Rejtélyes az olimpiai selejtező lebonyolítása

2019.12.21. 12:21

Az már pénteken kiderült, hogy a magyar női kézilabda-válogatott hazai pályán, Győrben játszhat az olimpiai részvételért. Megvannak az ellenfelek is: Oroszország, Szerbia, Kína. 

Azt is tudjuk, hogy három nap alatt kell három meccset lejátszani (március 20-22.), a regeneráció ezért kulcsfontosságú lesz, és a meccsek sorrendje sem mindegy. Az IHF erről még nem adott ki erről állásfoglalást, ezért visszanéztük, mi történt az előző három olimpia előtt.

  • A 2016-os olimpia előtt, a két legjobb csapat azonnal csapott egymással mind a férfi, mind a női tornán. Ekkor nem voltunk érdekeltek.
  • A 2012-es olimpia előtt a két legjobb csapat a végén találkozott, ekkor Mocsai Lajos férfi válogatottja érdekelt volt, és a svédekkel játszott az utolsó meccsen.
  • A 2008-as olimpiai selejtezőben pedig a két legjobb csapat a második körben találkozott egymással. Ekkor a női válogatott Japánt Bukarestben verve jutott a pekingi olimpiára.

Mivel mindhárom torna három különböző lebonyolítási rendet kapott, maximum annyira lehet következtetni, ha most a vetésforgó elve alapján visszatérünk a 2008-as menetrendhez, akkor éppen a szerbekkel kezdenénk, mert Szerbia a pillanatnyi erősorrend szerint a második, Magyarország pedig a negyedik. Ám ez még csak fikció.

Sem a magyar válogatottnak, sem a szerbnek nem mindegy a sorrend. Mert ha a szerbekkel kezdünk, a legfontosabb meccsre pihenten mehetünk, ahogy a rivális is.

Egyelőre még nem látszik, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) által felfüggesztett kapitány, Kim Rasmussen milyen büntetésre számíthat az etikai bizottságtól. Még időpontja sincs annak, hogy ez a testület egyáltalán, mikor ül össze.