András, Andor
-3 °C
3 °C

Már csak egy csapat van a kézi-vb-n, ami hibátlan valamiben: a magyar

2019.01.22. 18:08

A magyar kézilabda-válogatott ritka fontos meccs előtt áll a világbajnokságon: az elődöntőbe vágyó Norvégiával szembeni szerdai pontszerzéssel (18 órakor kezdődik a meccs) ugyanis biztosan játszhat a hetedik helyért, vagyis az olimpiai selejtezős pozícióért.

Egy vereség esetén sincs minden veszve, sőt. A fél négykor kezdődő Egyiptom-Tunézia meccs eredményétől függően egy szűk vereség is üdvözítő lehet.

12 gól előnyünk van, arra kell vigyázni.

  • Magyarország - 3 pont (108-109)
  • Egyiptom - 1 pont (102-115)

Ha Egyiptom történetesen 12 góllal nyer, akkor mindenképp pontot kell szerezni. Ha öt góllal nyer, nekünk még egy hatgólos kudarc is belefér.

A hét lejátszott meccsen eddig Norvégia a kapuban lényegesen jobb teljesítményt mutatott Magyarországnál, mert 36 százalékos hatékonysággal védtek a kapusai. A magyar oldalon 30 százalék áll.

A norvégok pontosabban is lőttek eddig kapura,

  • 70-66% a hatékonyság.

Az egész mezőnyben Norvégia találja fel legjobban magát a kapu előtt, a dánok is elmaradnak tőlük egy százalékkal. Franciaország 65 százalékos, a németek 64 százalékosak.

Mindez persze csak játék a számokkal, hiszen a franciák a németekkel és a spanyolokkal szemben már összemérték erejüket, míg a dánok eddig kvázi gyengébb csapatokkal mérkőztek.

De maradjunk a mi meccsünknél:

  • A norvégok a szélről eddig 41 gólt lőttek, a mieink csak 21-et.
  • Átlövésben is ők a jobbak, 53-46 az összevetés.

Ezek az adatok csak alátámasztják, hogy Norvégia a meccs esélyese, nem véletlenül játszottak két éve vb-döntőt a franciákkal.

A játék egy elemében viszont a mieink a jobbak, és erről is van statisztika. Ezek a betörések.

22-20 ide.

És ha figyelmesen végignézzük, a magyar válogatott betörésből (breakthrough) még nem hibázott. (A kriminalisztikai áthallást persze érzékeljük magunk is, de egyszerűen nincs jobb szakszó rá.)

Azokról a helyzetekről beszélünk, amikor a hatoson két védő között nagyobb vagy kisebb lendülettel besurran egy játékos, és a kapus mellett vagy alatt a kapuba juttatja a labdát. Ebben a szélsőgólok értelemszerűen nincsenek benne.

És ha még inkább fokozni akarjuk ezt a produktumot: az egész vb-n nincs már olyan nemzet, amelyik neve mellett a játék más elemeiben (gyors lerohanás, hat méterről elengedett lövések) 100 százalék szerepelne.

Tudjuk, ez csak egy apró adalék, sokkal fontosabb, ha legyőzünk egy európai csapatot, akkor garantáltan játszhatunk a hetedik helyért.