Kuczora Csenge a svédek elleni meccsről: Az akarással nem volt probléma

DEBRE20221115002
2022.11.15. 16:12
Kuczora Csenge szerint bár a magyar női kézilabda-válogatott számára tét nélküli lesz a Szlovénia elleni mérkőzés az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában szerdán, ettől függetlenül a csapat ugyanúgy meg akarja szerezni a két pontot, mint az elődöntőbe jutásra pályázó társházigazdák.

A házigazda ellen nyilván nehéz dolgunk lesz, nagyon kell küzdenünk, semmiképpen nem szabad feladnunk, mert semmi veszítenivalónk nincs. Bár számunkra tét nélküli lesz a meccs, de nekünk is nagyon kell a győzelem, mi is ugyanúgy meg akarjuk szerezni a két pontot, mint ők

– nyilatkozta kedden az MTI-nek a váci irányító.

A magyarok a csoportkörben 33–28-ra nyertek Svájc ellen, Horvátországtól 21–18-ra, a címvédő Norvégiától 32–22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol Dániától 29–27-es, Svédországtól pedig 30–25-ös vereséget szenvedtek. Az utolsó fordulóban, szerdán 15.30-tól a társházigazda Szlovénia lesz az ellenfél, de hétfőn eldőlt, hogy a magyar szövetség által meghatározott célt, a nyolc közé kerülést nem tudja a válogatott teljesíteni.

Amennyiben nem sikerül legyőzni a szlovénokat, megismétli eddigi legrosszabb helyezését az együttes, amely 2016-ban lett 12. a kontinenstornán. Ha a pontszerzés sem jön össze szerdán, az eddigi legrosszabb szereplését is megismétli a nemzeti csapat, ugyanis az 1996-os dániai Európa-bajnokságot zárta egy győzelemmel és öt vereséggel.

Kuczora hangsúlyozta: ismerik következő ellenfelüket, a közelmúltban két edzőmérkőzést is játszottak velük. Szeptember 29-én 22–22-es döntetlen lett a celjei találkozó végeredménye, október 1-jén pedig 21–19-es szlovén siker született Ljubljanában.

Annál sokkal többet tudunk, mint amit ott mutattunk. Most már sokkal jobb, összeszokottabb a támadójátékunk, mert akkor még nagyon kevés időt töltöttünk együtt. Ha azt a védekezést megtartjuk, és olyan kevés gólt kapunk, támadásban pedig a mostani formánkat hozzuk, akkor jó mérkőzés lehet

– vélekedett az irányító.

A svédek elleni, hétfői találkozóról elmondta: az első félidő sokkal jobb volt, és bár agresszív védekezéssel találták szemben magukat, erre készültek, tehát semmi meglepő nem volt benne. Hozzátette, megtalálták a helyzeteket azokon a helyeken, amelyekről előzetesen beszéltek, azt viszont egyelőre nem tudja, mi az oka a gyengébb második felvonásnak.

Az akarással nem volt probléma, de valami plusz hiányzott a játékunkból. Lehet, hogy egy ember teljesítménye, lehet, hogy még egy védés

– magyarázta.

Kuczora az első négy meccsen harminc lövésből 11 gólt szerzett, hétfőn viszont hétből ötször talált be, vagyis javult a hatékonysága. Mint megjegyezte, támadásban előrelépést látott a teljesítményén, védekezésben viszont még bőven voltak hibái.

Támadáshatékonysága kapcsán elmondta: még jobban sulykolták bele, el kell hinnie, hogy bemegy a lövése, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány amúgy is mindig valami biztatót mond neki, próbálja megtalálni a megoldást a hibák után.

Szerintem nem szabad még jobban lehúzni egy játékost, és ezt nagyon jól csinálja. Most sokkal jobban akartam, hogy bemenjen, fejben még jobban el tudtam dönteni

– nyilatkozta.

Albek Anna a svédek elleni meccsen kapta eddig a legtöbb játékidőt, és öt kísérletből két gólt szerzett. Elmondta, részben sikerült segítenie a csapatot, részben nem, és bár többet várt magától, örült, hogy bízott benne a kapitány, és adott neki játéklehetőséget.

Még bennem sem szakadt át az a bizonyos gát. Tegnap úgy éreztem, nem voltunk annyira acélosak védekezésben, mint az előző két meccsen

– vélekedett a Mosonmagyaróvár jobbátlövője, akit már hatszor kiállítottak a tornán. Erről azt mondta, magasabban van a súlypontja, mint egy alacsonyabb játékosnak, ezáltal többször találkozik a karja az ellenfelek nyak körüli testrészeivel.

Lábbal még nem vagyok elég gyors, hogy felvegyem az egy-egyeket egy olyan dinamikus játékossal szemben, mint például a svéd Jamina Roberts, másrészt voltak olyan kiállítások is, amik nem voltak jogosak

– vélekedett.

Albek emlékeztetett, hogy a nyári felkészülés után térdsérülés miatt öt hétig nem játszhatott, ezért csak két bajnoki meccsen léphetett pályára az Európa-bajnokság előtt.

Nagyon sajnálom, mert ha az nincs, jobb állapotban jöhettem volna a válogatottba. Érzem a lábaimon, hogy még nincs bennem a kellő dinamika. Próbáltam az összetartás első hetében visszaszerezni a robbanékonyságot az edzéseken, de még nem százszázalékos

– ismerte el.

A jobbátlövő eddig 14 kísérletből három gólt dobott. Mint kiemelte, a magabiztosság együtt jár azzal, hogy fizikálisan fittnek érzi magát a játékos, illetve még tapasztalatokat kell szereznie olyan jó kapusokkal szemben, mint például a norvég Katrine Lunde, hogy magabiztosan, önbizalommal telve vállalkozzon.

Akkor sosem szokott baj lenni a lövésekkel, mert teljesen máshogy ugrok fel. Azt kellene tudatosítanom magamban, hogy meg tudom csinálni, mert már ezerszer megcsináltam, és tudom, hogy jó vagyok benne. Néha még egy kicsit túlizgulom a szituációkat, de próbálok dolgozni ezen minden meccsen, és ezek a tétmérkőzések nagyon jók arra, hogy ebben is fejlődjünk mindannyian

– nyilatkozta.

A szlovénok elleni találkozón Tóth Eszter biztosan nem fog játszani, a Mosonmagyaróvár irányítója ugyanis egy kisebb izomhúzódás miatt elhagyta a válogatottat, és hazatért.

(MTI)

(Borítókép: Kuczora Csenge a női kézilabda Európa-bajnokság A csoportjának szünnapján tartott sajtóbeszélgetésen a csapat ljubljanai szálláshelyén 2022. november 15-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)