Erre a meccsre vártunk: kiütöttük az olimpiai bajnokot

2017.01.22. 17:32 Módosítva: 2017.01.22. 18:03
Itt a férfi világbajnokság legnagyobb meglepetése: Magyarország megverte az olimpiai bajnok Dániát. Norvégia a következő, már a nyolcban. Volt kapusteljesítmény, volt védelem, Lékai megemelte a csapatot.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a fehéroroszok elleni váratlan vereség után nem a svédekkel, hanem az olimpiai bajnok dánokkal találkozott a nyolcaddöntőben.

A két válogatott a vb előtti utolsó felkészülési tornán találkozott egymással, akkor a félidőben kettővel (10-8) vezetett a magyar társulat, de végül hárommal (21-24) kikapott.

Nagy László sérülése rendbe jött, ezért Xavi Sabaté természetesen benevezte erre az összecsapásra is. Nagy az első meccsen, negyedóra után szállt ki a németekkel szemben.

A magyar csapat kiválóan kezdett, 4-1-re ellépett, és a 10. percre 5-2-es előnyt mutatott az eredményjelző. Bodó Richárd bátran és pontosan próbálkozott, és kétszer is eredményes volt, míg Mikkel Hansen ekkor még csak egy gólra volt képes.

A dánok egyébként legnagyobb sztárjaikat pihentették a két utolsó csoportmeccsre, és abban bízhattunk, hogy előnyünkre lehet, ha kiesnek a ritmusból. (Később kiderült, így is lett.)

Nagy László első góljával 6-4-ra alakította az állást, ekkor volt bent először a csapatkapitány támadásban. (Még a németek ellen sérült meg, az első meccsen, 11 napja) Nem volt igazán jó a lövése, de mivel egy kicsit beleértek, Landin nem tudott hárítani.

Az első negyedóra végére Nagy indítását Juhász belőtte – ez volt a kényszerszélső második találata -, ezért 7-4-re vezettünk, a dánok pedig időt kértek. A dánok izlandi kapitánya, Gudmundsson 2012-ben veszített ellenünk, és most még egyszer.

Gyors gólváltás után – Lékai és Sondergaard - Nagy Lászlót leküldték a bírók, a hetest értékesítette Hansen, majd akcióból is pontos volt.

Dzsamali kapufája után Hansen egyenlített: 8-8. Lékai passzív jelzés alatt lőtt fontos gólt, Mortensen válaszolt rá, Dzsamaliéra és Ancsin bombáira újra Hansen. A legjobb dán játékos tartotta ekkora a csapatát. (11-11)

Lékai a saját térfeléről észrevette, hogy Landin az indításra számít egy labdaszerzés után, ezért a kapuba pattintott. (Ez volt a meccs gólja.) Lékai az egész meccsen vezér volt, különösen visszatetsző, hogy tavaly még csak az utazó Eb-csapatba sem került be, Dujsebajev és segítői nem tartották arra érdemesnek. 

A dán egyenlítés után Ancsin pazarul kilőtte a bal alsót – a Kiel ellen szinte tökéletesen lőtt Landinnak, ezt a lövést, mintha arról a BL-meccsről szedte volna elő -, egy vitatható kiállítás után Mortensen mellélőtt, így az első félidőben a rivális egyszer sem vezetett.

Második félidő

A fordulás után Balogh szép gólt lőtt, ám mivel Mikler nem ért vissza a kapuba – emberhátrányban kezdtük a második félidőt -, nem sokáig maradt kétgólos az előnyünk.

Balogh viszont passzív jelzés alatt megtalálta az utat a rövid alsóba, erre a dánok szélről feleltek, Landin azonban kifogta Juhász büntetőjét.

A 41. percre 19-16 lett, Dzsamali óriási gólt lőtt, a dánok kétségbeesésükben felvállalták a létszámfölényes támadást, de Mikler védett - most először a kapuban is jelentős segítséget kapott a csapat -, és miután Landin ziccert fogott, de az ellentámadásból sem lett gól, ekkor látszott először, hogy a dánok tartanak tőlünk.

Balogh viszont - a szegedi átlövő is komoly meccset játszott - megtalálta a rést a rövid saroknál, ami 4 gólos vezetést jelentett. (20-16)

Amikor az 5 gólos vezetésért támadtunk, Svan elvitte a labdát, és be is fejezte a támadást. Mindkét kapus nagyot fogott, Dzsamali viszont a blokkal együtt betalált, ekkor negyedóra volt hátra, időt is kértek. (21-17)

Az utolsó tíz percre, vagyis a meccs legfontosabb szakaszára 22-19-cel fordultunk rá, amikor Sabaté időt kért.

Lékaié volt a következő magyar gól, de olyan, hogy alig hihettünk a szemünknek. Lékai passz helyett kapura lőtt, Landinnak esélye sem volt, a kapus ekkor le is ment, nem bírta tovább, hogy nem találkozik a labdával. Különösen Lékai lövéseit nem érezte.

Ekkor mintha kicsit mintha elhitte volna a válogatott, ennek már vége, mert egyenlítettek, és amikor négy perc volt hátra, akkor is 24-24 volt az állás.

Balogh passzív jelzése alatt lőtt megint csodás gólt - fel sem ugrott, test mellett talált be -, Mikler viszont egy támadás alatt két óriási bravúrt mutatott be.

Császár Green védése után másodszorra a kipattanót bevágta, így az utolsó perc két gólos magyar előnnyel kezdődött.

Hansen belőtte, Sabate időt kért. 22 másodperc volt ekkor hátra. Császár került utoljára ziccerbe, és befejezte. (27-25)

Kedden Norvégia következik.

Messze a legjobb meccsét játszotta a magyar csapat, utoljára 10 éve, Kielben győzte le a dánokat fontos meccsen. A dánok most is nagyképűek voltak kicsit, de annak kihasználása nem kis feladat, és ezt tökéletesen megoldotta a magyar csapat.

A mi csoportunkban győztes Németország sincs már versenyben, mert a hajrában csődöt mondva kikapott Katartól, és 22-20-ra veszített. A németek sokáig vezettek, de a végjátékban sokat hibáztak. 

Magyarország-Dánia 27-25 (12-13)

Albertville, 6300 néző, v.: Bualluka, Henisszi (tunéziaiak)
    lövések/gólok: 50/27 (54%), illetve 47/25 (53%)
    gólok hétméteresből: 2/0, illetve 1/1
    kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország:
Mikler - Harsányi 1, Ligetvári, Császár 2, Bodó 3, Nagy L. 1, Juhász 4. Cserék: Fazekas (kapus), Zubai, Lékai 6, Balogh Zs. 4, Jamali 4, Bánhidi, Szöllősi, Ancsin 2