Ne játsszatok a játékosokkal

2019.04.06. 11:50

„Ne játssz a játékosokkal" szlogent használva a világ legjobb kézilabdázói közé tartozó játékosok indítottak kampányt azért, hogy a sportág irányítói csökkentsék a sérülésveszélyt a versenynaptár átalakításával.

A kampányt az Európai Kézilabda-játékosok Uniója (EHPU) kezdeményezte. Az érdekvédelmi szervezetben többek között ott van a francia Nikola Karabatic, a dán világbajnok Mikkel Hansen, a német Uwe Gensheimer és román Christina Neagu is.

A versenynaptár egyre sűrűbb, a legjobbak kemény hazai bajnokságban, nemzetközi kupákban és a válogatottban is játszanak. A meccsek gyakran túl sűrűn vannak egymás után, nincs igazán idő a regenerációra, ez pedig a sérülésveszélyt is jelentősen megnöveli.

A tavalyi női kézilabda-Európa-bajnokságon is több edző kritizálta a torna lebonyolítási rendjét, többek között a magyar kapitány Kim Rasmussen is. Szerintük az Eb-ken kevés idő van két meccs között, nem elfogadható a minimális 18 óra.

A pihenő idők megnövelésére nem tűnik sok esély, főleg úgy, hogy a nemzetközi szövetségek még több bevételt szeretnének a közvetítési jogokból és szponzor pénzekből. Ezért emelték meg a Eb létszámát 16-ról 20 csapatra, míg a 2021-es vb-n már 32 csapat játszhat 24 helyett.

Az EHPU azt javasolta, hogy az Eb-ket húzzák szét. A legutóbbi Eb-n a négy legjobb csapatnak 17 nap alatt 10 meccse volt.

A Bajnokok Ligája Final Fourt az érdekvédelmi szervezet szerint nem két egymás utáni napon, hanem pénteken és vasárnap kéne lejátszani, így több mint egy nap pihenőjük lenne a játékosoknak.

(via HNA.de, Süddeutsche Zeitung)