Eb-résztvevő a női kézilabda-válogatott

2010.04.04. 14:53 Módosítva: 2010.04.04. 14:53
Hazai pályán is legyőzte Svédországot a magyar női kézilabda-válogatott, sikerével biztos résztvevője a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságnak. A békéscsabai mérkőzésen egy félidőn át kiválóan játszott Mátéfi Eszter csapata, a végén mégis izgulni kellett a győzelemért.

A Svédországban a csapat legeredményesebbjeként 9 gólt szerző Tóth Tímea ott folytatta, ahol három nappal korábban abbahagyta, a váci átlövő góljaival szerzett vezetést a magyar válogatott Békéscsabán.

MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG26-24 (16-10)

Magyar gólszerők: Tóth T. 6/1, Szucsánszki 5, Bódi 3, Vérten 3, Bulath 2, Kovacsicz 2, Temes 2, Tomori 2, Vincze 1
Hétméteresből: 2/1 ill. 2/2
Kiállítások: 4 perc ill. 6 perc

A csoport állása: 1. Magyarország 8, 2. Svédország 4, 3. Csehország 2, 4. Azerbajdzsán 0

A magyarok jól védekeztek, Pálinger Katalin kitűnően védett, Vérten Orsolya lerohanásokból szerzett góljaival növelte előnyét a csapat, a svédeknek már a 14. percben, 8-3-as vezetésünknél ki kellett kérniük az idejüket. A játék nem sokat változott ezután sem, a svédek rengeteg technikai hibát követtek el, nem volt esélyük közelebb jönni, a szünetben 16-10-re vezetett Magyarország.

A szünet után óriásit változott a mérkőzés, a svédek összeszedték a védekezésüket, a kapusaik is elkezdtek védeni, sikerült elbizonytalanítaniuk a magyarokat. A támadásokból elfogyott az ötlet, majdnem 10 percig nem sikerült gólt szerezni, és Pálinger sem fogott már annyi labdát, így a 39. percre egy gólra feljött Svédország.

A hátralevő 20 percben a vendégeknek háromszor is volt labdájuk a döntetlenhez, de egyszer sem sikerült kiegyenlíteniük. Szucsánszki Zita, és a szünetben beálló Bódi Bernadett góljaival tartotta szűk vezetését a magyar csapat, de az összehasonlíthatatlanul jobban játszó svédeket már nem sikerült leszakítani, az utolsó percig szoros maradt a mérkőzés.

A nyolc gólos Torstenson góljaival a hajrában a levegőben lógott a svédek pontszerzése, Mátéfi Eszter forgatta a csapatát, de a magas svéd falat csak ritkán sikerült megverni. Az utolsó percben a békéscsabai Temes góljával végül sikerül bebiztosítani a győzelmet, amiért a második félidőben nagyon meg kellett harcolnia a magyar válogatottnak.

A svédek oda-vissza legyőzésével már biztosan Eb-résztvevő a csapat, a kezi.hu elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a sikerrel nem szakadt meg a 22 világverseny óta tartó magyar sorozat (az 1992-ben kihagyott olimpia óta kilenc vb-n, nyolc Eb-n és négy olimpián voltunk ott). A magyar válogatott közel került a csoportgyőzelemhez is, Csehországban, és itthon Azerbajdzsántól is ki kellene kapnia, hogy elbukja a kedvező Eb-csoportsorsolást biztosító első helyét.

„Úgy gondoltam, még a Svédországban mutatottnál is tudunk jobban játszani, és az első félidőben ezt bizonyítottuk is – értékelt az RTL Klubon Mátéfi Eszter szövetségi kapitány. – A szünet után magunkra húztuk a svédeket, de a csapatomnak volt tartása, és nem hagyta egyszer sem, hogy kiegyenlítsen az ellenfél. A hátralevő meccseken teher nélkül játszhatunk, de bőven van még mit javítani, ezért örülök, hogy éles meccseken gyakorolhatunk.”