A Veszprém királykategóriás lett Berlinben

2011.11.17. 15:07
Bajnokok Ligája csoportjában berlini győzelmével megerősítette második helyét az MKB Veszprém. Az Atletico Madrid kilenc ponttal vezet, a Veszprémnek nyolc van, de a spanyolok még jönnek Magyarországra.

A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild ingerküszöbét is megütötte az MKB Veszprém berlini győzelme. A magyar kézibajnok az utolsó tíz percet egygólos előnnyel kezdte, végül öttel nyert, 29-24-re. A Füchse Berlin edzője, Dagur Sigurdsson azt gondolta, ezen a délutánon hat vagy hétgólos különbség is kialakulhatott volna, mert a szív és a koncentráció a magyarok oldalán volt, míg csapatánál mindez hiányzott.

„Nem szeretném a kollégáim szavait minősíteni. A presztízsmeccs óriási küzdelmet hozott, jobban felkészültünk, mint riválisunk. A Berliner Morgenpost úgy harangozta be a meccset, hogy a győztes a sorozat királykategóriájás csapata. Nyolc ponttal ugyanis kifejezetten jó az esély arra, hogy a második hely elérhető legyen a csoportban” – kezdte az Indexnek Mocsai, aki az első helyről egyelőre nem beszélt. A második helyet is csak úgy tartja megszerezhetőnek, ha a folytatásban jól versenyzik csapata.

D MTI20111008012

A mesteredzőnek csak másodsorban jelentett presztízsmeccset, bár kétségkívül érzi a tiszteletet az országban, és gyakorta szokták hívni kollégái is.

Kifejtette, hatalmas motivációt jelentett csapatának, hogy úgy értékelték őket valamelyik újságban, mint egy irreálisan sikeres csapatot, amelyik nem annyira erős, mint amennyi pontja van.

„Az erős és magas védelem hátrányt jelent, mert úgy mozognak, mint a tankok, ez is megjelent. A gyors, szellemes, robbanékony berliniek, a magyar fal lassúságát ki fogják használni, tartották a szakértők, erre fel a meccs végén már úgy szóltak a tudósítások, hogy az atletikus magyarok ráerőltették az akaratukat a Füchsére. Megfordult tehát minden, a hátrányból előny lett. A falunk tökéletesen mozgott, mindvégig fenntartotta a feszültséget, ezzel könnyítve az egyébként fantasztikusan védő, három hetest fogó, a lövőket messzemenőkig elbizonytalanító Alilovicot.”

A rendezett védelemnek 37 támadást vezetett a Berlin, és mindössze tizenhat gólt szerzett. A másik oldalon 41 támadásból 24 gól lett, tehát csak ötöt nem felállt fal ellen dobott be a magyar csapat. A szaggatottról egyébként mindkét csapat 12 gólt ért el, de míg ezt a hazaiak 32 kísérletből érték el, addig a Veszprém 26-ból, ami lényeges különbség.

Mocsai egyetértett azzal, hogy ezen a meccsen annyit játszott a hazai csapat, amennyit az ellenfél hagyott neki.

Emellett rendkívül fontos volt, hogy ugyan tizenkét perccel többet játszottak emberfölényben a németek, mindez nem látszott az eredményességen, mert hátrányban is jól és gólratörően támadott csapata.

„A németek indításait is kontroll alatt tudtuk tartani, a zártabb és a nyitottabb védekezésre is volt válaszunk támadásban. Jól megszerkesztett meccs volt, ki kell még emelnem, hogy a nyári felkészülésen ellenünk parádézó Heinevetter alig találkozott a labdával a kapuban, 31 százalékos hatékonysággal fejezte be, míg Alilovic negyvennel. Négy meccset térképeztünk fel, ismertük a kapusok szokásait, mozdulatait, de nem ez a lényeg, ezt mindenki ismeri előre, hanem nyomás alatt is a pontosak voltunk.”

Az MKB másodszor nyert fontos BL-meccset az utolsó percekben, amikor már egy új meccs kezdődik, amikor minden mozdulatnak, támadásnak dupla jelentősége van.

„A nyári felkészülésünk nem volt haszontalan, tudtuk az elején, októberre, novemberre készülünk” – reagált erre a felvetésre Mocsai. „Nem beszűkülve játszunk a hajrában, ez szembetűnő, ennek alapjait a felkészülés alatt teremtettük meg, és az örömteli, hogy mindig más tud újat mutatni ebben a periódusban. Vujin villanásai mellett Császár is jól irányított, de például Schuch is kiváló védőmunkát mutatott. Terzic pedig az elején szórta meg magát.”