Tekla
7 °C
19 °C

Továbbjutottunk, de nem örült a válogatott

pb 4458
2019.01.16. 20:09
Az első és a második félidőben is meglépett Egyiptom, de sikerült behozni a hátrányt, a vége 30-30 lett a kézi-vb csoportkörének utolsó előtti meccsén. Ezzel a továbbjutás megvan, de többet akartunk a középdöntőre.

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak a világbajnokság negyedik meccsén nemcsak a továbbjutás volt a tét, hanem az is, hogy az Egyiptom elleni sikerrel minimum két pontot is viszünk a középdöntő, vagyis nagyot lépünk az olimpiai selejtező felé.

Az ellenfelet ugyanakkor egyáltalán nem volt szabad lebecsülni, mert részint a veszprémi edző, David Davis a kapitányuk, aki meglehetősen jól ismeri a mi játékosainkat. Másodsorban mert az első meccsen a svédekkel szemben kiválóan játszottak, és a nálunk sokkal kevesebb szerkezeti gonddal küzdő, lendületesebb svédek 27-24-re nyertek csak.

A szerdai meccsre sok magyar szurkoló és a kéziszövetség elnöke is megérkezett Koppenhágába. A legeredményesebb játékosunk, Balogh Zsolt ugyanakkor nem volt ott, egy szerencsétlen lépés miatt megsérült a bokája két napja, a Katar elleni meccsen.

A mieinknél Lékai kezdett, Nagy és Bodó volt a két átlövő, Bánhidi a beálló, Bóka és Hornyák a két szélen. Védekezésre Ilyés jött.

Ha végig akarja nézni, hogyan alakult az eredmény, itt megteheti.

Ez a sorunk ezúttal is megmutatta az erejét, mert 5-2-es rohammal nyitottunk, a 11. percben pedig már 8-4-re vezettünk. Bodó ellenállhatatlan volt, jól és pontosan lőtt, valamint jól és pontosan játszotta meg Bánhidit.

Egyiptom érzékelte a veszélyt, Davis időt kért, kapust is cserélt.

Dzsamali két góljával 11-8 lett a 19. percben, és akkor egyáltalán nem lehetett sejteni, ha pihenteti a kapitány a kezdő sorunkat, akkor nem tudunk nyomást helyezni az ellenfélre, és folyamatosan kapjuk a gólokat.

11-8-ról 11-14 lett.

Tíz percig gólképtelennek bizonyultunk - a kapuscsere jól sült el, Eltayarnak fontos védései voltak -, Hornyák hetest hibázott, az eddig lövést sem rontó Bóka a szélről szintén rontott.

Csoknyainak kétszer is időt kellett kérnie, nehogy nagyobb baj legyen. Emellett vissza kellett hoznia Nagyot, hogy legyen a támadásokban erő, a védekezés pedig rendezett és feszes legyen.

Bodónak kényszerűségből kellett visszajönnie, mert egy szerencsétlen mozdulatnál Dszamalinak elszakadt a térdszalagja. Az első pillanatban lehetett érezni, súlyos a sérülés, neki véget ért a vb.

A visszaküldött Nagy László a félidő utolsó percében kétszer is betalált ezzel lett döntetlen a szünetre. 

MÁSODIK FÉLIDŐ

Egyiptom a 37. percre meglógott (19-15 oda), akkor vezettek először négy góllal. Akkor már Székely állt a kapuban, de ő sem tudott segíteni.

Eltayar a bal szélre kerülő Juhász két lövését hatástalanította, Bánhidi is hibázott beállóból.

Császár hetesével közelebb jöttünk, Sipos lerohanásból pattintott a kapuba. Nagy szintén egy lrohanás végén azonban nem talált a kapuba, így maradt a 17-19. A következő támadásnál már passzív jelzés Nagy bevágta a felső a labdát, így felzárkóztunk mínusz egyre.

Két egyiptomi gól jött, majd Bodó passzából Bánhidi. A félidő felére így 19-21-et mutatott az eredményjelző.

Bodó és Lékai visszahozta a reményeinket, a visszaálló Mikler labdát fogott, Sipos végigszaladt a pályán, és egy pillanat alatt 22-22 lett. Davis időt kért, 12 perc volt hátra akkor a meccsből.

