Hiába vezetett Izland, elhitték, hogy meglehet a meccs

2020.01.15. 20:28 Módosítva: 2020.01.15. 20:43

A magyar férfi kézilabda-válogatott hihetetlen feltámadást produkálva 24-18-ra nyert Izland ellen a malmői Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén szerdán. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapat öt pontjával megnyerte csoportját és bejutott a középdöntőbe, ahová 2 pontot visz magával. 

Boldogok vagyunk, el kell küldenünk a ruhákat mosatni

- értékelt a meccs után Gulyás István szövetségi kapitány. Abban látta a győzelem és a fordítás kulcsát, hogy a második játékrészre ki tudták javítani az első félidőben elkövetett hibákat, stabilabb és szigorúbb lett a védekezésük. A jó védekezéshez kellettek Mikler Roland fontos védései is. Tudatos volt, hogy a meccs elején nem cserélt sokat, terhelni akarta a fiatal, rutintalanabb játékosokat. 

Tovább kell mennünk, nem szabad sakkoznunk, hogy mi lesz.  Jó hullámon van a társaság, fittek, robbanékonyak. 

A két góllal záró Balogh Zsolt nem talált szavakat, őket is meglepte a fordítás, el sem hitte, ennyire sima lesz a vége. "Ha ezzel a tűzzel megyünk tovább, akkor nem tudom, mi lesz a vége. Álomszerű." Szerinte senki sem számított a csapattól ilyen szereplésre. 

"Ez maga volt a csoda. Akárhogy gondolkodom, nem tudok mást kifejezést találni. Most már bárki jöhet a folytatásban, ha így tudunk játszani, akkor bárki ellen lehet esélyünk."

Bánhidi Bence volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa, 8 gólt szerzett.

azt beszélték egymás között a félidőben, hogy higgyék el, benne vannak a meccsben. Ezután úgy mentek ki a pályára, hogy az életükért játszanak.

Folytatni kell, amit elkezdtek nem szabad változtatni. Nem tudja ki lesz a következő ellenfél, de nem is érdekli, mondta a játékos. 

Bóka Bendegúz fontos gólokat lőtt, egyszer sem hibázott, minden lövése bement. Nem tudja, mi történt a második félidőben, de úgy érezték belülről, hogy tökéletesen játszanak. 

Mikler Rolandot választották a meccs emberének: összesen 14 védése volt, ez 44 százalékos hatékonyság. Főleg a második félidőben volt elemében, teljesen demoralizálta az izlandiakat. 

Az a baj, hogy nem is emlékszem semmire a meccsből, csak az eredményjelzőt néztem, lőttünk-e gólt. 

Az első félidőben kapkodtak, nem a saját játékukat játszották, elemezte az eseményeket a kapus. Utána viszont visszavettek a tempóból, mert tudták, hogy a rohanás az izlandiaknak kedvez. 

A középdöntőben Portugália, Norvégia, Szlovénia, Svédország lesz a magyar válogatott ellenfele, az olimpiai kvalifikáció is elérhető közelségbe kerülhet. A magyar győzelem egyben azt jelenti, hogy az olimpiai bajnok, vb-címvédő Dánia az utolsó meccs eredményétől függetlenül kiesett. 

  • A meccsek további sorrendje: Norvégia (péntek), Szlovénia (vasárnap) Svédország (kedd) Portugália (szerda)
  • A csoport állása: 1. Norvégia 2 pont, 2. Magyarország 2 pont, 3. Szlovénia 2 pont, 4. Svédország 0, Portugália 0, 6. Izland 0.