Álomvédekezéssel a Veszprém nyerte a SEHA-ligát

2015.03.29. 19:39
A pénteki elődöntőben megszenvedett az MKB-MVM Veszprém a PPD Zagreb ellen, a Meskov Breszt elleni döntőre viszont rendesen összekapták magukat Carlos Ortega játékosai. A magyar bajnok elsősorban a két szélső, Marguc és Ugalde játékának köszönhetően remekelt, nem akármilyen üzenetet küldve a BL-negyeddöntős ellenfélnek, a PSG-nek.

A fehéroroszok 6-6-ig, vagyis pontosan a félidő közepéig bírták a tempót, utána viszont fokozatosan kezdtek leszakadni. Ez részben Mikler Roland remek védései miatt volt így, de elsősorban a védekezés ment nagyon a veszprémieknek, főleg a félidő második felében.

Pedig a Breszt egyszer olyan támadással is próbálkozott, amivel a dánok csúnyán verték a női válogatottunkat az őszi Eb-n, vagyis helyenként a kapust lehozva, hét mezőnyjátékossal mentek előre, de egy akció után feladtak ezzel a próbálkozással.

A vendégek az utolsó 10 percben csak két gólt tudtak lőni, így a szünetre a Veszprém 14-9-re el tudott húzni – a félidő utolsó gólját Ugalda kínai figurából dobta, hogy kellően feltüzelje a közönséget.

Ugalde mellett a másik szélső, Marguc is egészen kiváló volt: a félidőig 14-ből 11, a végéig pedig 32-ből 17 gólt dobtak ők ketten.

A második félidőben egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy a Breszt vissza tud jönni a meccsbe. Marguc és Ugalde támadásban, Mikler pedig a védéseivel ott folytatta, ahol az első félidő véget ért. 

A Veszprém még azt is elviselte, hogy a fehéroroszok a 10. perc vége felé két perc alatt hármat dobtak, igaz, úgy könnyen ment, hogy emberhátrányban egy perc alatt egy 3-0-s sorral tudott erre válaszolni nem sokkal később.

Ahogy kezdtek fáradni a fehéroroszok a végére, úgy tudtak egyre több hibát kihasználni a Veszprémnél. Jöttek a leindítások a labdaszerzésekből, így Lékainak is egyre több gólja lett az időnként 9 góllal is vezető csapatban.

Carlos Ortega az utolsó 10 perc előtt időt kért, hogy át tudja alakítani a csapatot a nyitott védekezés elleni támadások gyakorlására, de ebben nem volt partner a Breszt, végig a vonalon maradtak. Sokat ez sem változtatott a játékon, nyolc perccel a vége előtt egy Marguc-góllal már 10 volt a különbség, ami a végére 11 lett.

A legvégén az utóbbi időben keveset játszó Carlos Ruesga is beindult: előtt Zeitz lövetett vele gólt, majd a specialitásának számító elhajlós lövéssel is betalált. A hajrára Mikler is pihenőt kapott, a helyén a 18 éves Rózsavölgyi Gergő mutatkozott be a sorozatban két hatalmas bravúrral.

A SEHA-liga döntőjében a Veszprém bizonyította, hogy a védelme készen áll a BL negyeddöntőjére, az egyetlen kérdés a nyitott védekezés elleni támadás maradt.

    Eredmény, döntő:

MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt (fehérorosz) 32-21 (14-9)

    gól: Marguc 9, Ugalde 8, Lékai 5, Ruesga 3, Sulic 2, Nagy 2, Zeitz 1, Nilsson 1, Ilic 1, illetve Stojkovic 8, Nikulenkau 5, Bozovic 2, Rutenka 2, Silovics 1, Karacic 1, Kamisik 1, Vukic 1

    a 3. helyért:

PPD Zagreb (horvát)-Vardar Szkopje (macedón) 26-23 (11-10)