Perez megy a kézi-vb-re, 3 meccset játszik

2011.01.11. 15:14
Pénteken az olimpiai ezüstérmes Izland ellen kezdi világbajnoki mérkőzéseit a magyar férfi kézilabda-válogatott. Perez és Laluska Balázs biztosan nem lesz ezen a meccsen, és csak egy balkezes lövővel számolhat Mocsai Lajos kapitány. Utána javulhat a helyzet.

Tizenhét játékossal utazik ki a csütörtökön kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokságra a magyar férfi válogatott. A szövetség elvárása az első hét hely valamelyikének megszerzése, tehát az olimpiai selejtezőtorna elérése. A hetedik hely prémiuma tízmillió forint, az elsőé 25 millió.

„Az előző világverseny 13-14. helyezése után figyelembe kell venni, hogy játékosállományában nem változott, de jó összetételű, fiatalos, dinamikus csapattal számolhatunk” – kezdte Mocsai Lajos kapitány, majd ismertette, kiknek szavazott bizalmat.

A kihirdetett 15 fő biztosan utazik, a tizenhatodik Laluska, Ancsin vagy Harsányi lesz. (A tizenhatból lehet valakit Perezre kicserélni, aki később csatlakozik, jelen állás szerint szombaton megy a csapat után.)

„Nagy László ügyében nem vettem részt, időben megjött a válasza, vagyis nem zavarta a felkészülést. Morálisan erős, meccsről-meccsre fejlődő együttest láttam az Újévi Kupán, amit nem is akarok megváltoztatni. Carlos Perez emiatt tervezett csere lesz. Nem akartam a válogatottért mindenre kész átlövőt bevetni az elején - az olimpiai ezüstérmes Izlanddal kezdünk, utána a rendkívüli Norvégia jön -, mert eddig nem készült velünk, és mégiscsak egy negyvenéves játékosról van szó, aki már nem bírja jól a sorozatterhelést. A továbblépésnél biztosan szerepelni fog, a cserével természetesen élni kívánok, valószínűleg a brazilok és az osztrákok ellen játszani fog” – értékelt a mesteredző, miért nincs a jelenlegi csapatban a kubai származású, olimpiai negyedik klasszis. Abban állapodott meg az MKB Veszprém és a szakmai stáb, hogy három meccsen játszhat a kubai klasszis.

„Laluska Balázs kézcsontja törött, borsónyi darab vált le a csuklója alatt, ide futnak be a szalagok, fáj a keze, az utolsó pillanatig várunk rá. Szerdán, az orvosi vizsgálatok után dőlhet el a sorsa. Edzéseken teszteljük még két fájdalomcsillapítás között is, alkalmas-e arra a küzdelemre, hogy hármas poszton védekezhessen. Alapembere lenne a védekezésnek - rajta kívül csak két középső védő van -, ha a fájdalomtűrését levisszük, akkor játszhat, ha nem, akkor ő sem utazik, később viszont csatlakozhat” – magyarázta.

A kapitány hozzátette, Eklemovicsot még a tartaléksorban sem tünteti fel, mert vállsérülése után lövőereje nem javult. „Az első meccsen azonnal kiderülne, milyen állapotban van, azt pedig nem kockáztathatjuk meg, hogy ne hitesse el, hogy lőni fog, mert akkor ki sem lépnek rá, csak a többiekkel foglalkoznak.”

Kifejtette, a gondokkal együtt kell élnie, változtatni nem tud rajtuk, nagy a rizikó a verseny előtt, hogy lehet a séeülteket felzárkóztatni, de igyekszik a legjobbat kihozni belőle.

Valamennyi mérkőzésre 16 játékos nevezhető, szerdán, legkésőbb csütörtökön kell kiderülnie, kik kezdik meg a tornát.

A névsor:

Kapusok: Fazekas Nándor, Mikler Roland

Balszélsők: Iváncsik Gergő, Törő Szabolcs

balátlövők: Katzirz Dávid, Ilyés Ferenc

Irányítók: Császár Gábor, Lékai Máté

Beállók: Gál Gyula, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs

Jobbátlövő: Nagy Kornél, Mocsai Tamás

Jobbszélsők: Iváncsik Tamás, Gulyás Péter

Tervezett csere: Carlos Perez

16. és 17. játékos közülük kerül ki: Laluska Balázs, Ancsin Gábor, Harsányi Gergely

Január 14: Izland (17.00), január 15: Norvégia (16.30), január 17: Brazília, január 18: Japán, január 20: Ausztria (21.30)