győztes dán Viborg lesz. A győriek a szombaton 16:15-kor kezdődő idegenbeli mérkőzésen biztosan nem számíthatnak legjobbjukra, Görbicz Anitára, aki a Ferencváros elleni bajnokin szenvedett térdszalag-sérülést.

Lesz komoly hiányzója a dánoknak is, a montenegrói átlövő, Bojana Popovic még februárban szenvedett komoly térdsérülést. A Viborg legnagyobb sztárja a góllövőlistát vezető német Grit Jurack, és a dánokat erősíti a norvég válogatott két meghatározó tagja, Katrine Haraldsen és Kristine Lunde is, valamint a román válogatott jobbszélsője, Cristina Varzaru.

A csapatban több dán és német válogatott mellett egy magyar légiós is szerepel Kovacsicz Mónika személyében, a szélső egykori csapata ellen készül, és mint azt a Bajnokok Ligája honlapjának elmondta, Viborg-győzelemre számít. Az ehfcl.com-nak nyilatkozva saját csapatát tartotta esélyesebbnek Jurack is, aki kiemelte, a Győr hatos falas védekezése sokkal jobban fekszik nekik, mint a nyitott fal elleni játék.

Az ETO-hoz hasonlóan a dánok sem rendezhetik saját csarnokukban a döntőt, az aalborgi első meccs után a visszavágót a Veszprém Arénában játsszák a csapatok május 16-án. A Győr 2002 óta az első magyar csapat, mely BL-döntőt játszhat, 7 évvel ezelőtt a Németh András vezette Ferencváros kikapott a Kometal Szkopjétól. Az utolsó magyar BL-győztes a Dunaferr volt, az újvárosiak 1999-ben a Krim Ljubljanát győzték le a döntőben.

A szombati a győriek hatodik európai kupadöntője lesz, remélhetőleg több szerencsével jár Konkoly Csaba csapata, mint az eddigi finálékban, hiszen 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az EHF Kupa, 2006-ben pedig a KEK döntőjét veszítette el a jelenlegi magyar bajnok. Az ETO két finálét bukott mostani ellenfelével szemben, 99-ben és 2005-ben is a Viborg nyerte a két csapat döntőjét a harmadik számú kupasorozatban.

Az idei sorozatban mindössze kétszer kikapó dán sztárcsapatot a szakértők a Győrrel azonos erősségűnek tartják, bár a két csapat teljesen más stílusú kézilabdát játszik. A Viborgot fizikailag roppant erős játékosok alkotják, kevésbé építenek a gyors lerohanásokra, inkább átlövőik és beállóik góljaiban bíznak, szemben a győriek erőszakos védekezésre, és jó kapusteljesítményre építő kontrajátékával.

Önbizalom szempontjából viszont nagyon is skandináv csapat a Viborg, a döntő előtt a játékosok csapatuk 5-6 gólos győzelmére számítanak, és örülnek, hogy nem az osztrák Hypo ellen kell játszaniuk. A dánok tisztelik a magyar bajnokot, de Görbicz Anita kiesésével lényegesen esélyesebbnek tartják saját csapatukat. A Viborgnál úgy vélik, a világ két legjobb klubcsapata jutott a döntőbe, bárki nyeri is a trófeát, óriási fegyvertény lesz a győzelme.