Szétvédekezték a horvátok a lengyeleket

2010.01.30. 18:43 Módosítva: 2010.01.30. 18:43
A tavalyi világbajnoki döntő ismétlődik meg az ausztriai kézilabda Európa-bajnokságon. A franciák pihentebbek lesznek, mert könnyedén verték Izlandot, a horvátok viszont végig küzdöttek, de az utolsó húsz percben vezettek az elbizonytalanodó lengyelek ellen.

A vártnál lényegesen simább volt a férfi kézilabda Európa-bajnokság első döntője, mert a rosszul, döntetlenekkel induló franciák nagyon belejöttek, és az olimpiai döntő után ezúttal is legyőzték Izlandot.

Az izlandiak az első félidőben méltó partnere volt a világ pillanatnyilag legjobb csapatának, többször vezettek, jóllehet vezéregyéniségük, Olafúr Stefansson gyengén játszott.

A második félidő elején, a franciák tíz perc alatt lerohanták Izlandot, könnyeden játszottak, Karabatic az egész meccsen egyetlen lövést sem rontott, így lőtt kilenc gólt.

A negyvenedik perctől így csak az volt a kérdés, mekkora lesz a két csapat közti különbség. Végül nyolc góllal nyertek a franciák, akik az olimpiai és a világbajnoki cím mellé vasárnap begyűjthetik az Eb-aranyat is, így mindhárom komoly tornán ők lennének a címvédők.

A döntőben a horvátokkal találkoznak, akik szinte tökéletes védekezéssel 21 gólon tartották azt a lengyel válogatottat, amelyik eddig átlagban 30 gólt szerzett.

A horvátok a második félidőre feljavultak, a lengyel lövők nem találták meg a beállót labdákkal, távolról sem voltak veszélyesek, így nem is nyerhettek. A horvát irányító, Balic villogott, amikor kellett, a lengyel kapus nem tudta védeni a bal lábához érkező labdákat. A horvátok, ahogy általában, kaptak némi bírói segítséget a vitatott helyzeteknél, de nem ezen múlt a meccs.

Elődöntők, jegyzőkönyv:

Horvátország-Lengyelország 24-21 (9-10)
Franciaország-Izland 36-28 (16-14)
az 5. helyért: Dánia-Spanyolország 34-27 (18-13)
Vasárnap (Bécs):
a 3. helyért: Lengyelország-Izland 15 ó
döntő: Franciaország-Horvátország 17:30 ó