nononono

BL-döntő: Ilics és Nagy egyszerre rossz? Kizárt!

2014.05.30. 17:01 Módosítva: 2014.05.30. 17:01

Öt éve alakította át az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a Bajnokok Ligáját, és azóta először jutott be a négyes döntőbe az MKB-MVM Veszprém. A 20 ezres kölni arénában az elődöntőben a német Kiel lesz az ellenfele szombaton negyed négytől, a sorozat két évvel ezelőtti győztese.

A németek tavaly épp a Veszprémet ütötték el a négyes döntőtől, miután hazai pályán és idegenben is egy góllal győzték le a spanyol Carlos Ortega csapatát. Az edző egyébként hatszor nyerte meg a BL-t, de akkor még nem ez a lebonyolítási forma volt, és akkor egy nemzetet csak egy csapat képviselhetett.

Momir Ilics
Momir Ilics
Fotó: Kovács Anikó

„Nem hiszem, hogy az a tavalyi meccs extra motivációt jelentene most a fiúknak, túltették már magukat a sérelmen, de egy pici pluszt biztosan hozhat a tavalyi igazságtalan eredmény” - mondta Borsos Attila korábbi válogatott játékos.

Szerinte nem kell attól tartani, hogy ismét bírói nyomás nehezedne a Veszprémre, még a német helyszín ellenére sem.

Úgy gondolja, hogy tavaly óta az épp a németektől érkező szerb Iliccsel jelentősen megerősödött a magyar bajnok, és nemcsak a góljaival.

Nagy és Ilics góljai

A legfontosabb meccseken ennyit dobtak

Plock (idegenben): 14 a 33-ból

Plock (otthon): 10 a 31-ből

PSG (i): 16 a 28-ból

PSG (o): 12 a 31-ből

Löwen (o): 13 a 30-ból

Löwen (i): 13 a 25-ből
Utóbbi két meccset még a csoportkörben játszották

 „Nem volt olyan meccs a sorozatban, amikor Ilics és Nagy Laci egyszerre rosszul játszott volna. Rengeteg gólt is lőttek, de emellett kulcsfontosságú, hogy egy-két kivételtől eltekintve ez a két játékos mindig a legjobb megoldást választotta az egész szezonban. Ha kellett, kapura lőtt, ha kellett, jól játszotta meg a beállót vagy a szélsőket. Ha gyorsítottak, indokolt volt, ha lassítottak, annak is megvolt a magyarázata. Ennél érettebben talán nem is lehet játszani. Nemcsak a góljaik, hanem a gólpasszaik is rendre lendítettek a csapaton, és akkor még nem beszéltünk a védekezésről. Kiválóan összeszoktak, brutálisan erős lett így a hatosfal. Amellett, hogy kiegyensúlyozottá vált így a csapat mindkét oldala - Ilics nélkül a bal oldal, vagy a Lacié volt a sokkal erősebb egy éve -, ezek is szembetűnő jelek” - értékelt.

Borsos szerint Ortega remekül tapintott rá a PSG gyenge pontjaira a negyeddöntőben, és valószínűleg most is készül arra, hogy ott támadják a falat, ahol Vujin védekezik. Ő lett amúgy a német gólkirály, de bármennyit is fejlődött védekezésben, gyenge pont maradt. Bár a Kiel lényegesen összeszokottabb, egységesebb a franciáknál.

„Nagy taktikai csata lesz, mert nyilván a Kiel izlandi edzője, Gislason is érzi, hogy ha bent van Marko a védelemben, akkor ott a leggyengébbek, ezért könnyen elképzelhető, hogy nyitottabban védekeznek Kleinnel és Jichával, és a két lövőre kilépkednek. A Veszprémnek ekkor kell helyzetbe hoznia Sulicot a beállóban, illetve a szélsőket. Sulicnak most Toft Hansennel és Wienczekkel a nyakán nagyon erős felépítésű védekezőkkel kell felvennie a harcot, de még őket is beforgathatja a horvát. Hallottuk, hogy Ilicstől nagyon sok értékes információ érkezik a németekről, de az is nyilvánvaló, hogy őt ismerik a legjobban a németek, és erre az ismeretre természetesen építeni szeretnének.”

Renato Sulic
Renato Sulic
Fotó: Kovács Anikó / MTI

Attól ugyanakkor óvna, hogy a kapuban kijelentsük, erősebb a Veszprém. A svéd Sjöstrand ugyanis, ha elkapja a fonalat, és ha transzban véd, nagyon meg tudja nehezíteni a mieink dolgát.

„Olyan, mint Alilovic, ha jó napja van, mindent megfoghat. A horvát kapusnak voltak jó meccsei, de nem szériában, ezért nem mondanám, hogy ezen a poszton az eddigi forma alapján mindneképp jobbak lennénk. Vujinnal szemben is változó a mérlege, van, amikor gólt sem kapott tőle, de volt olyan válogatott meccs is, amikor egyáltalán nem találta el a gondolatait, mozdulatait, és nem érezte a lövéseit. Fazekas Nándi a kézsérülése után nagy kérdés, milyen formában tér vissza. Ha vele nem lett volna semmi probléma, akkor mondanám egyértelműen, hogy a Veszprém jobb a kapuban.”

Borsos szerint nem volt véletlen, hogy a Szeged elleni bajnoki döntőkön Ruesgát már szinte végig, pihenő nélkül játszatta a spanyol edző, mert így van esély a formába kerülésére, illetve arra, hogy hozzászokjon, Veszprémben neki kell illeszkedni két nagy lövőhöz, és azok kapcsolatához, míg Leonban köré építették a csapatot.

„Ettől még az látszik valószínűbbnek, hogy Chema fog kezdeni, de a sok ütközés biztosan sok energiáját emészti fel, így Ruesgának is játszania kell, jól kiszolgálni a lövőket és Sulicot. Itt is látszik, hogy a Veszprém a hagyományos csapatmodellt választotta, és két nagy lövő egy olyan irányítóval játszik, akinek elsősorban a kiszolgálás a feladata, másodsorban a gólszerzés. A Kiel ellenben inkább a három nagy lövős felállást favorizálja” - magyarázta Borsos.

Ortegáról külön kiemelte, mennyire megtalálta a kontrollt Sulic felett – nemcsak az edzéseken, az egész meccsen -, ez is nagy érdeme a spanyol szakvezetőnek. Ezenkívül a három középső védő forgatása is ritka fontos, és Schuch Timuzsin jól egészíti ki Ilicset és Nagyot, akik pihenni is tudnak, ha ő van bent.

Carlos Ortega
Carlos Ortega
Fotó: Kovács Anikó

Kiemelte, szerinte nagyobb előny, hogy többet tudtak pihenni a magyarok, míg a Kiel egy német bajnoki győzelemmel is érkezik – gólkülönbséggel nyerték meg, az utolsó pillanatokban -, most ez inkább hátrány.

„Biztosan feldobott lesz a Kiel, mert a Füchse Berlint 14 góllal legyőzte, és egy már elveszettnek hitt bajnoki aranyat megnyert az utolsó pillanatban, de azt gondolom, hogy az aprólékos, tudatosan megtervezett veszprémi taktika begyakorlása fontosabb” - összegzett Borsos.