Csavartak a kiíráson, rosszabbul nem is járhattunk volna

Image uploaded from iOS (5)
2018.01.19. 08:56

A magyar férfi kézilabda-válogatott pont nélkül zuhant ki az Európa-bajnokságról, de rajta kívül volt még két ilyen válogatott. Mivel a mieink gólkülönbsége jobb Ausztriáénál, valamint az ugyancsak három vereséggel záró Montenegróénál, a tizennegyedik helyen zártunk.

Ezzel még éppen elcsíptük az utolsó, kiemelést biztosító helyet a világbajnoki selejtezőkre – legalábbis sokáig ezt hittük.

A nemzetközi vezérkartól azonban sohasem állt távol a szabályok megváltoztatása, elég csak arra gondolni, hogy szabadkártyát kaptak a németek 2015-ben, majd a norvégok úgy jutottak a 2017-es vb-döntőbe, hogy a szlovénok elleni selejtezős párharcot elbukták, mégis lehetővé tették az indulásukat.  

A Wikipedián még most is ez a forgatókönyv van fent, vagyis az, hogy nyolc pár lesz:

  • Kiemelt: Izland és Magyarország, valamint az Eb-ről még hat válogatott.
  • Nem kiemelt: Montenegró, Ausztria, Bosznia, Litvánia, Oroszország, Portugália, Hollandia, Románia

A hazai szövetséget viszont arról értesítették, hogy nem nyolc, hanem kilenc pár lesz, és éppen Magyarország van a határon, és így mi billenünk át a nem kiemeltek közé.

Tehát ez a leosztás:

  • Kiemeltek: Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Izland, Macedónia, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovénia.

A kiemeltek közül a legjobb Eb-helyezéssel rendelkező automatikusan jogot szerez a vb-re, ez majd csak a jövő hét végén derül ki, melyik válogatott lesz az. A vb-selejtezők sorsolását is a zárónap előtt, január 27-én tartják.

A vb-ről hat hely kiadó az olimpiai selejtezőre, a 2020-as Európa-bajnokságról mindössze kettő. 2015-ben nem jutottunk ki a katari vb-re, mert veszítettünk a szlovénokkal szemben. 2017-ben viszont ott voltunk, mert legyőztük a szerbeket. 

(Borítókép:  Huszti István / Index)