Nagy László 9 góljával csodás győzelem

2014.04.19. 18:18 Módosítva: 2014.04.19. 18:44
A Veszprém kottája tökéletes volt, csak kevés ideig volt kétséges, hogy jobb csapat a francia PSG-nél. A 28-26-os győzelem megérdemelt, ilyen kevés gólt még sohasem dobott a hazai pályán játszó sztárcsapat. A kiállítási arány 4-0 volt oda. A jövő héten elérhető a négyes döntő.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában az MKB-MVM Veszprém a világ leggazdagabb klubját, a francia Paris St. Germaint kapta a legjobb nyolc között. A csapat félelmetes névsorból áll, de nem keltette az eddigi sorozatban félelmetes, egységes csapat benyomását.

Mindenki tudta és mondta, hogy a védekezés lesz a legfontosabb ezen a meccsen, és meg kell próbálni amennyire csak lehet lelassítani a hazai csapatot, mert ha rohannak, akkor képtelenség legyőzni őket.

Az első negyedórában abszolút az történt a pályán, amit veszprémi edző, Carlos Ortega előzetesen elképzelt. Az első öt perc gól nélkül telt el, Alilovic fogta a távoli labdákat, nem sok ötlet volt a franciák játékában, jobb híján a szélre húzták le a támadásokat.

Az első gólt Momir Ilic lőtte hetesből, hét perc és tizenöt másodperc elteltével Mtima lőtte az első hazai gólt, a horvát játékvezetők nem vették észre, hogy eközben a vonalra lépett. Ilic újabb hetesére Mikkel Hansen felelt, a kilencedik percben a horvát Sulic belőtte az első magyar akciógólt.

Tizenkét perc után először vezetett két góllal a Veszprém (6-4). Mikkel Hansen kapufát lőtt, Iváncsik Gergő viszont a kapufáról középről bevágta. Ezt a támadást lemásolta a Veszprém, Nagy tökéletesen szolgálta ki megint Iváncsikot, ez egy nyilválvalóan begyakorolt figura volt.

A félidő felénél ezzel tehát 8-4 volt ide, aztán Sulic jött, neki is Nagy passzolta a labdát.

Ezek után azonban négy gólt lőtt a hazai csapat, vagyis eljött az első kisebb hullámvölgy, amire Carlos Ortega reagált, mert a PSG-ben Császárnak jó passzai voltak, jól mozgatta a csapatot, és Vori beállóból volt eredményes.

Egyenlítettek a franciák 9-9-nél, természetesen Nagy lökte ki a társulatot a gödörből a nyolcperces gólszünet után, és a folytatásban a magyarok vezettek egészen a félidő végéig, amikor kissé kapkodtak a mieink, ezt jól kihasználva el is mentek 14-12-re a franciák.

A fordulás után

Fazekas védéssel mutatkozott be a szünet után, Császár labdáját ütötte ki. A támadásban eladtuk a labdát, Abalo ziccert lőtt, erre Nagy szintén egy lendületes támadás végén válaszolt.

Az újabb támadásbeli hibát Vori használta ki. Ilic hetese megint kettőre hozta fel a mieinket. Hallgrimson egyéni akciója, Ilic első akciógóljával – szép átlövés volt - megint csak kettővel vezettek. Ekkor volt utoljára a franciáknál komolyabb előny.

Ugalde Garcia a szélről egy nem könnyű lövéssel 17-16-ra módosította az állást, Nagy László pedig hatodik góljával kiegyenlített. Ezúttal a felső sarkot választotta a kezdeti pattintások után.

A másik oldalon Sierra is védéssel mutatkozott be, így a vezetést nem sikerült visszaszerezni, ehelyett Narcisse repült a hatoson belülre, és szépen pattintott. Ilic hetese most is pontos volt, Mtima a szélről Fazekas feje fölé húzta a labdát. Nagy talpról hatalmas gólt lőtt, az utolsó negyedóra így döntetlennel kezdődött. (19-19)

A vezetést átvenni nem sikerült, mert Abalo aztán összekapart egy labdát, és végigrohant vele a pályán.

A következő kísérletét már fogta Fazekas, Ilic pedig ismét egyenlített. Fazekas újra védett, Nagy László pedig igazi vezérhez méltón nagy gólt lőtt, ezzel visszavette a vezetést a magyar csapat, majd Abalo kihagyott helyzete után Ugalde futott el, és máris 22-20 volt ide. A 27. perc után volt újra magyar vezetés.

Gardent edző időt kért. Mikkel Hansen hozta közelebb a franciákat, Ugalde harcolt ki hetest, Ilic azonban most először hibázott. A horvát játékvezetők azonban újra lövették, mert Diaw túl közel volt már a szerbhez. Iváncsik Tamás pedig bevágta.

Melic büntetője jó volt, Nagy kapufája után Kopljar lehúzódott a szélre, de onnan is betalált, megint egyenlő lett.

Sulicot végre megtalálták beállóban, Nagy bombája most is kíméletlen volt, Narcisse is beállóból célzott jól, de az utolsó öt perc így is 25-24-es magyar előnyről indult.

Nagy büntetőt harcolt ki, Iváncsik Tamás pedig nem hibázott. Abalo lövését védte Fazekas, de ezért hetest adtak, mert szabálytalankodtak a szélsővel. Fazekas mérgében megrúgta a kapufát, ezért kiállították, a helyére beküldött Alilovics azonban a legfontosabb pillanatban fogta meg a büntetőt.

Kopljar egyre szűkítette a különbséget, Chema viszont jól indult meg, a szétnyíló védőfalban megtalálta a rést, és a lövése is remek volt. Gunnarson nemcsak hetest, emberelőnyt is kicsikart, ami azt jelentette, hogy a mieink eggyel kevesebben fejezik be a meccset. Melic most a kapus feje mellé lőtt. Így fordultunk rá az utolsó percre, Ilic labdavesztése után Mtima végigvitte a labdát, de Fazekas hihetetlen bravúrral megfogta a labdát.

Fél perccel a vége előtt Ortega időt kért, Ilic pedig az utolsó pillanatban belőtte a 28-26-os magyar győzelmet jelentő gólt.

A Veszprém ezzel nagyot lépett nagy célja, a négyes döntő felé, a visszavágón biztosan gyorsítani fogják a játékot a franciák, mert nincs más esélyük. A magyar városban ugyanakkor még a Kiel sem tudott két góllal nyerni tavaly.

PSG (francia) - MKB-MVM Veszprém 26-28 (14-12)
  góllövők: M'Tima 5, M. Hansen 4, Kopljar 4, Melic 4/4, Vori 3, Narcisse 3, Abalo 2, Hallgrímsson 1, illetve Nagy 9, Ilic 7/4, Sulic 3, Ugalde 2, Iváncsik G. 2, Chema 2, Iváncsik T. 2/2, Gulyás 1

A másik szombati negyeddöntőn: Metalurg Szkopje (macedón)-THW Kiel (német) 21-31 (9-14)