Nehezen verte Kínát a női kéziválogatott

2009.12.15. 12:27
A magyar csapat 25-21-re győzött utolsó vb-középdöntőmeccsén, és a 9. helyért Ausztriával játszhat helyosztót. Mátéfi Eszter csapata hullámzó játékával többször is felhozta a jól védekező kínaiakat, de a nyolc gólig jutó Zácsik Szandra és Herr Orsolya vezérletével megnyerte a meccset.

Kínát a középdöntőben és korábban a csoportban is alaposan elverték azok a csapatok, amelyekkel a magyar válogatott szoros meccseket játszott, így az erőviszonyok alapján elvárás volt Mátéfi Eszter csapatától, hogy legyőzze a házigazdát.

MAGYARORSZÁG-KÍNA 25-21 (14-10)

A magyar gólszerzők: Zácsik 8, Szucsánszki 5/2, Kovacsics 4/4, Tóth T. 3/3, Bulath 2, Bódi 2, Tomori 1
Hétméteresből: 11/9 ill. 5/5
Kiállítások: 4 perc ill. 8 perc

Nem is kezdődött rosszul a meccs, gyorsan vezetést szerzett a magyar csapat, de elhúznia nem sikerült, mert támadásban akadozott a játék. Az első négy magyar gólból három büntetőből született, és a védekezésből is hiányzott a koreaiak ellen látott fegyelmezett határozottság.

Kína gyorsan egyenlített (14. perc: 5-5), majd a vezetést is átvette, Mátéfinak a félidő felénél ki kellett kérnie idejét, hogy összekapja szétszórtan kézilabdázó csapatát.

A kínaiak ráéreztek, hogy elkaphatnak egy nagyobb nevű ellenfelet, de Herr Orsolyának és a némileg összeálló magyar védekezésnek köszönhetően a szünet előtti percekben sikerült 4-5 góllal ellépnünk. Ebben az időszakban Szucsánszki Zita vitte a csapatot, de csapattársa, Zácsik Szandra is a középdöntőben látott formában lőtt, a szünetben – ha nem is a remélt különbséggel – de vezetett Magyarország (14-10).

A második félidő elején Zácsik kiemelkedő játékával sebességet váltott a magyar válogatott, védekezésben lövésig is alig engedte jutni a kínaiakat, a balátlövő pedig átlövésekből és betörésekből szórta a gólokat. A játékrész első tíz perce után úgy tűnt, sikerült megtörni Kínát, hét góllal is vezettünk (38. perc: 18-11), de néhány könnyelműen ellőtt labda, és a szélsők indiszponált játéka miatt újra felhoztuk ellenfelünket.

Hétméteresekből lőtt gólokkal tartottuk előnyünket, de a kínaiak nagyon feljöttek, a második félidő közepétől látszott, hogy ezúttal is izgalmas hajrá vár a magyar válogatottra. Herrt Triffa Ágnes váltotta a kapuban, fogott is néhány lövést, de kettős emberelőnyben sem sikerült lendületbe jönnünk, az utolsó tíz percre fordulva két gólra jött fel Kína (21-19).

A nehéz helyzetekben Zácsikra lehetett számítani, a 19 éves átlövő klasszisjátékot nyújtott, néhány labdát elpasszolt ugyan, de amit elvállalt, abból rendszerint gól lett. Az 57. percben Kínának labdája volt az egyenlítéshez, rontottak, Kovacsics Anikó hetese után már higgadtan hozta le az utolsó két percet a magyar válogatott, és végül négy góllal, 25-21-re nyert.

A középdöntőkben két sztárcsapattól, Spanyolországtól és Dél-Koreától is pontot szereztünk, ezért kellemetlen meglepetés, hogy a jól védekező, de szerény képességű kínaiakat nem vertük magabiztosabban, de a győzelem volt a lényeg. 

Mátéfi Eszter: "A koreaiak ellen elvesztett egy pont miatti csalódottság érezhető volt, habár megbeszéltük az öltözőben, hogy mind a sikert, mind a kudarcot a lehető leghamarabb fel kell dolgoznunk. Két nappal ezelőtt játszottunk egy szenzációs első félidőt, most adósak maradtunk a látványos játékkal, de nem lehet mindig vasárnap, van amikor keddet mutat a naptár, ez egy amolyan szürkébb, hétköznapibb teljesítmény volt. A legfontosabb az, hogy sikerült győzni a kiütköző fáradtság ellenére is. Kicsit önmagunkat is le kellett gyűrnünk. Most újabb pihenőnap vár ránk, meg kell találnunk a motivációt a torna számunka utolsó összecsapására is. A 9. helyért zajló mérkőzés két dologról szól majd: a jövőnkről és az önbecsülésünkről. Úgy érzem, hogy eddig pozitív képet sikerült kialakítani magunkról, nagyon jó lenne, ha csütörtökön sem változna a megítélésünk."

Szucsánszki Zita: "Nagyon hosszú ideje vagyunk már Kínában, sokat gondolunk az otthoniakra. Talán ezért is alakult egy picit nehezebben a mai meccs. A vb-n most találkoztunk harmadszor ázsiai csapattal, elég idegesítő a stílusuk. Eldugják a labdát, és a megszokottól eltérő a meccs ritmusa. Nagyon kellett koncentrálni, szerencsére behúztuk ezt a győzelmet. A kilencedik helyet mindenféleképpen meg kell szereznünk, mert úgy lesz kerek a történet. Hiányérzet csak a norvég és a román meccsel kapcsolatban van bennem. Vannak nehézségeink, de a jó hangulat mindenen átsegít bennünket."

Zácsik Szandra: "Nem tudom, miért indult olyan nehezen számunkra az első félidő, de szerencsére sikerült felpörögnünk, és hoznunk a meccset. Örülök, hogy nyolc gólt szereztem, az utolsónál nagy szerencsém volt, mert a kínai kapus a földre esett, és így pattant a hálóba a labda. Azzal, hogy bejutottunk a középdöntőbe, az alapvető elvárásokat teljesítettük, most már meg kell szerezni az utolsó győzelmet a kilencedik helyért."

A 9. helyért Ausztria lesz a csoportkör óta veretlen Magyarország ellenfele (csütörtök, 6.30), jó lenne győzelemmel búcsúzni a világbajnokságtól, ehhez jobban kell játszani.

Változott a magyar meccs időpontja

A válogatott közép-európai idő szerint csütörtökön 6:30-kor lép pályára Ausztria ellen a 9. helyért. "Mi kértük a módosítást. Így elérjük az esti gépet, és már pénteken reggel, 5:30-kor otthon lehetünk. Remélem, sikerült átíratni a repülőjegyeket. Ellenkező esetben csak hétfőn reggel leszünk Budapesten" - mondta Szántó András csapatvezető.
Az eredeti program szerint a 9. helyért magyar idő szerint 9-kor léptek volna pályára a csapatok, de az új kiírás szerint ekkor a Kína-Angola találkozót rendezik a 11. helyért.