Már időszerű beszélni a férfi kézisek olimpiai selejtezőjéről

2020.01.17. 08:57

A csütörtöki játéknapon nem született meglepetés a férfi kézilabda-Európa-bajnokság osztrák ágán. A három, már a világbajnokságról olimpiai selejtezős hellyel rendelkező ország – Spanyolország, Horvátország, Németország – magabiztosan hozta a meccsét.

Ausztria, Fehéroroszország és Csehország abban reménykedik, hogy az Eb-n olyan helyen végez, amelyikkel ott lehet majd az áprilisi kvalifikációs tornán.

  • I. csoport: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Horvátország 4, 3. Németország 2, 4. Ausztria 2, 5. Csehország 0, 6. Fehéroroszország 0.
  • II. csoport (Malmö): 1. Norvégia 2 pont (34-28), 2. MAGYARORSZÁG 2 (24-18), 3. Szlovénia 2 (21-19), 4. Svédország 0 (19-21), 5. Portugália 0 (28-34), 6. Izland 0 (18-24)

Amint látható, a házigazda osztrákok két ponttal állnak. Ha legyőzik a fehéroroszokat, és nem hajtanak végre újabb bravúrt, amire az eddigi papírforma alapján nem sok esély van, akkor 4 pontjuk lesz, és jó eséllyel ezen az ágon a negyedik pozíciót érik el.

A mieink ága péntek délután kezdődik, és egyelőre az látszik, hogy a négy, a világbajnokságról olimpiai kvótával nem rendelkező ország közül Magyarország és Szlovénia van lépéselőnyben két pontjával, míg Izland és Portugália helyzete kedvezőtlenebb.

Ha még egy meccset nyerünk, 4 pontosak leszünk, és a kiírás szerint pontegyenlőség esetén a gólkülönbség számít. Az osztrákokkal való összevetésben tehát minden gólnak jelentősége van és lesz is. Ha 5 pontot szerzünk, már előttük vagyunk – ez tehát a cél, még három pont a középcsoportban.

A legfontosabb a saját szekciónkban, hogy a szlovén–izlandi–portugál trióból kettőt megelőzzünk, és ha ezt minimum 5 ponttal tesszük meg, szinte biztosan eléri a férfi válogatott az olimpiai selejtezőt. A kulcsmeccs a szlovénok ellen jön vasárnap, de még ha az el is megy, az olimpiai esélyek akkor sem úsznak el. A csapat önmagára figyel, de az evés közben megjött az étvágy, és már titkon gondolnak az olimpiára.

A selejtezőben aztán kerülhetünk a franciákhoz is akár egy másik európai csapat társaságában. Hogy milyen csoportok alakulhatnak ki, arról egyelőre azért felesleges beszélni, mert ha a vb-második norvégok megnyerik az Eb-t, akkor azonnal kijutnak. Így mögöttük mindenki egy helyet előrelép, ebben az esetben a németek a spanyolokkal kerülnek össze, a svédek a horvátokkal. De ha például a spanyolok nyernek az Eb-n, akkor ilyen párok vannak:

  • Francia–horvát és egy csapat az Eb-ről, amelyik a gyengébb helyezést éri el
  • Német–svéd és egy csapat az Eb-ről, amelyik a jobb helyezést érte el.

Ha azonban a németek vagy a horvátok megnyerik az Eb-t, akkor megint minden átrendeződik, és újabb párok alakulnak ki.

Ahogy haladunk előre napról napra, úgy kerül minden mozaik a helyére. A legjobb persze az lenne, ha a várakozás felett szereplő magyar válogatott megnyerné az Eb-t, mert akkor nem kell számolgatni semmit, hanem már lehet felkészülni a tokiói körülményekre.

A magyarok mérkőzései

  • péntek: Magyarország–Norvégia 18.15
  • vasárnap: Magyarország–Szlovénia 16.15
  • kedd: Magyarország–Svédország 20.30
  • szerda: Magyarország–Portugália 16.00