Nagy lelkileg nem tud ráhangolódni a vb-re

2011.01.02. 14:33
Nagy László hivatalosan is jelezte, amit a hét elején már sejteni lehetett: nem játszik a januári svédországi kézilabda világbajnokságon. A csapatkapitány 2009 nyarán szerepelt utoljára, a kubai Carlos Perez már tavaly is visszatért, és úgy tűnik, a vb-n is számíthat rá Mocsai Lajos.

Nagy László Szegeden töltötte a karácsonyt, december végén elmondta komplett januári edzéstervét , amelyben nem szerepelt a válogatott edzőtábora, és Mocsai Lajos kapitány programja.

Ebből már tudni lehetett: a válogatottban utoljára 2009 nyarán szereplő Nagy a svédországi, olimpiai kvalifikációs vb-re sem utazik, és nélküle kell sikeresen szerepelnie a csapatnak. (Az első hét vehet részt a selejtező tornán, erre a 2012-es szerbiai Eb-ről újabb kettő csatlakozhat.)

Az Index úgy tudja, Nagy lelkileg nem tudott volna ráhangolódni a vb-re, ezért sem vállalta a szereplést, azt ígérte azonban, hogy már a márciusi Európa-bajnoki selejtezőkön lehet rá számítani, ha előtte szerződést tud kötni a hazai szövetséggel.

Nagy információink szerint azzal érvelt a háromfős bizottság előtt - Kővári Árpáddal, Hajnal Csabával és Vass Sándorral egyeztetett -, hogy mindenki azt várja tőle: folyamatosan jól játszva sok gólt dobjon, a védekezés oszlopa legyen, ezzel minél kedvezőbb helyzetbe hozza a csapatot.

Nyilván, ha lett volna egy rosszabb meccse, a szurkolók azonnal megtalálják: nincs is rá szükség, nem kellett volna kivinni. Ezt kellett volna feldolgoznia a Barcelona balkezes klasszisának, aki egyelőre nem nyilatkozik, és megértést kért.

Kővári Árpád a Magyar Rádiónak elismerte, kevés idejük volt Nagy meggyőzésére, egy hétnél többet érdemelt volna ez a kérdés. Hozzátette, nemcsak Naggyal, mindenkivel különmegállapodást kell kötnie a szövetségnek, még ha a szervezet erre gazdaságilag nincs is jelenleg felkészülve, és a jövőben az államnak is ki kell majd vennie a részét.

„Nem sikerült a megállapodás. Nem haragszom Nagy Lacira, de a vb nem arról szól majd, hogy ő ott van-e vagy sem. Annak tudatában építem tovább a válogatottat, hogy ő most nincs. Bízom benne, hogy ez a téma most lezárult, a keret tagjai pedig még motiváltabbak lesznek, és összefognak egy jó eredményért" - mondta Mocsai Lajos az MTI-nek.

A csapat vasárnap este találkozik újra Veszprémben. Most már csatlakozik a többiekhez a két németországi légiós: Mocsai Tamás és Ilyés Ferenc. Egyelőre nincs a többiekkel a kapus Fazekas Nándor, akinek felesége a napokban szült, ezért szeretne most minél többet a családjával lenni.

A 40 éves Carlos Pereznek Kubából kell csatlakoznia, a legfrissebb hírek szerint ő és a kapus is vállalja a vb-szereplést.

A válogatott kedden, a tervek szerint 16 órakor Veszprémben zárt kapuk mögött Algériával találkozik. A csapat ezek után Lengyelországban lép pályára, csütörtökön Csehország, pénteken Szlovákia, szombaton pedig a házigazda ellen.

A vb január 13-án rajtol, a magyarok 14-én kezdenek Norrköpingben az olimpiai ezüstérmes Izland ellen, majd 15-én Norvégia, 17-én Linköpingben Brazília, 18-án Japán és 20-án Ausztria lesz az ellenfél. A középdöntőbe a legjobb három válogatott kerül.