Az utolsó másodpercben dőlt el az aranycsata a Veszprém és a Szeged között!

szeged
2022.06.11. 19:35
Óriási izgalmak végén a Pick Szeged nyerte meg a férfikézilabda NB I 2021–2022-es idényét, miután a döntő második meccsén idegenben Rosta Miklós utolsó másodpercben szerzett góljával 30–29-re legyőzte a Telekom Veszprémet, ezzel összesítésben idegenben szerzett eggyel több góllal felülmúlta riválisát.

A Veszprém huszonhetedszer vagy a Szeged ötödször – ez volt a nagy kérdés.

Kedvező helyzetből várta a rekordbajnok a hazai visszavágót, hiszen Szegeden múlt héten 29–28-ra győzni tudott. 

A rendezetlen szegedi védelem elleni könnyű veszprémi gólokkal indult a mérkőzés, rendre elhúzott két góllal a házigazda (4–2).

A címvédők nem adták fel, Bánhidi Bence találata pedig az első negyedóra végén kétgólos előnyt jelentett már számukra (6–8).

A veszprémieknél Rasmus Lauge ihletett formába lendült, a 20. percre már öt találatnál járt, csapata visszavette a vezetést (11–10), majd Bánhidi videózás után piros lapot kapott, miután arcot talált.

Mikler Roland remek védéseivel tartotta a csapatát, Blaz Blagotinseket gyakorlatilag megbabonázta, a szünetig pedig még a sokkal hatékonyabb szegedi büntetőzést lehetett kiemelni (14–14).

A korábbi veszprémi kapus formája a második félidő elejére is kitartott, egy 4–0-s szériával a 38. percben már hárommal mentek a szegediek, összesítésben is volt így kettő az előnyük (17–20).

Hiába az újabb védés és az esély a négygólos differenciára, ezt követően elkapták a fonalat a hazaiak, sorra jöttek a gólok, miközben a beálló Vladimir Cupara is kezdte hozzátenni a védéseit a játékhoz, így pedig a lélektani egy-két gólos különbség állandósult.

A 48. percre Kentin Mahé (7 gól) megelőzte a remekül irányító Dean Bombacot (6), az intenzitás és a feszültség pedig a tetőfokára készült hágni, egyre idegesebbek voltak a finálé résztvevői – talán csak Rosta Miklóst nem lehetett sehogyan sem kizökkenteni, aki egymás után három fontos találatot is jegyzett (23–25).

A végjátékra összeállt a Sipos Adrián, Ligetvári Patrik belső páros, ez pedig gyorsan meg is fojtotta a szegedi támadójátékot, az időkérés sem segített, az 55. percben pedig hosszú idő után ismét a veszprémieknél volt az előny (26–26).

Mindkét csapat hét a hat elleni játékkal próbált előnyt kovácsolni, de amíg az immár szegedi Kent Robin Tönnesen betalált, az üres kaput a középkezdés után csak kapufával „büntette” a Veszprém, Matej Gaber gólja pedig újra szegedi fórt eredményezett (26–28).

A hazai válaszra Bombac labdaeladása és Dejan Manaszkov üres kapus egyenlítése jött, az 57. perc végén pedig időt kellett kérni a megint hátrányban lévő szegedieknek (28–28).

Bodó Richárd góljára Petar Nenadics válaszolt egy maratoni akció végén, majd a szegedi lövő kapufát lőtt, így a rekordbajnok kezébe került az aranyérem sorsa.

Akkor azonban jött a dráma, nem sikerült góllal befejezni az akciót, az utolsó másodpercben pedig Rosta Miklós eredményes volt, így a Szeged 30–29-re győzött, és idegenben szerzett eggyel több góljával megvédte a bajnoki címét!

FÉRFIKÉZILABDA NB I

DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Telekom Veszprém–Pick Szeged 29–30 (14–14)

Bajnok: a Szeged, 58–58-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

(Borítókép: MTI/Vasvári Tamás)