Tökéletes győzelemmel kezdtük a vb-t

2013.01.12. 20:47
Spanyolország, Horvátország után Magyarország is győzelemmel mutatkozott be a kézilabda világbajnokságon. Egyiptom csak percekre volt kellemetlen ellenfél, a 32-23-as győzelem Mocsai szerint nem tükrözi a meccs nehézségét.

A magyar férfi kézilabda-válogatott nyitómeccsén Egyiptommal került szembe a spanyolországi világbajnokságon. A két ország a 2004-es olimpián találkozott legutóbb - akkor öttel nyertünk, szintén a nyitómeccsen -, a rivális azóta visszaesett valamelyest, erre a tornára egy nagyon fiatal csapattal érkeztek, amelyik gerince a junior vb-n kétszer egymás után negyedik helyezett társulat volt.

A mieink kezdték a meccset, Császár irányított Nagy László és Nagy Kornél volt a két átlövő, Zubai beállóban, Harsányi és Iváncsik a két szélen.

Mikler három védése és Nagy László valamint Nagy Kornél pontos bombája azt jelentette, a negyedik perc végére 2-0 lett. Védekezésben Schuch volt még a tengelyben, Császár pedig a szélre húzódott le, ezt először alkalmazta Mocsai Lajos kapitány.

Egy labdaszerzés után épp Császár adott tökéletes passzt Harsányinak, aki a kapuba cunderezett. Nagy László újabb gólja után időt is kért az ellenfél kapitánya. Utána meg is született az első góljuk, hetesből.

Kisebb hibáink után 5-4-re feljöttek, de onnan ismét Mikler-védések és magyar gólok jöttek, az első negyedóra végére 8-4 volt.

Nagy átlövései mellett Harsányit is tömte gólpasszokkal
Nagy átlövései mellett Harsányit is tömte gólpasszokkal
Fotó: Kovács Anikó, MTI

Innen 10-5 lett, majd a frissen beállt Lékai Máté fantasztikus gólt lőtt lehetetlen szögből, meglehetősen kisodródva, pattintva. 13-7-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. A félidőre 17-9 lett. Eredményesek voltunk a szélről, Császár és Lékai lövései pedig élményszámba mentek, Mikler pedig 62 százalékos hatékonysággal fogta a kapuban a labdákat.

A fordulás után kapuscserével feljebb zárkóztak az egyiptomiak, a holtpont a 40. perc körül érkezett el, amikor emberelőnyben két gólt kaptunk. Egyet egy tízméteres átlövésből, majd lerohanásból.

A 45. percre 22-19 lett, Iváncsik Gergő két kapufát lőtt egymás után. Védekezést váltottunk, Iváncsik lett a zavaró, Schuch pedig mögötte a hármas védő, ekkor Nagy László már pihenőt kapott. Harsányi megnyugtató gólja után Haggag passzív jelzés alatt lőtt a kapuba.

Zubai gólja már emberelőnyből született, Lékai betöréses találatával 25-20 lett, ekkor lehetett érezni, biztosan eldőlt a meccs.

Zubai fantasztikus gólokat lőtt beállóból
Zubai fantasztikus gólokat lőtt beállóból
Fotó: Kovács Anikó, MTI

Császár alulról nagyon vagány gólt lőtt, majd a levegőben kivárta, amíg a kezek eltűntek előle, így az utolsó öt perc 28-21-ről indult. Császárnak volt még egy félelmetes bombája talpról, rossz szögből a hosszúba, megérdemelten lett a meccs embere.

A meccs végére visszaállt a félidei különbség, az utolsó volt a meccs gólja, Zubai egy kicsit hosszú labdát összeszedett a hatoson, majd a háta mögött a kapuba varázsolta a labdát. Egészen biztosan esélyes a nap góljára is.

Mocsai Lajos arról beszélt a meccs végén, pontosan az történt az első félidőben, amit vártak, nem volt könnyű mérkőzés, de abszolút megérdemelt a magyar siker. "Kellemetlen ellenfelet sikerült legyőznünk magabiztosan, de így is nehéz meccs volt. Az első félidőben szenzációsan védekeztünk, aztán néhány játékosunk elfáradt, így cserélni kellett. Támadásban megpróbáltuk megmozgatni az egyiptomi falat, ez sikerült, sok gólt szereztünk." - értékelt a kapitány.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Egyiptom 32-23 (17-9)
gól: Császár 8/2, Harsányi 7, Nagy L. 4, Lékai 4, Iváncsik G. 3, Mocsai 2, Zubai 2, Nagy K. 1, Schuch 1, illetve E. Ahmed 4, M. Ahmed 4, Alaa 2, Gamal 2, Mamduh 2, Mosztafa 2/1, Abdelrahman 1/1, Esszam 1, Hasszan 1, Hisam Szanad 1, I. Mohamed 1, H. Mohamed 1, Zein 1

A világbajnokság eredményei:

A csoport (Granollers):
Argentína-Montenegró 28-26 (13-12)
Németország-Brazília 33-23 (12-10)
Franciaország-Tunézia 30-27 (13-14)

B csoport (Sevilla):
Oroszország-Izland 30-25 (14-13)
Macedónia-Chile 30-28 (12-10)
Dánia-Katar 20.15

C csoport (Zaragoza):
Szlovénia - Szaúd-Arábia 32-22 (17-15)
Szerbia-Koreai Köztársaság 31-22 (13-9)
Lengyelország-Fehéroroszország 20.15

D csoport (Madrid):
Horvátország-Ausztrália 36-13 (17-4)
Magyarország-Egyiptom 32-23 (17-9)
Spanyolország-Algéria 27-14 (14-5)