Átütő győzelem, megvan a továbbjutás

2014.12.09. 22:38
Végig kézben tartotta a lengyelek elleni második Európa-bajnoki meccset a magyar női kézilabda-válogatott, tíz góllal is vezetett, a végén hattal nyert: 29-23-ra.

A magyar női kézilabda-válogatott második Európa-bajnoki mérkőzésén sokkal összeszedettebben, dinamikusabban kezdett, mint két napja az oroszok ellen.

Ennek meg is lett az eredménye, mert 3-2-re ugyan még a lengyelek vezettek, de onnan 8-3 lett nekünk. Kiss Éva a kapuban labdákat fogott – a félidő végére minden második lövést hárított, nem véletlenül lett ő a meccs embere -, nem hagytuk a gyors támadásokat, támadásban pedig Szucsánszki sokkal hatékonyabb volt, mint vasárnap, hiszen 10 perc alatt lőtt kettőt, míg az oroszoknak csak egyet tudott.

Tomori is pontos volt, Triscsuk pedig test melletti alsó lövéssel tűnt ki.

Az ekkor kiharcolt ötgólos kólönbséget a félidő végére még sikerült is növelni, mert Triscsuk még egyszer megmutatta, hogy ez a szép lövés a specialitása, Kovacsics és Szamoránsky sem hibázott ziccerben.

A lengyelek messze nem voltak olyan formában, mint egy éve, amikor a világbajnokságon a románokat és a franciákat legyőzve az elődöntőig jutottak.

Ezúttal volt egy nagy hiányzójuk, de most a Lipcsében játszó Kudlacz sem villogott, Wojtasz pedig alig volt a pályán.

Magyarország maximálisan ki is használta riválisa gyengeségeit, és könnyedén játszva lépett meg.

A lengyelek a fordulás után lendületesen jöttek ki, két góllal szűkítettek a hátrányukon, de ez csak pár percig tartott, utána még több hiba csúszott a játékukba, így a 40. percre már tíz volt a különbség: 20-10.

Amikor a könnyedségünk könnyelműségbe csapott át – pár perc alatt sikerült három gólt eladni -, Németh András rögtön időt kért, és felhívta a figyelmet, hogy ne szórakozzanak, mert még nem nyerték meg a meccset.

Az utolsó tíz percben már fogyott az ötlet - Tomori és Szucsánszki is pihent -, az előny is, de a lengyelek nem önmaguknak, inkább a magyarok szétszórtságának köszönhették, hogy közelebb zárkóztak. Planéta bejátszásai ettől még élményszámba mentek, Mayer pedig értékesítette is ezeket, erre a kapcsolatra, akár a folytatásban is lehet építeni.

Bíró Blanka is fogott pár labdát a kapuban, az utolsó gól pedig a visszaálló Szucsánszkié lett - értelemszerűen ő állította be a 29-23-as végeredményt -, aki így keretbe foglalta az egész meccset.

Jól jellemezte, milyen állapotban volt a lengyel válogatott, hogy az emberhátrányunknál lefutó kapus üresen maradt helyére egyszer sem tudták bedobni a labdát. Vagy nem találták el a kaput, vagy a hatoson álló védőt lőtték hasba. Ezért igazán nem kellett tartani attól, hogy szoros lesz a meccs.

A továbbjutás ezzel megvan, a spanyolok ellen csütörtökön már az a tét, hogy a középdöntőbe hány pontot viszünk.

Németh András szövetségi kapitány így látta. „Több volt a mérkőzésben, de ez most nem probléma. Megvan ugyanis ennek a csapatnak az első győzelme tétmeccsen. Az első félidőben rendkívül jó volt a védekezés, mindez pedig meghatározta az egész meccs képét. Megvan a második helyszín, vagyis játszhatunk Debrecenben, és harcba indulunk a harmadikért, vagyis Budapestért."

Tomori Zsuzsa úgy nyilatkozott, hogy abszolút megérdemelték ezt a győzelmet. „A két nappal ezelőtti görcsös játékból jól kijöttünk. Amikor a félidőben hét góllal vezettünk, tovább tüzeltük magunkat, mert szerettünk volna sokat kiadni magunkból. 11-12 ember lőtt gólokat tőlünk, a terhet meg tudtuk osztani egymás között. Erre a bátorságra és csapategységre szükség lesz a folytatásban is. Az első meccsen nagy nyomás volt rajtunk, ami megbénított egy kicsit, mert meglepetést akartunk okozni. A spanyolok nagyon jók, egy komoly taktikát kitalálni ellenük, és azt betartani."

Magyarország-Lengyelország 29-23 (14-7)

Győr, Audi Aréna, 3500 néző, V: Opava, Valek (cseh)
gól: Tomori 6, Mayer 6, Triscsuk 4/2, Kovacsics 4/1, Szucsánszki 3, Planéta 2, Erdősi 2, Szamoránsky 1, Bódi 1, illetve Kudlacz 7/4, Niedzwiedz 3, Siodmiak 3, Zalewska 2, Wojtas 2, Stachowska 1, Gega 1, Kocela 1, Pielesz 1, Drabik 1, Kulwinska 1

Spanyolország-Oroszország 25-24 (13-14)

  Az állás: 1. (és már középdöntős) Spanyolország 4 pont, 2. (és már középdöntős) Magyarország 3, 3. Oroszország 1, 4. Lengyelország 0