Levetették a magyar szurkolók trianonos molinóját a románok elleni meccs előtt

2019.12.06. 11:08 Módosítva: 2019.12.06. 11:09

Levetették a rendezők a magyar szurkolók Trianonra utaló molinóját a pénteki Magyarország-Románia kézilabda-vb-meccs előtt, jelentette a helyszínen lévő tudósítónk.

Úz-völgye magyar! 1920.06.04. Mindent vissza!

- volt olvasható a transzparensen. Körülbelül 20-20 magyar és román szurkoló jelent meg a meccsen, ami sorsdöntő lesz: amelyik csapat nyer, az továbbjut a középdöntőbe, a román és a magyar válogatottnak is 4-4 pontja van a csoportban.

A felirat előzménye, hogy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb etnikai incidense alakult ki Romániában az úzvölgyi katonatemető körül nyáron, a román és a magyar fél kölcsönösen kegyeletsértéssel vádolta egymást. A Székelyföld határán lévő temetőben és a közeli településeken is több demonstráció zajlott, június elején a csendőrség szeme láttára támadtak rá a román ultrák a helyszínen békés szolidaritási- és erődemonstrációt szervező magyarokra. A román tüntetők azért érkeztek, törték be a temetőkaput, hogy részt vegyenek a közeli Dămanești (Dormánfalva) város által illegálisan felállított katonai emlékmű felavatásán.