Megvan a kézis olimpiai selejtezős menetrend

2011.01.28. 21:20

A svédországi világbajnokságon kiharcolt hetedik helyével a magyar férfi kézilabda-válogatott jogot szerzett arra, hogy szerepeljen a 2012 áprilisában esedékes három olimpiai kvalifikációs torna egyikén. Ezeken összesen 12 együttes léphet pályára, s mindegyik kvartettből az első két helyezett jut ki a 2012-es londoni ötkarikás játékokra. Az csak a jövő januári Eb, illetve a többi kontinens bajnoksága után derül ki, hogy a magyarok mely válogatottakkal találkoznak majd a kvalifikációs viadalon. A Mocsai-csapat amúgy még egyenes ágon is kikerülhet a londoni olimpiára: ha megnyeri az Eb-t vagy pedig úgy lesz második, hogy a mostani vb aranyérmesétől kap ki a döntőben.

Kvalifikációs menetrend

Férfiak:

- a rendező Nagy-Britannia csapata automatikus induló

- a 2011-es világbajnokság (január 13-30., Svédország) aranyérmese

- földrészek bajnokai:

Európa-bajnokság (2012. január 17-29., Szerbia), Pánamerikai Játékok, Ázsiai selejtező, Afrikai Nemzetek Kupája

- a nemzetközi szövetség (IHF) kvalifikációs tornáiról (2012. április 6-8.) csoportonként az első két helyezett (a három házigazda a vb 2., 3. és 4. helyezettje)

A kvalifikációs tornák csoportbeosztása alapesetben:

A csoport: vb-2., vb-7., plusz két csapat

B csoport: vb-3., vb-6., plusz két csapat

C csoport: vb-4., vb-5., plusz két csapat

Azok a csapatok, amelyek nem a világbajnokságról szereznek jogot a kvalifikációs tornán való szereplésre, a kontinentális tornákon elért eredmények alapján indulhatnak.