Nem lehetett megtörni Görbiczéket

2012.12.05. 22:09
A magyar női kézilabda-válogatott a félidőben még háromgólos hátrányban volt, de feljavuló védekezéssel, és néhány jó egyéni teljesítménynek köszönhetően fordítani tudott Németország ellen. Az Európa-bajnokság csoportmeccsén 24-21-re győzött, és az utolsó forduló eredményétől függetlenül továbjutott a középdöntőbe.

Nem úgy kezdett a magyar válogatott, mint amelyik képes hátrahagyni a horvátok ellen mutatott gyenge játékot. A németek két gyors leindításból 0-2-re vezettek a negyedik percben. A magyar támadások nem működtek a pontatlan passzok miatt. Görbicz Anita hetessel szépített, de ezután öt percre megbénult a válogatott.

A német leindítások továbbra is sikeresek voltak, mert a rossz magyar akciók után szinte sosem volt visszafutó ember. Az ellenfél középről is eredményes volt, Nadgorodna és Wohlbold is átlőtte a magyar falat. Az 1-6-os eredménynél természetes volt a magyar időkérés.

A rövid szünet jót tett a csapatnak, Bódi talált be, majd Tomori okos passza után Vérten is gólt lőtt. A következő támadásnál Tomori betörését csak szabálytalanul tudták megállítani, Görbicz ismét jól helyezte hetesét. (4-6). Ennél közelebb nem tudott menni a válogatott, Steinbach és Zapf újra négygólosra növelte a különbséget.

Hogy nem lett nagyobb a különbség, az elsősorban a kedd óta sokat javuló kapuson, Herr Orsolyán múlt. Görbicz hibátlan heteseivel tartotta a csapatot, majd a becserélt Bulath Anita mutatkozott be egy óriási távoli lövéssel (8-10). Vincze szélről szerzett góljával már csak egy volt a különbség (10-11), de a félidő végjátékában a németek voltak jobbak. Kapusuk, Schülke óriási formában védte a nem igazán előkészített magyar lövéseket. A csapatok így 11-14-gyel fordultak.

A második félidő elején Görbicz első hetesét hagyta ki, de egy perccel később Szamoránsky jól fordult be a beálló pozícióból (12-14). A válogatott már bátrabban és lendületesebben játszott, és jó húzásnak bizonyult, hogy Szamoránsky középről a pálya széle felé mozdult el, így könnyebben megtalálták a bejátszások. Görbicz egy sikeres hetessel egyre csökkentette a különbséget, majd kettős emberelőnyben még egyet dobott (14-14). A csapat azonban nem élt a fórral, sőt még így is gólt kapott egy betörésből. Egy Szamoránsky-gól és Szucsánszki első találata után először vezetett a magyar csapat a mérkőzésen (16-15).

A németek a következő percekben mindig tudtak egyenlíteni, de a vezetést már nem tudták visszavenni. A kedden kilenc gólig jutó Tomori nagyon jól védekezett, fontos labdákat szerzett meg, amiből jól élt a válogatott. A 45. percben már kétgólosra nőtt az előny. Görbicz a hatosig cselezte magát, és tisztán dobhatott (20-18). A németeket a jobb szélső Zapf tartotta még versenyben, a magyar védők szinte mindig üresen hagyták, és ezt kihasználva öt gólig jutott. Ugyan a csapat védekezése feljavult, de voltak érthetetlen megmozdulások, mint például Görbicz kiszállása középről, amikor rávezették a labdát a németek.

A kétgólos előnyt még ledolgozták Zapfék (21-21), de az utolsó öt percben már nem tudott gólt dobni a német válogatott. A magyarokat az egész meccsen jól játszó Bulath lendítette át egy talpról eleresztett bombával, majd Vérten lőtt leindítás után, végül Görbicz állította be a 24-21-es végeredményt.

A győzelemmel Magyarország a C csoport második helyén áll, a két meccs után százszázalékos spanyolok mögött. Az utolsó fordulóban egymással játszik a két csapat, de már mindkettő továbbjutott a középdöntőbe az eredménytől függetlenül. A magyarok plusz kettes gólkülönbséggel állnak, így a horvát-németen bármelyik csapat nyer, csak az egyik kerülhet elé. A horvátok döntetlennel vagy győzelemmel a másodikok lehetnek, ha a magyar válogatott kikap a spanyoloktól. A németek már csak úgy juthatnak tovább, ha legalább néggyel verik a horvátokat.

„Nem az én mentalitásom, és a csapaté sem az, hogy feladjuk a céljainkat. A keddi vereség után is maximálisan hittem a győzelemben. A védelem, főleg a második félidőben szinte tökéletesen működött. Csak ilyen hozzáállással lehet győzni. A meccset rosszul kezdtük, de akkor sem merült fel senkiben, hogy baj lehet. Mentünk előre, és segítségünkre volt a jó kapusteljesítmény is" - értékelt Karl Erik Böhn szövetségi kapitány.

Igazi csapat voltunk. Bebizonyítottunk, hogy tudunk jól védekezni, és ezzel megnyerni egy fontos mérkőzést. A meccs elején egy picit megijedtünk, de szerencsére összeállt a védelem. Nem akarunk megállni, megyünk tovább, elszántan várjuk a spanyolok elleni pénteki meccset" - nyilatkozta Görbicz.

Szerencsére föl tudtunk állni a horvátok elleni vereség után, a pozitívumokra koncentráltunk. Nem kezdtünk jól, a szünetben arról beszéltünk, hogy határozottabban, a lövőkhöz közelebb állva kell védekeznünk. Ez szünet után sikerült is, így már indításgólokat is tudtunk lőni. Nagyon boldogok vagyunk, reméljük, a mostani meccsel beindul a csapat szekere" - mondta Szamoránsky a kézi.hu-nak.

C csoport, 2. forduló:

Magyarország-Németország 24-21 (11-14)
Újvidék, Spens Aréna, 2000 néző, V: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)

Magyarország:
Herr - Bódi 1, Rédei-Soós 1, Görbicz 9/6, Szamoránsky 5, Tomori 1, Vérten 2 - cserék: Kiss (kapus), Szekeres, Szucsánszki 1, Bulath 3, Vincze 1, Szabó

Német góldobók:
Zapf 5, Althaus 3, Steinbach 3, Naidzinavicius 2, Augsburg 2, Nadgornaja 2, Wohlbold 2, Müller 1, Loerper 1

A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 2 (51-49), 3. Horvátország 2 (49-52), 4. Németország 0
 

Pénteken játsszák:
Magyarország-Spanyolország 18.15
Németország-Horvátország 20.15

A női kéziladba-Eb szerdai eredményei

C csoport:
MAGYARORSZÁG-Németország 24-21 (11-14)
Spanyolország-Horvátország 25-21 (13-10)

D csoport:
Románia-Izland 22-19 (15-13)
Montenegró-Oroszország 30-27 (20-14)
A csoport állása: 1. (továbbjutott) Montenegró 4 pont, 2. (továbbjutott) Románia 3, 3. Oroszország 1, 4. Izland 0