Ausztriát kell verni a 2015-ös női világbajnokságért

2014.12.21. 13:48

Megtartották a 2015-ös, dániai női kézilabda-világbajnokság kvalifikációs tornájának sorsolását a magyar-horvát közös rendezésű Eb döntőjének napján. Ez a vb jelenti majd a 2016-os olimpia kvalifikációs tornáját.

Az Európa-bajnokságon hatodik helyen záró magyar csapat a kiemelt csoportba került a sorsoláson Franciaország, Németország, Montenegró, Hollandia, Lengyelország, Románia és Svédország mellé, így ezeket a csapatokat biztosan nem kaphattuk. A másik csoportban az Eb mezőnyének öt leggyengébb csapata, illetve a korábbi selejtezőcsoportból továbbjutott válogatottak kerültek.

Így az Ausztria, Horvátország, Csehország, Izland, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna alkotta csoportból kaphattunk egy válogatottat, a sorsolás során pedig Ausztriát kaptuk. Az osztrákokkal utoljára az Eb-re készülve, november végén találkozunk, akkor 38-24-re vertük őket. A két mérkőzést jövő júniusban játsszuk majd velük, a második lesz majd itthon. Az elsőre június 6-án vagy 7-én kerülhet sor, a visszavágó pedig rá egy hétre lehet.

Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke az MTI-nek nyilatkozott a sorsolás után:

„Az ellenfél legyőzhető, a második mérkőzés lesz nálunk, és nem kell sokat utazni”, majd hozzátette, hogy Izlandot a távolság miatt, az oroszokat, a szerbeket és a horvátokat pedig az erejük miatt szerették volna elkerülni.

A vb-nek már öt biztos résztvevője van, a címvédő Brazília, a házigazda Dánia, a 2014-es afrikai döntőt játszó Kongó és Tunézia, illetve a torna harmadik helyezettje, Angola, de a vasárnapi Eb-döntő győztese, vagyis Spanyolország vagy Norvégia is biztos ott lesz jövőre a vb-n.

A többi páros:

Franciaország–Szlovénia
Németország–Oroszország
Románia–Szerbia
Hollandia–Csehország
Lengyelország–Ukrajna
Montenegró–Izland
Az Eb második helyezettje–Szlovákia
Svédország–Horvátország

A tornát záró sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az EHF és a hazai szövetség aláírta a 2015-ös és 2016-os final four megrendezéséről szóló szerződést, így hivatalossá vált végleg, hogy nálunk ér véget a következő két női BL.

Emellett az All-Star-csapatot is kihirdették, amelybe nem került magyar játékos.

  • Kapus: Silje Solberg, Norvégia
  • Balszélső: Maria Fisker, Dánia
  • Balátlövő: Crisina Neagu, Románia
  • Irányító: Kristina Kristianson, Dánia
  • Jobbátlövő: Nora Mörk, Norvégia
  • Beállós: Heide Löke, Norvégia
  • Jobbszélső: Carmen Martín, Spanyolország
  • Legjobb védő : Sabine Jacobsen, Svédország
  • A torna legértékesebb játékosa: Isabelle Gulldén, Svédország