Mocsai Lajos: Még a bravúr is kevés lehet

2012.01.10. 11:31 Módosítva: 2012.01.10. 11:37

A hétvégén a magyar kézilabda-válogatott a németek elleni egy győzelemmel és egy vereséggel készült a január 16-án kezdődő újvidéki Európa-bajnokságra. A szövetségi kapitány Mocsai Lajos szerint jó a csapatunk, nem lehetetlen a csoportból való továbbjutás.

A válogatott csoport ellenfelei: Spanyolország, Franciország és Oroszország lesznek. Oroszország ellen várhatóan nagyon nehéz mérkőzésen kezdi meg a szereplést a Mocsai-csapat, hiszen ez a válogatott az egyetlen csoportellenfelünk, amely olimpiai kvalifikációs helyért küzd a kontinensviadalon. A másik két ellenfelünk akár az Eb-döntőjét is játszhatná. A sokszoros világbajnok francia csapat az utóbbi időben sorra nyerte a versenyeket, a spanyolok szinte mindig érmes helyen zárták a tornákat,  Mocsai szerint lehet akár még egy bravúr is kevés lehet az esetleges körbeverések miatt, mint fogalmazott a „minél további kintmaradás a cél.”

Mocsai egy rendkívül motivált, dinamikus, harcos válogatottra számít: „Újvidéken várhatóan három-négyezer magyar előtt játszhatjuk csoportmeccseinket, ami plusz érzelmi töltetet is ad.”

Mocsai a németországi meccsekre 19 játékossal utazott, ami nagyobb mozgásteret adott ahhoz, hogy kialakítsa a végső, 18 fős utazókeretét. „Szakmai értékelés után a játékosokkal fogom megbeszélni, hogy kire számítok majd Szerbiában, utána közlöm a sajtóval. Fordítva ez nem megy” – mondta a TeleSportnak.

A kapitány kiemelte, hogy a balátlövő a kényes kérdés, ide a szakmai stáb még keresi a legmegfelelőbb hármast, akikkel mind védekezésben, mind pedig támadásban a legerősebb csapatszerkezetet lehet kialakítani.

„Jobbátlövőbe már megtaláltuk azt a három játékost, akikre számítunk, két-két szélsővel utazunk, és ha 18 fős marad a keret, akkor valószínűleg három kapussal vágunk neki a tornának” – vázolta a csapat várható szerkezetét a kapitány.

Császár Gábor, az MKB Veszprém és a magyar válogatott irányító-átlövője szerint a csapatnak meg kell találnia azt az összetételt, amivel meglepetést tud okozni Szerbiában. A csapat kialakításánál előny az, hogy több univerziális, több poszton is bevethető játékos is van.

A válogatott kapuját védő Fazekas Nándor szerint erős csapat utazik Szerbiába, aminek a legfontosabb célja a 2012 londoni olimpiára való kijutás, ugyanakkor az Európa-bajnokság is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen – világbajnoksággal ellentétben – kontinensviadalon még nem értünk el sikereket.