Vége a hazai kéziszezonnak, nem lesz bajnok

2020.04.09. 15:25

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat. Március 14-e óta valamennyi, az általa és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit felfüggesztették a terjedő koronavírus-járvány miatt.

A szövetség vezetői csütörtökön egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a sorozatokat befejezetté nyilvánítja. A helyezéseket nem osztják ki és nem lesznek kiesők, illetve feljutók. A nemzetközi kupákban azok a csapatok indulhatnak, amelyek a 2018/19-es idény alapján jogosultak voltak.

"Fájdalmas, egyeseket méltánytalanul érintő döntéseket kellett meghoznia az elnökségnek, hiszen eleve nehéz helyzetben van az egész ország és a sportvilág is. Többször egyeztettünk az érdekeltekkel, folyamatos volt a párbeszéd az utóbbi hetekben, és természetesen a folytatásban sem lesz ez másként.

A rendkívüli helyzetben sem szeretnénk megalapozatlan döntéseket hozni, nem mindegy, hogy mekkora az érdeksérelem, amely a sportág szereplőit éri. Ezt szerettük volna és szeretnénk minimalizálni azzal, hogy úgy tekintünk a 2019/2020-as idényre, mintha meg sem történt volna.

emelte ki Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke.

Nagy László
Nagy László
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A szövetség másik alelnöke, Pálinger Katalin azt emelte ki, hogy az elnökség tisztában van azzal, a jelenlegi helyzetnek mindenki áldozata, ráadásul napról-napra változik az életük.

"A legfőbb feladat most az, hogy az MKSZ segítsen a sportág szereplőinek, hiszen nem kérdés, mindenki nehéz helyzetbe került. Olyanba, amelyben továbbra is fő célunk a női válogatott olimpiai részvétele, ám az elmúlt és az elkövetkező hetek történései és döntései sokkal messzebbre mutatnak, az olimpia helyett a napi gondok kerültek előtérbe."

A válogatott olimpiai selejtezőjét márciusban kellett volna Győrben megrendeznie, ezt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Kirsner Erika elnökségi tag, a váciak elnöke az M4-nek elmondta, hogy gazdaságilag minden klubot meg fog viselni a mostani helyzet, már most érzik. "Sajnos biztosan lesznek olyan csapatok, amelyek anyagi okok miatt nem fogják tudni vállalni az NB I-es indulást, mert a támogatóik visszalépnek, emiatt át fog alakulni a mezőny."

A második helyen álló Siófok vezetése megdöbbent, őket érintette legérzékenyebben ez a döntés, mert a második helyen álltak. A második helyezés nem egyenlő a BL-lel, de hagyomány volt, hogy a magyar ezüstérmes szabad kártyát kapott a legrangosabb sorozatba.

A kézi-BL-t még nem fújták le, a nőknél a címvédő Győr a négy közé jutáért játszik majd, ha lehet. A férfiaknál a Telekom Veszprém a lengyel Wisla Plockkal mérkőzik, a Pick Szeged a címvédő Vardar Szkopjéval. Ha nyernek, egymással kerülnek szembe. A mostani EHF-elképzelés szerint a szezont augusztusban kellene befejezni a két négyes döntővel, a nők Budapesten, a férfiak Kölnben játszanak.