Becsületből vertük könnyedén Algériát

2013.01.19. 23:13
A férfi kézilabda-válogatott utolsó, a továbbjutás szempontjából már lényegtelen csoportmérkőzésén kicsit kiengedve 29-26-ra verte Algériát. Mocsai Lajos megforgatta csapatát, mindenkit kipróbálhatott, a cserék éltek is a lehetőséggel, Ancsin és Lékai is nagyot játszott. A nyolcaddöntőben Lengyelország következik a kézilabda-világbajnokságon.

Nem volt kérdés, hogy a magyar-válogatott győzelemre játszik a papírforma alapján is jóval gyengébb Algéria ellen. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szinte a legerősebb csapatával kezdett, csak a beteg Császár Gábor helyett került be irányítóba Lékai. Mellete Iváncsik, Nagy Kornél, Zubai Szabolcs, Nagy László, Harsányi Gergely volt a pályán, a kapuba a spanyolok ellen remekül védő Tatai Péter állt.

A tét nélküliség érezhető volt, nem pörögtek igazán a játékosok, és az algériaiak nyitott védekezése is meglepte a magyar válogatottat, bár látszott, Lékai cselezőképessége eredményes lehet. Az irányító a védelmet átfutva szerezte első gólunkat. Tatai is megadta az alaphangot, az első hetest mindjárt megfogta.

A második gólunkat a bátran vállalkozó Nagy László lőtte messziről (2-1), de az első negyedórában sosem volt nagyobb a különbség egygólosnál. Az algériai zavaró védekezésben a figurák sem sikerültek, amit több eladott labda is jól jelzett. Amikor türelmesen, sok passzal próbálkozott a válogatott, akkor látszott, hogy azért vannak gyengeségei az algír védelemnek.  A jobb szélen Harsányi hatékony volt, a bal szélen viszont nagyon nem ment Iváncsiknak, két csúnya lövése után, 6-6-nál le is hozta Mocsai. Helyére Vadkerti Attila került.

A 18. percben Nagy Kornél adott lendületet egy jó átlövéssel a csapatnak, majd Harsányi hetesével először lett kétgólos a különbség (8-6). Innen már nem tudott visszajönni Algéria, Lékai majd Zubai is betalált. (10-6). A négygólos előnynél Mocsai már bátran nyúlt a csapatához, Zubai helyett Szöllősi volt a pályán, Nagy L. is pihenőt kapott, helyette Mocsai Tamás jött a pályára, aki mindjárt egy nagy átlövéssel jelentkezett. (12-7). Vadkerti leindításból nem hibázott, és Nagy Kornél is meglőtte harmadik gólját a félidő végén (14-8).

A második félidőben Mocsai újabb cseréket küldött pályára, az ötven százalék felett védő Tatai helyett Mikler állt a kapuba, aki mindjárt bravúros mentésekkel hozta magát játékba. Szöllősi is elkapta a ritmust, a beállós két gólt is dobott a félidő elején (17-10), Nagy László pedig nagyon jó védőmunkával tűnt ki. Lékai is többször befűzte gyors lábmunkájával a védőket, a 39. percben már az ötödik gólját lőtte (19-11). Ancsin Gábor beállítása is új színt vitt a játékba, a balkezes átlövő nagyon hatékonyan lőtt, három kísérletéből mindhárom bement, a félidő végén pedig öt góllal zárt.

21-12-nél azonban megtört a magyar lendület, a támadásban újra eladott labdák jelezték a dekoncentráltságot és a tétnélküliséget, és a védelem is fellazult. Daud és Berkus átlövéseivel egyre közelebb jöttek az algírok, az 51. percben már öt gólra feljöttek (25-20), ekkor Ancsin két villanása és Krivokapic gólja újra nyolcgólos előnyt eredményezett, de az utolsó percekre teljesen kiengedett a válogatott, amit kétperces büntetések is sújtottak. A végére megszórták magukat a Sebur testvérek is, de a győzelem egy pillanatig nem forgott veszélyben.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Algéria 29-26 (14-8)
gól: Lékai 5, Harsányi 5/1, Ancsin 5, Nagy K. 4, Nagy L. 3, Szöllősi 2, Zubai 1, Mocsai 1, Krivokapic 1, Vadkerti 1, Iváncsik 1 illetve Berkusz 6, Daud 5, Zuaui 3/1, R. Csebur 3, Berriah 2/2, Bultif 2, O. Csebur 2, Budrali 1, Rahim 1, Mokrani 1

Eredmények, 5. forduló:

C csoport (Zaragoza):
Szlovénia-Szerbia 33-31 (19-16)    
Lengyelország-Koreai Köztársaság 33-25 (18-11)
Fehéroroszország - Szaúd-Arábia 33-15 (18-5)
A csoport végeredménye: 1. Szlovénia 10 pont, 2. Lengyelország 8, 3. Szerbia 6, 4. Fehéroroszország 4, 5. Szaúd-Arábia 2, 6. Koreai Köztársaság 0

D csoport (Madrid):
Horvátország-Spanyolország 27-25 (15-13)
Egyiptom-Ausztrália 39-14 (25-8)
Magyarország-Algéria 29-26 (14-8)

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Magyarország 6, 4. Egyiptom 3 (130-123), 5. Algéria 3 (123-126), 6. Ausztrália 0

A nyolcaddöntők párosítása:

vasárnap:
Németország-Macedónia, Barcelona 15.45
Oroszország-Brazília, Zaragoza 17.30
Dánia-Tunézia, Zaragoza 20.15
Franciaország-Izland, Barcelona 20.15

hétfő (a kezdési időpontok még nem ismeretesek):
Horvátország-Fehéroroszország, Zaragoza
Spanyolország-Szerbia, Zaragoza
Magyarország-Lengyelország, Barcelona
Egyiptom-Szlovénia, Barcelona