A legfontosabb vb-meccsen jött a kiütés

2013.01.21. 22:57
Elképesztő védekezéssel, második félidei pazar támadójátékkal a magyar férfi kézilabda-válogatott a legfontosabb meccsen játszott legjobban a spanyolországi világbajnokságon. Negyeddöntős, ahol a veretlen Dánia vár rá.

Nem megszokott kép fogadta a magyar férfi kézilabda-válogatottat, világversenyen kisebbségben voltak a szurkolói. A többségben lévő lengyelek udvariasan megtapsolták a magyar Himnuszt.

A lengyelek lemaradtak az olimpiáról, kapitányt váltottak, fiatalítottak, és nagy erőkkel készültek erre a vb-re, mert 2010 óta nem voltak a négyben nagy tornán, míg korábban rendszeresen éremért csatáztak.

A magyar kapuban Mikler Roland kezdett, védekezésben a szélen bent volt Lékai – Harsányit így tehermentesítette a szakmai stáb -, a másik oldalon értelemszerűen Iváncsik Gergő, kettesben Zubai és Nagy Kornél, középen Nagy László és Schuch Timuzsin. Lékainak a lerohanásoknál, a labdafelhozatalnál is fontos szerepet szánt Mocsai kapitány.

Az első lengyel támadás végén hetes lett, de Kubisztal mellélőtte. Nagy Kornél így megszerezte a vezetést, a második gólunkért Mikler bravúrjai után kétszer is támadhattunk, de kimaradtak a lehetőségek, míg a következő lengyel hetes már bement. Öt percig ez a két gólt volt.

Jó magyar blokk és Jurecki kiállítása után Nagy László Szmal lábai közé vágta a labdát, a lengyel kapus ezen a ponton a leginkább sebezhető. Lékai kiállítása miatt az emberfölény elfogyott, a labdát viszont megszereztük, Iváncsik pedig indult, és az alsóba vágta.

Bielecki bombája és Kubisztal elfutása után odalett a kétgólos vezetés. Szép magyar támadás után Iváncsik a szélről ismét az alsót választotta, Lijewski is Mikler lábához lőtt kilencről. A tizenötödik perc végére beállóból is eredményesek voltak a lengyelek, először vezettek. (4-5)

Kevés ötlet volt a magyar támadásokban, ezért Császár és Mocsai is a pályán volt, de védekezésre így nem tudott Nagy László beállni, és átlövésből (Lijewski) érkezett a hatodik lengyel találat. Labdát szereztünk, Harsányi pedig befejezte, így egy gólra visszajöttünk.

Jaszka labdavesztése után újabb szép magyar támadást fejezett be a szélről Iváncsik Gergő, ekkor egyébként Nagy Kornél is irányított. Zubait letaglózták, emberelőnybe kerültünk, Iváncsikra jött ki a figura, mintha szabálytalanul akadályozták volna, és csak a felső lécet találta el. A következő magyar támadásnál, a 21. percben, még mindig előnyben Nagy Kornél megpattanó labdája utat talált a kapuig, így 7-6-ra vezettünk.

Bartosz Jurecki lehetetlen helyzetből, védő szorításából varázsolta a kapuba a labdát, Mocsai viszont rögtön válaszolt rá kilencről. Labdaszerzés és lerohanás után hetest harcolt ki Zubai. Harsányi bevágta, így 9-7-tel fordultunk rá az utolsó öt percre.

Harsányi ziccert hibázott, Bielecki nem, a vírusfertőzéssel bajlódó Császár először lőtt, nagy gólt. Gyorsan jött rá a válasz, és mivel a félidő utolsó magyar támadásánál Szmal hatalmasat védett, 10-9-cel fordultunk.

Nagy László szép gólt lőtt, Mikler tovább javította védési mutatóját – 45 százalékkal zárta az első félidőt -, újra a háromgólos előnyért támadhattunk, Császár pedig a labdaszerzés után bevarrta (12-9). A hatosfalból Nagy Kornél és Zubai rendre kilépett a szaggatottig, ez a formáció pedig nem ízlett a riválisnak.

Orzechowski hetesből vágta fölé a labdát, érezhetően tartottak Miklertől. Harsányi kiállítása alatt a szélről betaláltak, Nagy László kifelé indult, csak hetesért tudták megállítani, Császár azonban nem tudta Szmal lába mellé pattintani a labdát, kimaradt.

A védekezés ellenben ismét jól működött, Putics pedig talpról kilőtte a hosszút. Kilencről jött a válasz, miután Wiesnewski felkanyarodott a szélről. Nagy azonnal válaszolt rá. Császár és Iváncsik gólja pedig azt hozta a 40. percben, hogy először vezettünk öt góllal. (16-11)

A lengyel időkérés után sem jött a lengyel gól, Iváncsik viszont bepattintotta az ötödik gólját. Két lengyel gól után 17-13-mal kezdődött az utolsó negyedóra.

Mikler sokadik bravúrja, Szöllősi első gólja és Császár menetrendszerű rövid sarkos bombája után 19-13 volt.

Az utolsó tíz percnek 22-16-tal mentünk neki, mert a kapuscsere sem segített a lengyeleken. A 23. gólunk a küzdés jelképe volt: Mocsai rossz lövését oldalra rúgta Wichary, Harsányi vert helyzetből visszakaparta a kapus elől, Szöllősi pedig az üres kapuba vágta.

Ennél a gólnál lehetett érezni először, ezt a magyar válogatottat már nem lehet megfogni. A hajrára már csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség a két csapat közt.

A vége 27-19 lett, a nyolc között a veretlen Dánia jön, ilyen védekezéssel ellenük is lehet esély, mégha egy nappal többet is pihenhettek. A dán-magyar győztese a horvát-francia győztesével játszik a döntőért. A másik ág: spanyol-német és szlovén-orosz.

Mocsai Lajos: „A siker alapja a szervezett védekezés volt, és ehhez párosult a nagyszerű kapusteljesítmény. Az ellenfél nagy lövőit sikerült lefognunk, és a folyamatos cserékkel mindig volt erő a védőfalunkban. Ahogy labdákat szereztünk, tudtunk gyors gólokat lőni, és még akkor sem tört meg a lendületünk, amikor emberfogással próbálták meg kivenni a játékosainkat. A világ legjobb nyolc csapata közé tartozunk, és ez óriási öröm a magyar kézilabdázásnak. A dánoknak is nekiugrunk, és az ilyen erővel, hozzáállással és koncentrációval ott is tudunk szép eredményt elérni."

Magyarország-Lengyelország 27-19 (10-9)

Gól: Iváncsik 6, Császár 5, Nagy L. 3, Harsányi 3/1, Szöllősi 3, Mocsai 3, Nagy K. 2, Putics 2, illetve B. Jurecki 5, Wisniewski 3, Kubisztal 3, Lijewski 2, Bielecki 2, M. Jurecki 1, Grabarczyk 1, Orzechowski 1/1, Jaszka 1