Dánia elveszítette hitét és méltóságát

2013.01.28. 21:23

Történelmi világbajnoki döntőt játszott vasárnap este a házigazda spanyol valamint az Európa-bajnok dán kézilabda-válogatott.

Dánia 9-8-ig, a 20. percig meccsben volt, utána azonban csődöt mondott, a 40. percben már 26-11-re vezettek Sterbikék. A pár éve honosított vajdasági kapusnak a második félidő elején már akkor sem tudtak gólt dobni, amikor már nem is figyelt oda. Valero Rivera kapitány sem tudta visszafogni a nevetését az egyik helyzetnél, amikor váratlanul elakadt benne a labda. A dánok teljesen szétestek, semmi sem sikerült nekik.

„Dánia elveszítette hitét és méltóságát” – hirdették a spanyol lapok, a méltó bosszú kifejezést, valamint a fieszta és szieszta szókapcsolatot sem kerülték el.

Ulrik Wilbek dán kapitány el sem ment a meccs utáni sajtótájékoztatóra, amit Rivera is nehezményezett. „Legyőztek bennünket az olimpián, előtte az Európa-bajnokságon, én mindig ott voltam. Erre ő, most amikor veszítenek, nem jön el, csak a segítőjét küldi. Nem elegáns és nem méltó a világ úgynevezett legjobb edzőjéhez” – jelentette ki a spanyol szakember. (Wilbek a magyar-dán után nem várta meg Mocsai Lajost, elkezdte nélküle.)

Wilbek helyett a másodedző jelent meg, azt azonban nem tudni, ki nem mond igazat, mert Finn Jensen arról beszélt, hogy Wilbek azonnal visszament a kellemetlen és depressziós vereség után a szállodába, míg maga az érintett ezt cáfolta, szerinte egy órát még a csarnokban volt, és a csapat orvosával együtt távozott.

Az Ekstrabladetben arról beszélt egyébként, hogy az edző valóban nagyon kényelmetlenül érezte magát, és két napig biztosan nem tud aludni. A döntő előtt úgy gondolta, a korábban elért eredmények akkor érnek valamit, ha a döntőt is megnyerik. Wilbek azt is kiemelte felvezetőjében, ha a szerbeket sikerült hazai pályán felülmúlni egy éve, akkor a spanyolokat miért ne sikerülne.

A vb alatt visszafogottan teljesítő Mikkel Hansen nem kertelt: „a spanyolok seggbe rúgtak, elpicsáztak minket. Húsz percig tartottuk magunkat, de már addig is sok labdát elszórtunk. Egy vagy két góllal is nehéz meccset elveszíteni, hát még így. Megértem a szurkolóink, a nézők dühét és csalódottságát. A spanyolok mindenben jobbak voltak nálunk."