Átment rajtunk a világbajnok a kézi-Eb-n

2014.01.12. 20:23 Módosítva: 2014.01.12. 20:35
A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-27-es vereséget szenvedett a spanyoloktól a dániai kézilabda-Európa-bajnokság első csoportmérkőzésén. Mocsai Lajos csapata sem támadásban, sem védekezésben nem tudta felvenni a világbajnok ritmusát, csak az első félidőben volt biztató nyolc-tíz percük Iváncsik Gergőéknek.

A két kulcsembere, Nagy László és Harsányi Gergő nélkül kiutazó válogatottól Mocsai kapitány azt várta, hogy sokmozgásos, sokpasszos játékkal tudja majd felvenni a versenyt ellenfeleivel. Az első mérkőzés kezdetén voltak is erre próbálkozások, de a sebesség kevés volt, a spanyolok könnyedén levédekezték a magyar támadásokat, és a remek napot kifogó Sierra kapus is gyorsan elbizonytalanította átlövőinket.

A védekezés még ennyire sem ment a Mocsai-csapatnak, gyors indításból és beállóból is több gólt kapott. 7-3-ra elment a spanyol válogatott, ami Mocsai Tamás és Putics Barna kiállítása után kettős emberelőnybe került.

D  AS20140112002

9-3 után kezdték meg a felzárkózást, Iváncsik Gergő tudott erőt mutatni, és Lékai Máté is új lendületet adott a csapatnak, betörései, passzai már gondot okoztak a spanyol védelemnek. Lékaiék azonban csak 8-9 percig tudták tartani a ritmust, utána újra átvették a spanyolok az irányítást. Jöttek a gyors leindítások, míg a magyar válogatott sem átlövőben, - Nagy Kornélt már az elején elbizonytalanították - , sem beállósban nem találta, kire lehetne játszani a figurát, és igazi jobbszélsője sem volt a csapatnak. Spanyolország így könnyedén fölé tudott nőni a válogatottnak és hétgólos vezetéssel (17-10) fordult.

A második félidő elején az agresszívabb védekezésünk már hatásosnak bizonyult, de erre csak pár percig volt képes a csapat. A spanyolok egy kicsit kiengedtek, így megvolt a lehetőség a felzárkózásra. A villámgyors gólváltásokban hétről azonban csak ötre tudtuk faragni a különbséget, többnyire megint Lékai és Iváncsik villogott. Mocsai feltehetőleg le is tett a mérkőzés megnyerésről, több emberét így Nagyot és Császárt is pihentette a padon.

A jobbátlövőben Ancsin próbálkozott, de hiába ment fel nagyon magasra, többször blokkolni tudták, vagy éppen ő dobott irtózatosan nagy kapufát. Ennyi kimaradt helyzet nem fér bele egy meccsbe. Az izlandiak és a norvégok ellen neki is fel kell javulnia.

A meccs utolsó tíz percében a bírók többször büntették a magyar csapatot, Vadkertit és Ilyést is kiszórták, de a spanyolok nem ebből éltek. Simán tartották az előnyt, ami a végére is hétgólos maradt. (34-27)

„Számunkra a mostani felállásban kellett egy kis tapasztalat, hogy játékba lendüljünk, tudtuk jól, hogy azok a fázisok, amik az első félidő első és utolsó tíz percében történtek, a világbajnok ellen nem megengedhető. Az a csapat, amely az elején nem tudja belőni a helyzeteit, komoly hátrányba kerül. Amikor a csapat feloldódott, a második félidőben improvizatívabban, keményebben kézilabdázott. A csapatunkból hiányzik még az összhang, ráadásul sajnos az átlövőink játékhiánnyal küszködnek" – értékelt Mocsai kapitány.

„Tizenöt perc után érkeztünk meg erre az Európa-bajnokságra, feljöttünk két gólra, aztán pár hibát elkövettünk támadásban, és kaptunk öt leindításgólt, amivel hét lett a különbség a szünetre. Úgy jöttünk ki a második félidőre, hogy megpróbáljuk megfordítani, de öt gólnál jöttek olyan ítéletek, amelyekkel egyszerűen nem tudtunk továbblépni. Azt hiszem, ennek a spanyol válogatottnak túlságosan is nagy respektje van a bíróknál" – így Ilyés Ferenc.

„Mindig nehéz az első meccs egy Európa-bajnokságon, de ma szerencsére nagyon magabiztosak voltunk. Végig uraltuk a mérkőzést, támadásban és védekezésben egyaránt. Nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével"– mondta Manuel Cadenas szövetségi kapitány az MTI-nek.

Magyarország kedden 18 órakor a Norvégiát legyőző Izlanddal játssza következő csoportmeccsét.

Spanyolország-Magyarország 34-27 (17-10)

Aalborg, Gigantium, 4000 néző, v.: Krstic, Ljubic (szlovének)
gólszerzők:  Rocas 5/3, Tomas 5/1, Rivera 4/1, Andreu 4, Entrerrios 3, Guardiola 3, Maqueda 2, Sarmiento 2, Ugalde 2, Garcia 2, Gurbindo 1, Canellas 1, illetve Iváncsik G. 6, Lékai 4, Vadkerti 3, Császár 2/2, Mocsai 2, Schuch 2, Gulyás 2, Szalafai 2, Nagy K. 1, Ancsin 1, Putics 1, Ilyés 1

További eredmények:

A csoport (Herning):
Ausztria-Csehország 30-20 (14-9)
Dánia-Macedónia 
29-21 (12-8)


B csoport (Aalborg):
Izland-Norvégia 31-26 (16-10)
Spanyolország-MAGYARORSZÁG 34-27 (17-10)