Ötezer vagy egy magyar örül Veszprémben

2014.04.26. 08:32

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában soha ilyen kedvező pozícióból nem indult még az MKB-MVM Veszprém, hogy bejusson a négyes döntőbe.

Nagy László kilenc góljával, Fazekas Nándor bravúrjaival és a szerb Momir Ilic heteseivel, átlövéseivel 28-26-ra legyőzte a Paris St. Germaint idegenben. A PSG a világ leggazdagabb klubja, jelenleg 14 millió eurós költségvetéssel – a magyaroké ennek negyede -, de az összevásárolt játékosok összeszokatlansága érződött a kinti meccsen, és a jól kezdő, valamint kiválóan hajrázó, tudatosan játszó magyarok megérdemelten nyertek.

Elbizakodottságra azonban semmi ok, ezt azonnal kiemelte a meccs után Nagy László, mert egy meccsen még senki sem jutott be a négyes fináléba.

Még egyszer meg kell ismételni a védelem tökéletes mozgását, és még egyszer vissza kell fogni a PSG improvizatív rohanását. Ha ezt sikerül, akkor nem lehet baj.

A franciák hazai pályán az egész sorozatban nem dobtak olyan kevés gólt, mint egy hete a Veszprémnek. Lételemük a rohanás, amikor felgyorsították a játékot az első félidő végén, a Veszprém nem is tudta a lépést tartani. Ekkor volt a pályán a párizsiak magyarja, Császár Gábor, aki alakzatot adott a sztárcsapatnak, fazont a támadásoknak, jól mozgatta a társait, még ha nem is lőtt gólt.

Edzője, Gardent azonban ezt a formációt nem erőltette a hajrára, Narcisse-ban jobban bízott, a magyarok szerencséjére.

A visszavágón a PSG-nek egyetlen esélye van, az előkészítetlen támadások erőltetése, még ha ezekben több is a hiba, a felállt veszprémi fallal szemben esélytelenebb a gólszerzés, kivált, mert ötlet nélkül türelmetlenebbekké válhatnak.

Ha rá tudják kényszeríteni az akaratukat a hazai csapatra, akkor sem biztos egy háromgólos győzelmük, de esetleg nyerhetnek. Ha viszont Carlos Ortega lassításon alapuló stratégiája érvényesül, még az sem kizárt, hogy jobban kikapnak, mint az első meccsen.

Mert a kapusok közti különbség alighanem ismét érvényesülni fog, ha esetleg Nagyot jobban fogják, mint egy hete, akkor a többieknek lesz nagyobb mozgásterük, elsősorban például Sulicnak, a horvát beállót ugyanis viszonylag jól hatástalanították. Ha jobban figyelnek Nagyra, Chema és a szélsők is jobban élhetnek.

A Veszprém történelmi siker kapujában áll, az első magyar csapat lehet a Final Fourban, ide vágyott már régóta, és a fantasztikus, Európában is egyedülálló szurkolótábora ebben az utolsó pillanatig segíteni fogja.

A várakozás olyannyira felfokozott, hogy egy 20 ezres csarnokot is meg tudnának tölteni a drukkerek, csapatsportágban ilyenre igen ritkán akad példa.

Már az első meccs előtt is azt írtuk, hogy a franciáknak ez az egyetlen lehetőségük, hogy megmentsék a szezonjukat, mert a francia bajnokságban rosszul állnak, és ha a harmadik helyen maradnak, akkor jövőre nem indulhatnak a Bajnokok Ligájában.

Mindent egy lapra kell feltenniük, ám ha ezt a kockáztató hangulatot tudják kezelni a magyarok, akkor nem lehet bajuk. Pláne, mert eleve úgy indulnak neki a meccsnek, hogy inkább 3-4 gólos hátránynak kezelik a kinti eredményt, hogy véletlenül se kényelmesedjenek el, és mindvégig fegyelmezettek maradjanak.

A mérkőzést 16.00 órától a Digisport és az Index közvetíti.

Nem esélyesnek mondanám magunkat

Nagy László csapatkapitány így vezette fel a meccset a Digisporton. „Óriási elszántsággal várjuk a szombatot. Az első mérkőzés után mindannyian tudjuk: ha a kinti meccs nagyon nehéz volt, akkor a visszavágó itthon még nehezebbnek ígérkezik. A párizsiak nagy nevekből állnak, nagyon jó teljesítményre képesek bármikor, ha eddig bennük is maradt gyakran. Nem esélyesnek mondanám magunkat, inkább folytatnánk azt a hagyományt, hogy Veszprémben, a BL-ben meg szoktuk nyerni a mérkőzéseinket. A PSG valóban továbbjutni érkezik hozzánk, de én a csapatukból Narcisse nyilatkozatát osztanám, amely szerint Veszprémben nem lehet nyerni vendégként”