Így dobott el 6 gólt 7 percben a Veszprém

2013.04.22. 11:47

A 32-31-re kikapni a kézilabda-Bajnokok Ligája-favorit, egyben címvédő Kiel otthonában kitűnő eredmény, de a meccs úgy alakult, hogy inkább bosszankodhatnak a veszprémiek, amiért nem tudtak világszenzációt elérni.

A 47. percben ugyanis még hat góllal (28-22) vezettek, a hazai publikum dermedten figyelte saját csapata vergődését. Akkor azonban Nagy Lászlót kétszer kiküldték a bírók, rögtön jött is egy gól, majd hét perc alatt egyenlített a jól nem játszó, de hatalmas tempóban daráló hazai csapat.

Ehhez semmi más nem kellett, mint egy támadáson belül kétszer védjen az addig önmaga árnyékának bizonyuló Omeyer, Laluska lépéshibája, Iváncsik Tamás két rossz kísérlete – jobb szélről nem is lőttünk gólt -, Nagy László érthetetlen újabb kiállítása, majd Dzsamali labdaeladása.

Öt pontatlan támadás, a másik oldalon öt pontos és határozott befejezés, és már egyenlő is. Az ilyen hullámzás a sportág velejárója lett.

A Veszprém hibái az utolsó tíz percben, a legértékesebb időszakban, a moneytime-ban nem fértek bele.

Pedig Fazekas és Alilovic összesen 15 labdát hárított, a másik oldalon tízet fogott Omeyer és Palicka. A franciának nyolc védése volt, ebből három az utolsó tíz percre esett, ezzel járult csapata sikeréhez.

Az utolsó tíz perc elvesztése nem újkeletű, ennek oka is rendkívül egyszerű, szűkebb a játékosállomány, nincs megfelelő erejű, higgadtságú, magabiztos csere. Kapott már így ki a Veszprém a Ciudadtól a Cozma gyilkosság után, 2009-ben.

Emellett Nagy és Császár is kiemelte a vereségről, hogy a kiállítások a magyarokat sújtották. A Kiel két percet, a magyarok tizennégyet játszottak emberhátrányban, ennyivel nem volt durvább a mieink védekezése.

Nagy első két percére lehet azt mondani, jogos volt, a másodikra semmiképp. Narcisse mezének szétszakadása azonban megzavarhatta a két macedón játékvezetőt. Nacsevszkiék amúgy csak tartották magukat az önmagában nem igazán érthető bírói lélektanhoz, ha nagyon ég hazai pályán egy csapat, megtolják kicsit. A játék pedig annyira felgyorsult, hogy látványosan már nincs szükség, hogy belenyúljanak egy meccsbe, Nagy vitatott kiküldése bőven elég, mert így támadásban sincs bent a 11 akciógólig jutó vezér.

Carlos Ortega talpig úriember volt a Kiel honlapja szerint, nem beszélt a játékvezetőkről, és ez így van rendjén. Neki nyugalmat és büszkeséget kell sugároznia, ahogy meg is tette, mert a visszavágót is felépítheti, és valamivel meglepheti a világ legjobb csapatát.

Nem lesz könnyű, mert az öt egyes védekezés, Ugalde zavaróbeli szerepeltetése most nagyon ült, és a spanyol szélső lényegében csak kétszer hibázott, egy első félidei ziccernél, illetve a második félidőben a már említett hét, gól nélküli percben. A hatvan percet tisztességesen végigjátszotta, és ha csak tíz percre ki tudta volna váltani Iváncsik Gergő, máris egyszerűbb az erő beosztása. Ugyanez igaz Nagy tehermentesítésére, ami egy ilyen hőfokú és iramú meccsen nem megoldott.

Irányítóból veszélytelen volt a Veszprém, még akkor is, ha Chema egy gólja mellett kihasználta a sebességét, és ha Császárnak voltak a végén fontos passzai. Terzic és Dzsamali hat gólja önmagában nem rossz a királypozícióból, bár a bosnyák két találatához nagyfokú szerencse kellett, a megpattanó labdák eljutottak a kapuig. Az iráni átlövőnek pedig a hajrában jött ki két technikai hibája, és hogy védekezésben még nem érett erre a szintre.

A visszavágót így is abszolút nyitottá tette az MKB, bár a Kiel jobban fel tud készülni rá, pihentebb lesz, mert most nyolc nap alatt négy meccset játszott, míg szombatig egyet sem fog. Marcus Ahlm Európa leghangosabb arénájáról beszélt, és szerinte az utolsó tíz percben fog eldőlni.

Sőt, az is lehet, hogy csak az utolsó percben derül ki, mi lesz. A továbbjutónak lesz jelenése június első hétvégéjén, a kölni négyes döntőben.