Csoda a kézi-Eb-n, elsöpörtük Izlandot a második félidőben

2020-01-15T184035Z 1829643516 RC2IGE9MM00V RTRMADP 3 HANDBALL-EU
2020.01.15. 19:45 Módosítva: 2020.01.15. 20:49
Bánhidi Bence a második félidőben hátára vette Magyarországot, és mivel Mikler Roland parádézott a kapuban, a magyar férfi kézilabda-válogatott megnyerte csoportját, és a középdöntőben folytathatja. Portugália, Norvégia, Szlovénia, Svédország lesz az ellenfelünk, és amiről álmodni sem mertünk, harcolhatunk az olimpiáért.

A magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó csoportmérkőzésén Izlanddal játszott, és úgy alakultak az eddigi eredmények, hogy a döntetlen mindkét országnak továbbjutást jelentett volna, egyben mindkét ország egy pontot vihetett volna magával a középdöntőbe. Nem így lett, mert Magyarország a második félidei kitűnő játékával átgázolt Izlandon. Veresége ellenére Izland továbbjutott, a végső győzelemre is esélyes vb-címvédő Dánia pedig kiesett, hasonlóan a franciákhoz. Ha kíváncsi, hogyan alakult ki a végeredmény, kattintson ide.  

ELSŐ FÉLIDŐ:

A dánokat összezavaró nyitott védekezést nem használta a csapat, Bóka Bendegúz bent sem volt kezdéskor. Ettől még kifejezetten hatékonyan játszottunk, Mikler négy védéssel kezdett, Hornyák a szélről, Bánhidi pedig beállóból találta meg a kapuhoz vezető utat. Majd Bánhidi harcolt ki hetest, és hat perc után 3-0-ra vezettünk. A 40 éves csapatkapitány, Valur Sigurdsson lőtte az ellenfél első gólját a szélről, majd befutása után középen is megjátszották, és nem hibázott. Sigurdsson 2000-ben szerepelt először Eb-n – érdekesség, hogy Máthé Dominik mindössze kilenc hónapos volt akkor.

A magyar védőfal ellen nem volt sok ötlete az ellenfélnek, Bánhidi és Sipos gyakori kilépései megtörték a támadások lendületét, Palmarsson sem érezte magát otthonosan átlövőben. Irányítóban folyamatosan cseréltek.

Már a kilencedik percben időt kért Gudmundur Gudmunsson, aki élete legnagyobb sikerét a dánokkal érte el, 2016-ban Rióban megnyerte az olimpiai döntőt. A következő támadásból a himnuszukat lehunyt szemekkel hallgató Petersson azonnal kilőtte a bal alsót. Aztán az addig csak hibázó Palmarsson is hirtelen megtalálta, mit kell tennie, és a két gólja 3-5-öt jelentett.

Gislasoné volt a következő találat, Gulyás Istvánnak kellett időt kérnie, mert kapkodóvá vált a játékunk, és csak termelődtek a hibák. A tízperces magyar gólcsendet Győri Mátyás törte meg, de a háromgólos hátrány végigkísérte a meccset a 20. percig. Palmarsson gyilkos, felső sarkos bombája és Balogh mellédobott hetese után már 6-11 lett.

A félidőre úgy mentünk 12-9-es hátrányban, hogy Bóka az utolsó percben kétszer is ráérzett Gustavsson kapus gyenge pontjaira, előtte viszont Máthé Dominik büntetőjét lekapta az erre az alkalomra beküldött Hallgrimsson.

Klasszikus átlövésgól nélkül telt el az első játékrész, az izlandi gólokat pontosan azok dobták, akikre számítani lehetett, de a magyar védelem most nem tudta feltartóztatni őket. A spanyol játékvezetőket folyamatosan szóval tartotta Chema Rodríguez, amikor mentek az öltöző felé, alighanem a védekezésben kapott ítéleteinket kifogásolta.

MÁSODIK FÉLIDŐ: A FELTÁMADÁS

Bánhidi duplája a legjobbkor jött, Ligetvári azonban az üres kapura elhamarkodottan tüzelt, mellément a labda. Kivédekezett támadások után Bánhidi újra pontos volt, Mikler védett, Bánhidi befordult, és máris egyre jöttünk vissza.

Amikor az egyenlítésért támadtunk, Izland elhalászta a labdát, Gudmundssonra jött ki a lerohanás, ő pedig bepattintotta. Nem sokáig késett Bóka válasza a másik oldalon. A 40. percre így 14-15 volt.

Mikler a második izlandi hetest is kiszedte, Bánhidi pedig tarthatatlan volt, így meglett az egyenlítés.

A harmadik izlandi hetes is kimaradt, Gunnarsson azonban összeszedte a kipattanót, és azt már nem rontotta el. Győri megpattanó labdája behullott a kapuba, újra egyenlő lett.

Ez a megfiatalított válogatott ismét bebizonyította, mekkora tartása van.

Trastarsson átlövésére megint a beállójátékot választotta a csapat, a beálló Hallgrimsson azonban kirúgta a labdát. Palmarsson hibája után Balogh pattintása a legjobb helyre ment, negyedórával a vége előtt így 17-17 volt. Vagyis nekünk már ekkor kedvező eredmény volt, és hol volt még a vége.

Mikler a szélről is fogott egy labdát, Szita betörése – védővel együtt a nyakán belőtte az alsó sarokba – pedig azt jelentette, hogy a hatodik perc után ismét átvettük a vezetést. (18-17)

Innentől pedig már csak egy csapat volt a pályán.

Bánhidi kiállítása után Palmarsson fölé lőtt, mintha ő is kezdett volna elbizonytalanodni. Szita pedig nem állt le, és a szerencse is vele volt, a kapufa mellett becsúszott a labda, a kapus nem tudta kipiszkálni. Aztán az izlandiak Sigurdssonra húzták le a figurát, de a csapatkapitány eszén is túljárt a magyar kapus.

A kapufa nem volt velünk, kifelé pattant a labda, de labdát szereztünk, Bóka pedig tartotta legjobb szokását, még nem hibázott lövést ezen az Európa-bajnokságon még (20-17).

Úgy fordultunk rá az utolsó tíz percre, hogy a háromgólos előnyt valahogy meg kell tartani, és akkor a csoport első helyéről várhatjuk a folytatást. Nemhogy megtartottuk, még raktunk hozzá hármat.

Miklernek most már átlövésből sem tudtak gólt lőni, érezhetően nagy hullámvölgyben volt az ellenfél, és egyáltalán nem lehetett látni, hogy vissza tudnak jönni.

Szita elkapta a fonalat, Kristjansson beállóból törte meg a magyar lendületet, de csak átmenetileg tudta. Az utolsó öt percre 21-18-as előnnyel fordultunk, a második félidőre megtáltosodó Bánhidi pedig belőtte azt a gólt, ami lényegében el is döntötte a meccset. Saját maga nyolcadik találata volt, ebből hatot a második félidőben vállalt.

A folytatásban Nagy, Szita és Bóka is hozzátette a magáét, így alakult ki a 24-18-as végeredmény. A meccs embere Mikler Roland lett.

  • Magyarország–Izland 24-18 (9-12)
  • Malmö, v.: Marin, García (spanyolok)
  • lövések/gólok: 40/24, illetve 43/18
  • gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/0
  • kiállítások: 8, illetve 8 perc
  • Magyarország: Mikler – Hornyák 1, Máthé, Sipos, Bánhidi 8, Ligetvári 1, Győri 3, cserék: Szita 4, Bóka 4, Balogh Zs. 2, Rosta, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

(Borítókép: Tt News Agency / Reuters)