Kilenc góllal vezetett, mégis elbukta a Veszprém a BL-döntőt

2016.05.29. 21:00 Módosítva: 2016.05.29. 21:54
Kilenc góllal vezetett a BL-döntőben a Veszprém, mégis kikapott, így nem sikerült megnyerni ezúttal sem a Bajnokok Ligáját. A lengyel Kielce nagyot küzdött, kiegyenlített két másodperccel a vége előtt, majd a hosszabbításban már a Veszprémnek kellett iparkodnia. A végén a hetesek döntöttek, ketten is hibáztak a magyar csapatban. A Veszprém fájó vereséget szenvedett.

Eddig jobbára a magyar női kézilabdásoktól láthattunk olyan összeomlást (olimpia Sydney-ben, vb-döntő Zágrábban), mint amilyet a Veszprém produkált a vasárnapi BL-döntőben.

Mielőtt a különösen izgalmas meccs rengeteg fordulatát végigvennénk, rögzítsük a tényt: a Veszprém negyedórával a vége előtt kilenc góllal vezetett, és innen sikerült elbukni a BL-trófeát.

A Kielce ugyanis nagyot küzdött, kiegyenlített két másodperccel a vége előtt (29-29). Majd jött a hosszabbítás, ahol már veszprémi bravúr kellett az egyenlítéshez (35-35). A heteseknél pedig a lengyelek koncentráltak jobban, így az idén a Kielce nyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját (39-38-ra).

Egy meccs, amelyet 45 percig a Veszprém uralt

Pedig jól indult a mérkőzés. Olyannyira jól, hogy a Kielce hat percig nem dobott gólt, a kapuban kezdő Mikler bravúrosan védett, támadásban Palmarsson, Ilics, Nilsson, sőt a beálló Lékai is parádés dolgokat mutatott be. Negyedóra után 8-4 volt ide, a félidőben pedig 15-12-re vezetett a Veszprém.

A folytatás pedig álomszerű volt. A veszprémiek szétfutottak a lengyeleket, akik fáradtan, pontatlanul passzolgattak. Nem tudtak kapura se dobni többször, a Veszprém többször is labdát szerzett. Volt egy olyan szakasza a meccsnek, amikor a veszprémieknek minden bejött: minden kockázatos passz jó helyre ment, minden lövés gól lett, minden kipattanó labda veszprémi kézbe került. Sorra lőtte a gólokat a hibátlanul játszó Nilsson, illetve Ugalde és Palmarsson.

A 46. percben, tehát negyedórával a vége előtt 28-19-re, kilenc góllal vezetett a Veszprém.

Innen már csak a Veszprém veszíthette el a meccset. És el is vesztette. Semmi jele nem volt az összeomlásnak, ami ezután következett.

Megmagyarázhatatlan összeomlás

A lengyelek összeszorították a fogukat, összeszedték magukat, és elkezdtek rohanni. Zsinórban szereztek öt gólt, a veszprémiek közül pedig senki nem  talált kapuba. Egyszerűen nem akadt senki a Veszprémben, aki egy megnyugtató gólt lőtt volna. A zavart jól jelezte, hogy Nagy László például úgy passzolt jobbszélre, hogy ott nem állt senki. Az utolsó negyedórában mindössze egyetlen gólt szerzett a Veszprém.

A végén még volt esély a győzelemre. A kapuba beálló Alilovics ugyanis két hetest is kivédett. Az utolsó percben pedig 29-28 volt ide. Ez sem volt azonban elég, két másodperccel a vége előtt a lengyelek kiegyenlítettek.

Idegőrlő hosszabbítás

Tudhattuk, hogy a hosszabbításban immár nem a magyar csapat a favorit. A nagyot küzdő lengyel csapatnál volt az a bizonyos pszichológiai előny. A Veszprém azonban nyilván nem adta fel, és többször is vezetett a kétszer öt percben.

A végén azonban a lengyeleknek jött ki jól a lépés, és az utolsó percben 35-34-re már a Kielce vezetett. Csoda kellett az egyenlítéshez, és a Veszprémmel ez meg is történt. Ezúttal egy veszprémi játékos, Ugalde lőtt gólt két másodperccel a vége előtt. A Veszprém egyenlített, a lengyelek szomorkodhattak, következhettek a hetesek.

A hetesek az idén nem kedveznek a magyaroknak

Pár héttel ezelőtt a női BL-döntőben a Győr éppen hetesekkel veszítette el a csatát a Bukarest ellen. Félő volt, hogy hasonló forgatókönyv játszódik le most is. Így is történt. De a hetes párbaj is tartogatott pár fordulatot. Először ugyanis Ilics bedobta a hetest, Csupics a Kielcéből viszont rontott, Alilovics kivédte a lövést.



Az előny ott volt a Veszprémnél, de csak másodpercekig, mert Marguc rontott. Több kielcei azonban nem tette meg a szívességet, hogy hibázzon. A Veszprémből Sliskovic és Palmarsson szépen bedobta, a főleg védekező játékos Terzic viszont beledobta a lengyelek kapusába. A BL-trófea sorsát Aguinagalde döntötte el, debota Alilovicsnak. 2016-ban így Talant Dujsebajev csapata, a Kielce lett a BL-győztes.

A Veszprém 2015 után újra ezüstérmes lett. A magyar csapat nagyon fájó vereséget szenvedett.