Megroppantotta a Veszprém a PSG-t

2014.04.26. 17:44
Fennállása során először jutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Veszprém, miután a negyeddöntőben másodszor, a szombati visszavágón is legyőzte a Paris Saint-Germaint.

„Veletek vagyunk, nyerni akarunk" – üvöltött fel a veszprémi kórus pár perccel a kezdés előtt, mint már annyiszor, de most azzal a nem kis különbséggel, hogy az MKB-MVM Veszprém még sohasem vágott előnnyel neki a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágójának. Az elmúlt öt évben négyszer járt az előszobában a csapat, de kétgólos előnyt sohasem tudott szerezni az első meccsen, általában hátrányt kellett ledolgoznia, rendre sikertelenül.

Párizsban előnybe került: a múlt héten rendkívül tudatos játékkal, a tempó lassításával 28-26-ra verte a világ leggazdagabb klubját. A PSG arab pénzen, 14 millió euróért megerősített egyesület, de a sztárok között többnyire nem volt meg az összhang a szezonban.

„Ne felejtsétek: az ország nekünk szurkol!" Engedte útjára a játékosokat a helyi műsorközlő, és ez biztosan így is van, mert nincs másik topcsapatunk topsportágban.

A Veszprém szokott felállásában kezdett, a spanyol Chema irányított, Ilics és Nagy volt a két átlövő, a két Iváncsik (Tamás és Gergő) a két szélen, Sulic beállóban. Rögtön a horvát beállóé is volt az első gól, Chema a szélről játszotta be neki.

A másik oldalon Vori most bent volt beállóban, míg egy hete nem, de ott is az alapfelállás szerint játszottak a belső posztokon: Narcisse, Mikkel Hansen és Kopljar. (Vagyis Császár nem.)

Alilovic védése után Nagy László szétlőtte a bal felsőt, Melic hetese a kapufán csattant, Iváncsik Tamás a rövidbe húzta a szélről, öt perc után 3-0 volt.

Kopljar lőtte átlövésből az első francia gólt Abalo a másodikat és a harmadikat. Előbbi átlövésből, utóbbi a szélről ment.

Sulic lövése újra magyar előnyt jelentett, Narcisse gyorsan egyenlített. 20 másodperc sem telt el, Iváncsik Tamásé volt a következő találat, sokkal gyorsabb volt a tempó, mint idegenben, a macedón játékvezetők is sokkal gyorsabban emelték a kezüket passzívra. Ezt is bírta azonban a magyar bajnok.

A 6-4-et Sulic Nagy tökéletes bejátszása után alakította ki, kisebb kapkodás után Vori lőtt ziccert. Nagy hetest harcolt ki, Ilics a kapufával együtt értékesítette, Alilovic ellenben kirúgta Melic büntetőjét.

Iváncsik Gergő szélsőgólja – szép támadás végén találta meg a labda - ismét háromgólos magyar előnyt jelentett, erre Mikkel Hansen válaszolt, ez volt a dán első gólja.

Nagy pihenőt kért ekkor, a félidő felénél, Gulyás volt bent átmenetileg a helyén, mígnem kétperces büntetést kapott egy francia labdaszerzés után.

Nagy visszaállt, rögtön más lett a védekezés, Kopljar előnyből is csak kapufát talált, Ilics pedig hátrányból is pontos volt. A huszadik perc végére 9-7 lett.

Hansen hetese volt jó, Nagy lövését Sierra kirúgta az alsóból, Hansen nem is talált kaput, a csereirányító, Ruesga igen. (10-8)

Honrubia a rossz hazai passzok után két gyors támadást eredményesen fejezett be, a 26. percben Ortega időt kért, mert érezhetően fogyott az ötlet a támadásból.

A holtponton Ilics lendítette túl a csapatot, Hansen elképesztő gólt lőtt rá, Garcia Robledo lerohanást fejezett be. Sierra Ilics lövését fogta, Kopljar viszont most is kapufára bombázott, Nagy ellenben a kapuba.

A félidő vége ezúttal is a franciáké volt, ahogy kint, de most még így sem tudtak előnybe kerülni.

A második félidő Ilic álompasszával, Sulic össze is szedte, és remek pattintásával kezdődött, vagyis kisebb, de nem megnyugtató magyar előnnyel. 

Sulicot nem tudták tartani – a fordulás után négyből hármat ő lőtt –, 16-13-nál időt kértek a franciák.

Hansen és Ilics hetesei voltak rafináltak, Vilovszki beállóból éppen csak bedobta, de ez a tényen nem változtatott, ekkor volt először négy közte. (18-14)

Pár másodpercig csupán, mert egy villámgyors támadást Honrubia fejezett be. Vilovszki ezt megint visszaállította, Gardent edző beküldte Császárt - adott neki vagy két támadást, majd rögtön lekapta, ami a teljes tanácstalanságára vezethető vissza -, Kopljar leütötte Terzicet, a Veszprém pedig érezte, hogy meg lehet roppantani a riválisát, a 40. percre 20-15 lett. (Császárral volt fazonja ennek a csapatnak kint, most nem jutott ideje, hogy bebizonyítsa képességeit.)

Ezt az öt gólt hátrányban is sikerült tartani, sőt: mivel Nagy bombája átcsúszott Sierra lábai között, hat lett először. (23-17)

Innentől az eddigi hatalmas iramot még inkább növelték, nagyon rövid támadások voltak - Sulicot remekül szolgálták ki -, és igazából csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség.

A valamennyi magyar támadásnál szerepet kapó Ilics nem lankadt, abszolút igaza volt a szaklapnak, amelyik a legjobb igazolásnak nevezte, vele erősödött ugyanis leginkább a csapat, ráadásul még a Kiel is gyengült szerződtetésével.

A végén 31-26 lett, ezzel a Veszprém várhatja a május végi négyes döntőt, ahová magyar eddig nem jutott be egyszer sem. Az eddig is Európa legjobb közönségének tartott veszprémiek pedig a Himnuszt énekelték el a végén.

A Veszprémen kívül bejutott még idegenben lőtt több góllal a Barcelona is a négyes elitbe, mivel ledolgozta hétgólos hátrányát. A Flensburg is idegenben lőtt több góllal került be az elitbe. A Kiel továbbjutása az idegenbeli tízgólos siker után formalitás.

BL, negyeddöntő, visszavágó:
MKB-MVM Veszprém - PSG (francia) 31-26 (12-12)
gól: Sulic 8, Ilics 8/1, Nagy 4, Iváncsik T. 3/1, Iváncsik G. 2, Ruesga 2, Chema 2, Vilovski 1, Ugalde 1, illetve Hansen 9/5, Honrubia 5, Narcisse 3, Vori 3, Kopljar 2, Abalo 2, García 1, Hallgrimsson 1