A franciák szétszedték Dániát a döntőben

2014.01.26. 19:19
Tizennégyezer fanatikus dán előtt az első tizenöt percben eldöntötte a kézi-Eb döntőjét a francia válogatott, Dániának esélye sem volt megközelíteni őket.

A házigazda és Eb-címvédő dánok számára pocsékul kezdődött a döntő, az olimpiai bajnok franciák hamar háromgólos előnybe kerültek, miközben kapusuk, Omeyer egymás után védte a dán próbálkozásokat. 

A franciák lendülete a folytatásban sem csökkent, jól lőttek távolról, a dánok védekezésben nem tudták tartani a tempót. Guigou és Narcisse is megállíthatatlan volt, góljaikkal 7-2-re húztak el, a dán kapitány 8-4-nél kért időt. Ez sem használt, a dánok védekezésben teljesen szétestek, a tizennegyedik percben már 11-4-re mentek el a franciák, kapust is cseréltek a dánok. A tizennégyezer dán fanatikus csöndben nézte a meccset.

A franciák védekezésben is jók voltak, több dán lövést blokkoltak, egymás után halászták le a labdákat. A dánoknál a kapuscsere csak egy francia lövésig működött, utána ment tovább a francia henger, a 17. percben 13-4-es állásnál ismét időt kért a dán kapitány. A félidő feléig hetvenkét százalékos hatékonysággal lőttek a franciák, a dánok hiába próbáltak nyitottabb védekezésre váltani, ez sem működött. A 22.-ben alakult ki a legnagyobb különbség az első félidőben, 17-7-re ment el az olimpiai címvédő, Porte lövései és Abalo mozgékonysága szétszedte a dánok védelmét.

Az utolsó öt percben kezdtek éledezni a dánok. Lindberg a jobb szélről szerzett gólokat, Mikkel Hansen bombái is bejöttek, de így is csak hétgólosra sikerült faragni a hátrányt, a szünet előtti utolsó francia gól egy látványos kínai figurából jött. Az első félidőben harminc francia próbálkozásból huszonhárom bement, 23-16-re vezettek. 

Nem sokat változott a játék képe a második félidőben sem. Omeyer védéssel kezdett, Guigou pedig szórta tovább a gólokat, a franciáknak nem is nagyon kellett összetörniük magukat, könnyedén hét-nyolc gólon tartották a hazaiakat. Egyedül a 40. perc környékén jöttek fel a dánok hat gólra, de Guigou és Porte hamar kilencgólosra növelte az előnyt.

Ezután már megtörtek a dánok,  az utolsó tíz percben Abalo nagyobbnál nagyobb gólokat ragasztott a dán kapuba, a franciáknak az is belefért, hogy ne figyeljenek oda annyira a védekezésre, a végén már csak az volt a kérdés, meglesz-e a negyven gól. Az olimpiai bajnok csapat öt perccel a vége előtt már ünnepelt, az utolsó percekben már a második vonal játszott náluk, a vége 41-32-es kiütéses győzelem lett. A franciák Európa-bajnoki címet nyertek, Guigou tizenegy lövéséből tíz ment be, Abalo kilencszer próbálkozott, hét gólt szerzett. 

Eredmény, döntő:

Franciaország-Dánia 41-32 (23-16)

a 3. helyért:

Spanyolország-Horvátország 29-28 (16-13) 

Végeredmény, Európa-bajnok:

Franciaország

2. Dánia

3. Spanyolország

4. Horvátország

5. Izland

6. Lengyelország

...8. MAGYARORSZÁG