Villámgyors gólváltás után Lékai még egy két perces kiállítást is kiharcolt.

Nagy és labdát szerzett, Ligetvári pedig az üres kapuba lőtt,

megint nálunk volt az előny, a második félidőben először.

Sipost is kiküldték a bírók, hetest lőhettek, Mikler beleért, de becsúszott, így 24-24-ről indult az utolsó 10 perc, a moneytime.

Ezt a különmeccset Bodó félelmetes bombája nyitotta, de Omar azonnal válaszolt. A labdaeladásunk a legrosszabbkor jött, a túloldalon ugyanis átlövésgólt láttunk.

Bodó ezt azonnal egalizálta, de a betörő Eissa Mikler feje mellé lőtt. Bóka találata azt jelentette, higy az utolsó ötperces csata is döntetlenről, mégpedig 27-27-ről indult. Ekkor már minden mozdulatnak dupla jelentősége volt.

Labdaszerzés után Hornyák befejezte a támadásunkat, újra vezettünk.

Egyiptom - vitatható - hetest kapott, Elahmar pedig gólra váltotta. Lékai rosszul passzolt, végigszaladtak a pályán, Zeinelabedin bevágta önmaga hatodik gólját. 29-28 volt oda. Ezért a hibáért nagyon nagy kár volt.

Kiállítást kaptunk két perccel a vége előtt, Nagy pedig megtalálta a kapuba vezető utat, és az ötödik góljával kiegyenlített.

Zeinelabedin újabb gólt vágott, és egy rossz egyiptomi csere miatt kettős előnybe kerültünk. Lékai 25 másodperccel a vége előtt egyenlített. (30-30)

Ezzel a második helyünk biztosan megvan, a svédekkel csütörtökön az első helyért játszunk, ha nyerünk, a csoport első helyéről várjuk a folytatást, de ne szaladjunk annyira előre. 

Egyiptom nagyon örült ennek a döntetlennek - vélhetően nekik is továbjutást ér -, a kapus a talajt csókolgatta. Ezt nem lehetett elmondani a mieinkről,

nagyon árulkodó volt a testbeszédünk, lehajtott fejjel sétáltak egy kibrusztolt döntetlen után.

A reményeink ugyanakkor élnek, igaz csütörtökön a svédek ellen pontot kellene szerezni, hogy még jobb helyzetből várjuk a középdöntőt. Az olimpiai selejtezőre a vb 2-7. helyezettje mehet.

Az utolsó fordulóban Egyiptom-Angola, Katar-Argentína meccs lesz a már említett magyar-svéd mellett.

"Belehaltunk a mai mérkőzésbe. A kezdősorunk nagyon szépen dolgozott, bár eléggé hiányzott Balogh Zsolt gyors játéka, ráadásul most elvesztettük Jamali Imant is" -

nyilatkozta Csoknyai.

"Bosszant, hogy rengeteg ziccert kihagytunk, ami pedig a védekezést illeti, az első tíz percben uraltuk a mérkőzést, utána a fáradtságtól felpuhultunk, így nagyon könnyű lövőhelyzetbe kerültek az egyiptomiak, valamint a beállójukat sem tudtuk semlegesíteni. De egy pillanatra sem adtuk fel."

Magyarország-Egyiptom 30-30 (14-14)

 • Koppenhága, 7000 néző, v.: Fonseca, Santos Duerta (portugálok)
 • lövések/gólok: 50/30, illetve 47/30
 • gólok hétméteresből: 3/1, illetve 2/2
 • kiállítások: 8, illetve 10 perc
 • Magyarország: Mikler - Hornyák 2, Bodó 5, Bánhidi 3, Lékai 6, Nagy L. 5, Bóka 1, cserék: Ilyés, Sipos 3, Jamali 2, Ancsin, Császár 2, Ligetvári 1, Székely,
 • Így állunk most
 • 1. Svédország - 8 pont
 • 2. Magyarország - 6 pont
 • 3. Egyiptom - 3
 • 4. Argentína - 3
 • 5. Katar - 2
 • 6. Angola - 2
20%
3999 Ft
3200 Ft
20%
3490 Ft
2792 Ft