Közel voltunk az Eb-t érő horvátveréshez

2009.06.14. 22:08
Legjobbjai nélkül is meccsben volt a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-ezüstérmes Horvátország otthonában, az utolsó percben az egyenlítésért támadhatott Hajdu János csapata, de egy góllal kikapott. Az Eb-hez pontot kell szereznünk Szlovákiában.

A roppant tartalékos, Nagy Lászlót, Eklemovics Nikolát és a súlyosan sérült Gál Gyulát nélkülöző magyar válogatott jól kezdett Horvátországban. Fazekas Nándor óriási formában védett, előtte a magyar fal is jól dolgozott, sikerült meglepni az álmosan kezdő horvátokat.

HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 26-25 (12-9)

A magyar válogatott gólszerzői: Ilyés 6, Zubai 4, Császár 3, Laluska 2, Iváncsik G. 2, Harsányi 2, Mocsai 2/1, Nagy K. 1, Putics 1, Schuch 1

Hétméteresből: 5/1 ill. 1/1
Kiállítások: 2 perc ill. 8 perc
A csoport állása:
1. Horvátország 10, 2. Magyarország 8 (179-141), 3. Szlovákia 8 (174.151), 4. Görögország 6, 5. Finnország 0

A világbajnoki ezüstérmes nyílt védőfalával nem tudott mit kezdeni Hajdu János csapata, a magyar támadások inkább egyéni megoldások után zárultak góllal, kidolgozott támadásból ritkán sikerült átjátszani a lábbal gyors horvát falat. Kiváló védekezésének köszönhetően vezetni is tudott a magyar csapat, de a félidő vége a horvátoké volt, egy jobb periódusnak köszönhetően hárommal mentek a szünetben.

A támadásaink elsősorban a láthatatlan beállójáték miatt voltak erőtlenek, ezen változtatott a második menetben Hajdu János, amikor pályára küldte Zubai Szabolcsot. A régi csapattársával a játékot nagyon érző Császár Gábor is feltámadt, szép passzokkal találta meg a helyzeteit jól kihasználó beállót, maga is többször volt eredményes.

A horvátok ennek ellenére magabiztosan tartották előnyüket, mert a magyar kapusteljesítmény és a védekezés is gyengébb volt, de jól küzdő csapatunk nem adta fel, nem szakadt le. Fazekas heteseket védett, a magyar csapat a hajrára nagyon felszívta magát, egyre közelebb került Horvátországhoz.

Az utolsó percekben többször az egyenlítésért – ami az Eb-re jutást jelenthette volna – támadhatott, de az utolsó percekben a szerencse és a játékvezetők sem álltak a jól harcoló magyarok oldalára. 11 másodperccel a vége előtt Harsányi ziccert hibázott, Hajdu János közben időt kért, így nálunk maradhatott a labda. Az utolsó támadásnál hiába jött be Fazekas helyett Mocsai Tamás, lövését Alilovic hárította, így egy góllal győzött, és már biztos Eb-résztvevő Horvátország.

A magyar csapattól ebben a felállásban szép eredmény, hogy az utolsó pillanatig meccsben volt a világbajnoki ezüstérmes otthonában, a második félidőt meg is nyerte, nem sok hiányzott az óriási bravúrnak számító pontszerzéshez. Az Eb-re való kijutáshoz Szlovákiában kell legalább egy pontot szerezniük a mieinknek, ami a Zadarban mutatott játékkal nem lehetetlen.

"Nagyon kevésen múlt a siker, sajnálom, hogy nem tudtunk egyenlíteni a végén – mondta a kezi.hu-nak Hajdu János szövetségi kapitány. – Voltak lehetőségeink végig, tisztességesen küzdöttek a fiúk. Szünet után felbátorodott a csapat, de ez sem volt elég a pontszerzéshez."