Távollétünkben jobban nem járhattunk

2015.02.02. 10:01

A magyar férfi kézilabda-válogatott, miután kiesett a világbajnoki selejtezőn a szlovénok ellen, csak szurkolója lehetett a vasárnap véget érő vb-nek. Szerencsésebben nemigen alakulhatott volna a hivatalos végső sorrend.

  • 1. Franciaország, 2. Katar 3. Lengyelország, 4. Spanyolország, 5. Dánia, 6. Horvátország 7. Németország, 8. Szlovénia, 9. Macedónia.

A vb-ről a franciák közvetlenül kijutottak a riói olimpiára, látva a katariak félelmetes erejét, nehéz elképzelni, hogy Ázsiából ne ők szereznék meg a szintén közvetlen kijutást érő helyet novemberben az ázsiai selejtezőben. (A vb-ről eredetileg távol maradó, az ausztrálok visszalépésével esélyt kapó németek helyezésének is kifejezetten örülnünk lehet.)

Ha így lesz, Szlovénia mindenképp olimpiai selejtezőt jelentő pozícióban végzett. Az Eb-ről még egy közvetlen Riót jelentő hely van, nehéz elképzelni, hogy ez nem a dobogósoké – pláne, hogy a lengyelek a házigazdák – vagy a dánoké lesz. Ez esetben a macedónok is egyet előrelépnek, vagyis velük sem kell számolni az ellenfelek között az Eb-n.

A jövő januári Európa-bajnokságon a magyaroknak – az oroszok és a portugálok közül kell legalább egyet megelőznie a selejtező csoportban – a fennmaradó két helyért tehát a svédeket, az izlandiakat, a norvégokat kell megelőzniük. A svédek visszaestek, miután a válogatottságot lemondó Ekdal du-Rietzet nem tudták megfelelően pótolni, a balkezes átlövő, Kim Andersson újra bejelentette, visszavonul a válogatottságtól.

Izland sem annyira erős, mint régebben volt. A norvégok fiatalítanak, és veszélyesek lehetnek, ugyanez elmondható a szerbekről is. Egyik nemzet sem jutott ki a vb-re.

Talant Dusebajev kapitány egyébként a bronzmeccs két résztvevőjével is megmérkőzött a vb előtti felkészülési tornán, és a lengyelektől és a spanyoloktól is vereséget szenvedett, de nem nézett ki rosszul a megfiatalított csapat. 

A vb-n jó meccseket játszó Ausztria nehezen juthat ki az Eb-re, mert a spanyolok és a németek vannak a csoportjában, és a cseheknek sem lesz könnyű az Eb-részvétel, a macedónokat kellene megelőzniük. Az oroszok sem játszottak rosszul Katarban, de a sorozatterhelést nem bírták jól. Ellenük egyébként áprilisban jó fokmérő lesz, hol tartunk, mert idegenben és hazai pályán is összecsapunk.

Így néz ki most a riói helyzet

A vb-ről kijutott: Franciaország
Rendező: Brazília
Pán-amerikai bajnok: valószínűleg Argentína
Ázsia bajnoka: valószínűleg Katar
Afrika bajnoka: Egyiptom vagy Tunézia
Európa-bajnok, 2016: ha a franciák nyerik, akkor a második közvetlenül
A három olimpiai selejtezőtornáról hat válogatott.

Selejtezőre mehet a 2016-os Európa-bajnokságról két azon nemzet, amelyik a vb-ről nem biztosítja a helyét. 

Összességében nem reménytelen az olimpiai selejtező, persze igen fontos lesz az Eb-sorsolás, illetve a meccsek sorrendisége. Egy nagyon szerencsés olimpiai selejtezőcsoport az előbbiek ismeretében akár így is alakulhat: Spanyolország, Macedónia, Magyarország.

A legfontosabb addig, hogy a kulcsjátékosok – Nagy László, Lékai Máté, Császár Gábor, Iváncsik Gergő – ne sérüljenek meg, és hogy a fiatalok jól épüljenek be.